Ελλάδα

Πετρέλαιο: Ελπίδες για αποκλιμάκωση στις τιμές – Καθησυχάζει η αγορά για τη βενζίνη

Ακούστε το άρθρο

Αν και η «φωτιά» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν δεν σβήνει, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν εκ νέου το πρωί της Τετάρτης – ΓΓ Εμπορίου στον ΘΕΜΑ 104,6: Έχουμε τον απόλυτο έλεγχο ότι τα πράγματα είναι σταθεροποιημένα – Συναγερμός για εντοπισμό επιτήδειων που θα επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν

Η επίθεση εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας είναι η τελευταία εξέλιξη μιας κλιμακούμενη έντασης στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα σε μεγάλες, αντίπαλες, δυνάμεις που προσπαθούν να θέσουν τους δικούς τους κανόνες, χωρίς όμως να καταφύγουν στην ένοπλη σύγκρουση. Αλλά οι πιθανότητες να αποφευχθεί μια τέτοια προοπτική μειώνονται κάθε φορά που μια ή περισσότερες από τις εμπλεκόμενες δυνάμεις, προσπαθούν να βρεθούν ένα βήμα μπροστά.

Το Ριάντ κατηγόρησε ευθέως την Τεχεράνη για τις επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών της εγκαταστάσεων το περασμένο Σάββατο, υποστηρίζοντας ότι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από το Ιράν. Οι ΗΠΑ φαίνεται να συμμερίζονται αυτές τις εκτιμήσεις και αυτό παρά το γεγονός ότι οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που πολεμούν τον σαουδαραβικό στρατιωτικό συνασπισμό, ανέλαβαν την ευθύνη των επιθέσεων. Η Σαουδική Αραβία αναμένεται, μάλιστα, σήμερα να παρουσιάσει και αποδεικτικά στοιχεία – με εικόνες των όπλων – για την εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις σε συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της χώρας. Την ίδια ώρα οι New York Times κάνουν λόγο για δορυφορικές λήψεις που αποδεικνύουν ότι οι επιθέσεις ξεκίνησαν από το Ιράν. Η Τεχεράνη αρνείται βέβαια οποιαδήποτε ανάμειξη.

Ωστόσο μετά το αρχικό σοκ, οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν πτωτικά – το πρωί της Τετάρτης οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώθηκαν κατά 0,64% στα 64,14 δολάρια το βαρέλι στις ασιατικές αγορές ενώ κατά 0,78% στα 58,88 δολάρια το βαρέλι μειώθηκαν οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου.- αν και η αγορά παραμένει σε επιφυλακή αναφορικά με την απειλή στρατιωτικής απάντησης στις επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας που μείωσαν στο ήμισυ την παραγωγή του βασιλείου και οδήγησαν τις τιμές σε άνοδο που έχει να καταγραφεί εδώ και δεκαετίες. Οι πληροφορίες μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες η παραγωγή στη Σαουδική Αραβία μπορεί να αποκατασταθεί μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, επανέφεραν την ηρεμία στις αγορές.

Στην Ελλάδα μετά την έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας υπό τον υφυπουργό Γεράσιμο Θωμά, διυλιστήρια, εταιρείες και πρατηριούχοι εκτίμησαν ότι δεν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι ανησυχίας εκτιμώντας ότι η επίπτωση στις τιμές δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 3-5 λεπτά μέχρι την Παρασκευή με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση να εκτιμά ότι αυτού του ύψους η αύξηση είναι απορροφήσιμη. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση για τον εντοπισμό τυχόν επιτήδειων με αυξημένους ελέγχους όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Από την πλευρά του ο ΓΓ Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την πορεία της τιμής των καυσίμων στην Ελλάδα.

«Η αγορά ήταν πολύ ψυχραιμη χθες. Εμείς έχουμε φροντίσει και είναι ξεκάθαρη πολιτική εντολή ότι τα φαινόμενα που αποκλείουν από τις φυσιολογικές τιμές θα ελέγχονται διεξοδικά και θα παρακολουθούμε την πορεία τους τις επόμενες ημέρες» διεμήνυσε ο κ. Σταμπουλίδης μέσω του ΘΕΜΑ 104,6.

«Έχουμε τον απόλυτο έλεγχο ότι τα πράγματα είναι σταθεροποιημένα» συμπλήρωσε και σημείωσε ότι «η χώρα έχει ζήσει μεγαλύτερες αυξήσεις που είμαστε πολύ μακριά από αυτά» εξηγώντας ότι κατά τον ίδιο «δεν επηράζει τις τιμές σε άλλα προϊόντα».

Απευθυνόμενος προς τους πολίτες ο ΓΓ Εμπορίου είπε «συνιστούμε ψυχραιμία. Οι καταναλωτές όταν βρίσκονται μπροστά σε φαινόμενα πιθανής αισχοκέρδειας το 15200 είναι στη διάθεσή τους, οποιαδήποτε καταγγελία θα ελεγχθεί».

Δεν σβήνει η «φωτιά» για ΗΠΑ-Ιράν

Μέχρι τώρα οι ενέργειες της Τεχεράνης αφορούσαν στην ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ και την κατάρριψη αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ωστόσο εάν το Ιράν βρίσκεται πίσω από τους βομβαρδισμούς των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, τότε η κατάσταση περιπλέκεται.

Σύμφωνα με τον Γκύντερ Μάιερ από το Κέντρο Ερευνών του Αραβικού Κόσμου στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς, οι εξελίξεις στην Σαουδική Αραβία αποτελούν έναν «προπαγανδιστικό ελιγμό». Όπως αναφέρει η DW, «η Ουάσιγκτον προσπαθεί να παρουσιάσει τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία ως απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια του πλανήτη. Με τον τρόπο αυτόν καταφέρνει να στρέψει τα βλέματα μακριά από το γεγονός ότι με τη βοήθεια των ΗΠΑ η Σαουδική Αραβία έχει οικοδομήσει εδώ και χρόνια με έναν ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 70 δις δολαρίων τον πιο σύγχρονο αμυντικό και επιθετικό εξοπλισμό της ευρύτερης περιοχής. Με αυτά τα όπλα (σσ. ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία) συνέβαλαν μέσω της επέμβασης στην Υεμένη στην μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στην ιστορία της χώρας».

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Guardian, ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι σε καμία περίπτωση έτοιμος για έναν παρατεταμένο πόλεμο με το Ιράν. Οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί ήδη στον λεγόμενο «πόλεμο δι΄ αντιπροσώπων» στην Υεμένη, ενώ τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν την εστία μιας ακόμα διπλωματικής κρίσης ανάμεσα σε Ιράν και ΗΠΑ. Ιδιαίτερα με την κατάσταση στην Υεμένη ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι στη χώρα περίπου 10 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί προς το παρόν να μην ανησυχεί για μεταναστευτικές ροές από την Υεμένη, ωστόσο αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει στο άμεσο μέλλον.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το Petroleum Economist, η Κίνα εμφανίζεται έτοιμη να προσεγγίσει το Ιράν, με το Πεκίνο να σχεδιάζει μια κολοσσιαία επένδυση 400 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη της ιρανικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και για έργα υποδομών. Μια τέτοια εξέλιξη θα άλλαζε άρδην τους συσχετισμούς στον Περσικό Κόλπο, εις βάρος της Σαουδικής Αραβίας.

Όλη η επικαιρότητα