Κόσμος

Πέθανε η Ροσαλία Μέρα, η γυναίκα πίσω από την αυτοκρατορία «Zara»

zara.jpg
Ακούστε το άρθρο

Πέθανε σε ηλικία 69 ετών η συνιδρύτρια της αυτοκρατορίας της υφαντουργίας Inditex, γνωστή για τα προϊόντα με την εμπορική ονομασία Zara, Ροσαλία Μέρα. Η Μέρα, η πιο πλούσια γυναίκα της Ισπανίας και διάσημη για το φιλανθρωπικό της έργο, απεβίωσε την Πέμπτη έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη.

«Η Ροσαλία Μέρα απεβίωσε την Πέμπτη περί τις 20:30» στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλ της Λα Κορούνια, στη Γαλικία της βόρειας Ισπανίας, ανέφερε την Παρασκευή μια πηγή του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, η Μέρα διακομίστηκε στο νοσοκομείο έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη στη διάρκεια των διακοπών της στις Βαλεαρίδες νήσους.

Η Ροσαλία Μέρα είχε ιδρύσει μαζί με τον πρώην σύζυγό της Αμάνσιο Ορτέγκα τον όμιλο Inditex. Αφού άνοιξε την πρώτη μπουτίκ με προϊόντα ένδυσης Zara, το 1975, στη Λα Κορούνια, το ζευγάρι δημιούργησε μια πραγματική αυτοκρατορία διαθέτοντας στην αγορά προϊόντα μόδας σε χαμηλές τιμές, τόσο με αυτή την επωνυμία όσο και με άλλες μάρκες όπως οι Massimo Dutti, Oysho, Pull and Bear και Bershka.

Είχε πάρει διαζύγιο από τον Ορτέγκα το 1986 και εγκατέλειψε το διοικητικό συμβούλιο της Inditex το 2004, διατηρώντας πάντως το 5,05% του κεφαλαίου της, σύμφωνα με την εφημερίδα ABC.

Ο όμιλος εξέφρασε σε ανακοίνωση της διεύθυνσής του «βαθιά λύπη» για την «απώλεια ενός προσώπου το οποίο συνέβαλε στην ίδρυση και την ανάπτυξη» του.

Η Μέρα, γεννημένη το 1944 σε μια εργατική συνοικία της Λα Κορούνια, αυτοδίδακτη, είχε εγκαταλείψει το σχολείο σε ηλικία 11 ετών για να εργαστεί ως μοδίστρα και κατόπιν έγινε βοηθός ράφτη σ’ έναν οίκο μόδας. Ήταν πολιτικά προσκείμενη στην Aριστερά και δεν ξεχνούσε την ταπεινή της προέλευση, επικρίνοντας συχνά τις περικοπές των κοινωνικών προγραμμάτων από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Ακόμα, είχε εκφράσει την αντίθεσή της σε μέτρα για τον περιορισμό των αμβλώσεων, ενώ είχε εκφράσει την υποστήριξή της στο κίνημα των «Αγανακτισμένων».

Στην Ροσαλία Μέρα, που το περιοδικό Forbes έχει χαρακτηρίσει την «πιο πλούσια αυτοδημιούργητη γυναίκα στον κόσμο», ανήκε το 30,6% του κεφαλαίου της αλυσίδας ξενοδοχείων Room Mate, ενώ η περιουσία της υπολογιζόταν συνολικά σε 4,5 δισ. ευρώ. Ήταν η πλουσιότερη γυναίκα στην Ισπανία, βρισκόταν στην 195η θέση του καταλόγου με τα πιο πλούσια πρόσωπα του κόσμου του Forbes και στην 66η θέση του καταλόγου με τις ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου.

Ο Ορτέγκα, που έχει δύο παιδιά από το γάμο του με την Μέρα, έχει την μεγαλύτερη περιουσία στην Ευρώπη -40,9 δισεκ. ευρώ-, βάσει του καταλόγου των 100 πιο πλούσιων οικογενειών στο ευρωπαϊκό έδαφος τον οποίο δημοσίευσε τον Ιούλιο το ελβετικό περιοδικό Bilan.

Η Μέρα και ο Ορτέγκα είχαν ιδρύσει, μετά το χωρισμό τους, το ίδρυμα «Παιδεία» -χρησιμοποιώντας την ελληνική λέξη ως τίτλο-, για να προσφέρουν βοήθεια σε αναξιοπαθούντες και σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ο Μάρκος, ο γιος του ζεύγους, είχε γεννηθεί με εγκεφαλική δυσπλασία. Η κόρη του ζευγαριού Σάντρα Ορτέγκα Μέρα είναι ψυχολόγος.

πηγή:in.gr

Όλη η επικαιρότητα