Κόσμος

Πέθανε ο ασθενής που υπεβλήθη σε μεταμόσχευση καρδιάς από γενετικά τροποποιημένο χοίρο

Επρόκειτο για μια πρωτοποριακή μεταμόσχευση
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο, με τον ασθενή Ντέβιντ Μπένετ να δέχεται καρδιά από γενετικά τροποποιημένο χοίρο.

Δύο περίπου μήνες μετά, το απόγευμα της Τρίτης, ο Μπένετ έχασε τη ζωή στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. Ο ασθενής είχε σοβαρή καρδιακή νόσο και είχε συμφωνήσει να λάβει την καρδιά του γενετικά τροποποιημένου χοίρου, αφού απορρίφθηκε από πολλές λίστες αναμονής για να λάβει ανθρώπινη καρδιά.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν το σώμα του απέρριψε το ξένο όργανο. «Δεν εντοπίστηκε καμία προφανής αιτία τη στιγμή του θανάτου του», είπε μια εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

Αρμόδιοι του νοσοκομείου δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να σχολιάσουν περαιτέρω την αιτία θανάτου, επειδή οι γιατροί  δεν είχαν ακόμη διενεργήσει ενδελεχή εξέταση, ενώ σκοπεύουν να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα σε ιατρικό περιοδικό.

Ο Δρ Bartley Griffith, ο χειρουργός που πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση, είπε ότι το προσωπικό του νοσοκομείου είναι «συντετριμμένο» από την απώλεια του Μπένετ. «Αποδείχθηκε γενναίος ασθενής που πάλεψε μέχρι το τέλος», είπε ο Δρ Γκρίφιθ. «Ο Μπένετ έγινε γνωστός σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για το θάρρος του και τη θέληση του να ζήσει», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες NYTimes

Όλη η επικαιρότητα