Κόσμος

Πέθανε ο «αρχιτέκτονας» της εικόνας της ιταλικής μόδας, Bob Krieger

Ακούστε το άρθρο

Ο Ιταλός φωτογράφος, ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς πορτρέτων, Bob Krieger πέθανε σε ηλικία 84 ετών.

Τα αίτια του θανάτου του διερευνώνται. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου, ο Bob Krieger, ο οποίος ζούσε στο Μιλάνο, έμεινε αποκλεισμένος τους δύο τελευταίους μήνες στο Σάντο Ντομίνγκο της Δομινικανής Δημοκρατίας σε σπίτι φίλων του λόγω της διακοπής των πτήσεων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Είχε κλείσει πτήση για να επιστρέψει σήμερα στο Μιλάνο, αλλά δεν επιβιβάστηκε ποτέ στο αεροπλάνο.

Μέσα από το έργο του, που εκτείνεται σε τέσσερις δεκαετίες, ο Krieger συνέβαλε σε μια καθοριστική στιγμή της ιταλικής ιστορίας – την άνοδο της κουλτούρας Made in Italy σε όλο τον κόσμο.

Φωτογράφισε εξέχουσες προσωπικότητες από τη μόδα, την πολιτική και την αθλητική αρένα της Ιταλίας και συνεργάστηκε με διεθνείς εκδόσεις όπως τα περιοδικά The York Times Magazine, Vogue, Esquire, Harper’s Bazaar, ενώ διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Bazaar Italia από το 1970 έως το 1975.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η μητέρα του ήταν από τη Σικελία και προέρχονταν από οικογένεια ζωγράφων, ενώ ο πατέρας του, με καταγωγή από Πρώσους ευγενείς, μετακόμισε στο Μιλάνο το 1967 για να ακολουθήσει καριέρα φωτογράφου.

Ήταν ο «αρχιτέκτονας» της εικόνας της ιταλικής μόδας στον κόσμο μέσω των πορτρέτων των μεγάλων πρωταγωνιστών του στυλ, από τον Armani έως τον Valentino και τους Versace, Prada, Missoni.

«Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 “εισβάλαμε” στις ΗΠΑ με τη μόδα μας… και αισθάνομαι μέρος αυτής της “εισβολής”, μαζί με τους Armani, Versace, Ferrè και όλους τους άλλους, επειδή ήμασταν σε αυτό μαζί» είχε δηλώσει ο Krieger, αναφερόμενος σε ένα εξώφυλλο της αμερικανικής Vogue του 1976 με τίτλο: «Οι Ιταλοί έρχονται!».

«Το Παρίσι ήταν η πρωτεύουσα της μόδας και καταφέραμε να το εκθρονίσουμε» υπογράμμισε και εξομολογήθηκε την αγάπη του για το Μιλάνο «μια πόλη που του έδωσε πολλά» είχε τονίσει με αφορμή έκθεση έργων από την ιδιωτική συλλογή του στο Μουσείο Palazzo Morando, που διοργανώθηκε τον Μάρτιο του 2019.

Φωτογράφισε μεταξύ άλλων τον εκλιπόντα Ιταλό βιομήχανο και βασικό μέτοχο του Ομίλου Fiat, Τζιάνι Ανιέλι, τον εγγονό του Λάπο Ελκαν, τον Λούκα Κορντέρο ντι Μοντετζέμολο, πρώην πρόεδρο της Ferrari και της Fiat, τον Μάρκο Τροντσέτι Πρόβερα, διευθύνοντα σύμβουλο της Pirelli, τον ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.

Το μυστικό του ήταν ένα ευχάριστα αναχρονιστικό στιλ, με αναφορές στη δεκαετία του 1950, ειδικά στα ασπρόμαυρα πορτρέτα, αλλά με μη τυπικές λήψεις και εκφράσεις του προσώπου με μια συγκεκριμένη κίνηση των χεριών.

Τα τελευταία χρόνια ο Bob Krieger είχε αφιερωθεί σε πιο προσωπικές δημιουργικές αναζητήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα