Σαν Σήμερα

26 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Γεννηματά

Με ένα λακωνικό ανακοινωθέν που διάβασε ο πρόεδρος του ”Ευαγγελισμού”, Β. Θεοδώρου, έγινε γνωστός ο θάνατος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γ. Γεννηματά: ”Η καρδιά του Γ. Γεννηματά έπαψε να κτυπά στις 9.15 π.μ., σήμερα το πρωί”.

Με την ανακοίνωση της είδησης έσπευσαν στο νοσοκομείο ”Ευαγγελισμός”, όπου νοσηλευόταν από την περασμένη Δευτέρα, στενοί συνεργάτες, φίλοι, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων και απλοί πολίτες. Πολλοί από αυτούς είχαν παραμείνει για πολλές ώρες στο νοσοκομείο και χθες το βράδυ, όταν ήδη είχε ανακοινωθεί η σημαντική επιδείνωση της υγείας του υπουργού.

Από τα Χριστούγεννα του 1991, όταν Έλληνες γιατροί διέγνωσαν την ασθένειά του, ο Γιώργος Γεννηματάς έδωσε πολλές μάχες για τη ζωή του. Μάχες με θάρρος και αξιοπρέπεια. Τους τελευταίους δυόμισι μήνες απείχε από τα υπουργικά του καθήκοντα. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε από το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας, όταν, ύστερα από οξεία λοίμωξη των πνευμόνων του, εισέρχεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ”Ευαγγελισμού” για νοσηλεία. Οι γιατροί αντιμετωπίζουν το νέο πρόβλημα με ισχυρή αντιβίωση. Το πρώτο κρίσιμο 48ωρο περνά χωρίς επιπλοκές. Και ενώ όλα δείχνουν να ελέγχονται, η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε ξαφνική επιδείνωση. Πέφτει σε κώμα, ενώ, χθες το πρωί αλλά και το βράδυ, στα ιατρικά ανακοινωθέντα γινόταν λόγος για ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση. Από την κατάσταση αυτή δεν βγήκε ποτό ο Γιώργος Γεννηματάς.

Ο Γ. Γεννηματάς γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου 1939, στην Αθήνα και ακολούθησε σπουδές μηχανικού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Γιος του Θεόδωρου Γεννηματά, νομικού και οικονομολόγου από τη μεσσηνιακή Μάνη. Άρχισε να δραστηριοποιείται πολιτικά το 1958, από τη νεολαία του κόμματος των Φιλελευθέρων και στη συνέχεια το 1961 από τη νεολαία της Ένωσης Κέντρου (ΟΝΕΚ). Μέλος του Δ.Σ. του ΣΟΣΕΜΠ (Σύλλογος Σπουδαστών Πολυτεχνείου), το 1966 προσχώρησε στην ΕΔΑ (Στοιχείο Πολιτικών Μηχανικών), ενώ εξελέγη και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας, εναντιώθηκε στο καθεστώς μέσα από τις γραμμές της Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Παράταξης Μηχανικών, η οποία έδρασε, κυρίως, πριν και μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Εργάστηκε στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Αγροτικής Τράπεζας μέχρι το 1981. Το 1974 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Την περίοδο 1974-1978 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας. Το 1975 εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και το 1976 μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος και επανεξελέγη το 1977 και το 1984.

Το 1981, μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του ως υπουργός Εσωτερικών, προώθησε την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, την ψήφο στα 18 και το νόμο για τον επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων, ενώ, αργότερα, ως υπουργός Υγείας και οραματιστής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), έδωσε μάχες για να εξανθρωπιστούν οι συνθήκες περίθαλψης, να εκσυγχρονιστούν τα νοσοκομεία, να δημιουργηθούν κέντρα υγείας.

Στις 12 Ιουλίου 1989 ορίστηκε τρίτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, μετά τον Ι. Αλευρά και τον Α. Πεπονή. Στις 8 Αυγούστου 1989 εξελέγη τακτικό μέλος του νέου Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ ενώ από τις 5 Οκτωβρίου του ιδίου έτους μετέχει στο Πολιτικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Στις 24 Σεπτεμβρίου 1990, στο δεύτερο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επανεξελέγη (δεύτερος με 1900 ψήφους) μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και την 1η Νοεμβρίου, τακτικό μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος με 68 ψήφους.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 1993, ενώ και ο ίδιος ταλαιπωρείται ήδη από προβλήματα υγείας, έχασε τη σύντροφο της ζωής του, Κάκια Βέργου, η οποία πέθανε από καρκίνο.

Στις 13 Οκτωβρίου 1993, μετά την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ανέλαβε τα δύο σημαντικότερα Οικονομικά υπουργεία, αλλά στις 25 Φεβρουαρίου 1994 παραχώρησε, λόγω προβλημάτων υγείας, τη θέση του υπουργού Οικονομικών στον Αλέκο Παπαδόπουλο, διατηρώντας μόνο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Στις 17 Απριλίου 1994, στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επανεξελέγη (πρώτος με 3235 ψήφους) μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο Γιώργος Γεννηματάς διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, από το Νοέμβριο του 1981 έως τον Ιανουάριο του 1984, υπουργός Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων από το 1984 ως το 1987, υπουργός Εργασίας από το 1987 ως το 1989, ενώ στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας βρέθηκε -επί Οικουμενικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Ξ. Ζολώτα- από το Νοέμβριο του 1989 έως τον Φεβρουάριο του 1990 και από τον Οκτώβριο του 1993 έως τον περασμένο Φεβρουάριο.

Όλη η επικαιρότητα