Κόσμος

Πέθανε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα

pethane_o_vasilias_tis_saoydikis_aravias_ampntala.jpg
Ακούστε το άρθρο

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα. Ο Αμπντάλα είχε υποστεί λοίμωξη του αναπνευστικού και το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο.

Τη θέση του στο θρόνο αναλαμβάνει ο 79χρονος αδελφός του Σαλμάν, σε μία κρίσιμη συγκυρία για ολόκληρη την περιοχή και τη μάχη εναντίον του τζιχαντισμού.

Ο νέος βασιλιάς θεωρείται πιθανό ότι θα επιμείνει στις προσπάθειες του Αμπντάλα για αλλαγές που στόχο θα έχουν τη συμφιλίωση της ισλαμικής παράδοσης με τις ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας.

Ο Αμπντάλα γεννήθηκε το 1924 ενώ ανέλαβε επίσημα καθήκοντα βασιλιά το 2006. Είχε οριστεί αντιβασιλέας το 1995, οπότε και είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ο προκάτοχός του βασιλιάς Φαχντ.

Αρχικά θεωρείτο από τους ξένους διπλωμάτες ως συντηρητικός, ωστόσο η εικόνα αυτή μετριάστηκε καθώς επέδειξε ζήλο για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας. 

Ο Σαλμάν στο περίπλοκο σύστημα διαδοχής

Ο Αμπντάλα είχε δρομολογήσει την άνοδο του ετεροθαλούς του αδελφού, Σαλμάν, στο θρόνο πριν το θάνατό του.

Το σύστημα διαδοχής διαφέρει σημαντικά από ό,τι στις «συνήθεις» μοναρχίες: Η εξουσία δεν μεταβιβάζεται στους απογόνους, αλλά η γραμμή διαδοχής ακολουθείται στους γιους του ιδρυτή της χώρας Σαούντ. 

Η Σαουδική Αραβία εξάλλου είναι μοναδική χώρα που έχει ονοματεπώνυμο, και το οικογενειακό δέντρο που ξεκινά από τον «πατριάρχη» Σαούντ είναι ο χάρτης του πολιτεύματος:

O Σαλμάν έχει καλές σχέσεις με τον μουσουλμανικό κλήρο της χώρας αλλά και τον αντιμετωπίζουν λιγότερο εχθρικά οι σιίτες και οι σχετικά φιλελεύθερες δυνάμεις -σε σύγκριση τουλάχιστον με άλλα ισχυρά μέλη της οικογενείας.

Πλέον, επόμενος στη σειρά διαδοχής έχει οριστεί ο 69χρονος πρίγκιπας Μουρκίν, επίσης ετεροθαλής αδελφός του Αμπντάλα. Ο Αμπντάλα τον είχε ήδη ορίσει δεύτερο «αναπληρωματικό» διάδοχο μετά τον Σαλμάν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Όλη η επικαιρότητα