Αθλητισμός Κόσμος

Πέθανε ο δημιουργός του «Μίσα», της μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980

Ακούστε το άρθρο

Ο δημιουργός του αρκούδου «Μίσα», της μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων που διεξήχθησαν στην Μόσχα το 1980, τους οποίους μποϊκόταραν οι ΗΠΑ και πλήθος χωρών, πέθανε στην Μόσχα σε ηλικία 84 ετών, ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος παιδικών βιβλίων ACT.

Ο Βίκτορ Τσίζικοφ, ένας από τους διασημότερους εικονογράφους παιδικών βιβλίων στην Ρωσία,  έγινε παγκοσμίως γνωστός ως δημιουργός του «Μίσα», του συμπαθούς καφέ αρκούδου που φορούσε μια ζώνη με τους πέντε κύκλους των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο «Ψυχρός Πόλεμος» άφησε το αποτύπωμά του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τότε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας θέλοντας να διαμαρτυρηθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο για την σοβιετική επέμβαση στο Αφγανιστάν. Στο μποϊκοτάζ συμμετείχαν 60 ακόμη χώρες.

Ως απάντηση η Σοβιετική Ένωση μαζί με τους συμμάχους της του ανατολικού μπλοκ μποϊκόταραν τέσσερα χρόνια αργότερα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λος Άντζελες.

Μία ομάδα καλλιτεχνών είχε δημιουργήσει τότε περισσότερες από 60 εκδοχές μασκότ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), αλλά η μασκότ του Τσίζικοφ ήταν αυτή που επελέγη.

«Είναι συμβολικό που ο καλλιτέχνης μας άφησε και πολλοί από εμάς θυμόμαστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980»,  έγραψε ο εκδοτικός οίκος ACT Deti στην ανάρτησή του στο Facebook, επισημαίνοντας ότι «η εικόνα του Ολυμπιακού αρκούδου που δημιούργησε ο Βίκτορ Αλεξάντροβιτς Τσίζικοφ άγγιξε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων».

Στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο στάδιο Λουζνικί της Μόσχας, ο «Μίσα» έκανε αρχικά την εμφάνιση του σε μια μωσαϊκή απεικόνιση στις κερκίδες  αποχαιρετώντας τον κόσμο ενώ ένα δάκρυ κυλούσε από το πρόσωπό του. Στη συνέχεια ένας γιγαντιαίος φουσκωτός «Μίσα» δεμένος με πολύχρωμα μπαλόνια άφηνε το στάδιο, αποχαιρετώντας συμβολικά εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα