Οικονομία

Πετρέλαιο… παντού – Περισσότερες από 30 οι πιθανές γεωλογικές δομές στην Δυτ. Ελλάδα

Ακούστε το άρθρο

Εκτιμήσεις για εκατομμύρια βαρέλια

Στην προχθεσινή εκδήλωση υπογραφής των συμβάσεων μίσθωσης για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης Υ/Α στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης», ο πρόεδρος και Διευθύνων Συμβούλου των ΕΛΠΕ Στάθης Τσοτσορός, μεταξύ άλλων, τόνισε πως:

«H σημερινή ημέρα υπογραφής των συμφωνιών μίσθωσης με το ελληνικό Δημόσιο, των δύο μεγάλων ερευνητικών θαλάσσιων περιοχών, Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, είναι μια ημέρα σταθμός για τον Όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, αφού με την υπογραφή των συμφωνιών, αφ’ ενός μεν, ολοκληρώνεται με επιτυχία το πρώτο μέρος του στρατηγικού μας σχεδιασμού στον τομέα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων για τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου Πελάγους, αναδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό μας ρόλο, με τη συμμετοχή στις εννέα (9) από τις δώδεκα (12) νέες παραχωρήσεις του Δημοσίου, αφ’ ετέρου δε, ενδυναμώνεται αποφασιστικά η συνεργασία μας με τις κορυφαίες διεθνείς εταιρείες ExxonMobil και Total, συμβάλλοντας καθοριστικά στο μείζον εθνικό εγχείρημα για ενεργειακή αυτοδυναμία και ενεργειακή ασφάλεια.

Επι πλέον, με τη σημερινή υπογραφή των συμφωνιών σηματοδοτείται μια ιδιαίτερης σημασίας διαφοροποίηση από το παρελθόν, όσον αφορά την αντιμετώπιση της μάστιγας της γραφειοκρατίας, αφού από την υποβολή της αίτησης ενδιαφέροντος στο ΥΠΕΝ (30 Μαϊου 2017), μάλιστα δε για δύο εντελώς διαφορετικές περιοχές, σε σχέση με αυτές που είχαν συμπεριληφθεί στον άγονο διαγωνισμό του 2014, [όχι μόνο στο μέγεθος και τη γεωγραφική τοποθεσία (αφού η μία είναι εκτός των προηγουμένων περιοχών), αλλά και στην ερευνητική προσέγγιση], ως ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίστηκε η 5η Μαρτίου 2018 (90 ημέρες μετά την ανακοίνωση στο ΕU Official Journal, Noe 2017), σήμερα μετά δεκαπέντε (15) μήνες ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία, που κατά κανόνα διαρκούσε περί τους τριάντα (30) μήνες, δημιουργώντας μας εύλογες προσδοκίες και ελπίδες για μια έστω και καθυστερημένη, σταδιακή προσαρμογή της πολιτείας στους χρόνους της ψηφιακής εποχής,

Με βάση τις γεωφυσικές έρευνες, οι σημερινές εκτιμήσεις μας για την περιοχή της Κρήτης είναι πολύ ενθαρρυντικές, αλλά παρά το ότι είναι νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις χωρίς γεώτρηση, και αυτό είναι αλήθεια, μιλώντας με τους έμπειρους γεωεπιστημονές μας βλέπεις στα μάτια τους την ικανοποίηση του ερευνητή που είναι πια κοντά στο στόχο του.

Παρά τις όποιες δυσκολίες,  που επηρέαζαν τις γενικότερες στρατηγικές επιλογές, ο Όμιλος έχει τελικώς δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια ένα πολλά υποσχόμενο χαρτοφυλάκιο 10 επιλεγμένων περιοχών στον  ελλαδικό χώρο στο οποίο εκτιμάται ότι υπάρχουν προς ανακάλυψη σημαντικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα υδρογονανθράκων.

Οι έρευνες στον Πατραϊκό είναι μέχρι στιγμής ιδιαιτέρως θετικές. Τα τρισδιάστατα σεισμικά επιβεβαίωσαν τον κύριο γεωλογικό στόχο, με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα τουλάχιστον 140 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Είναι σε εξέλιξη οι περιβαλλοντικές μελέτες και έχουν ξεκινήσει οι προεργασίες για γεώτρηση στις αρχές 2020. Ο Όμιλος ΕΛΠΕ πρωτοστατεί στην οργάνωση υποδομών σύμφωνα με την διεθνή πρακτική που περιλαμβάνει την οργάνωση εφοδιαστικής βάσης σε λιμενική εγκατάσταση και συστημάτων υποδοχής και διαχείρισης γεωτρητικών αποβλήτων.

Ο Όμιλος έχει επίσης αποδείξει έμπρακτα ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι απαράβατος όρος σε όλες τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, αφού αποτελεί κεντρικό άξονα και πυρήνα του στρατηγικού του σχεδιασμού Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται η συστηματική συνεργασία και συμβολή στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Με βάση την επανερμηνεία όλων των υπαρχόντων ερευνητικών δεδομένων, έχουν ήδη καταγραφεί στο θαλάσσιο χώρο της Δ. Ελλάδας περισσότερες από 30 πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές, οι οποίες εν δυνάμει περιέχουν πολλές δεκάδες εκατομμύρια απολήψιμα βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ υπάρχουν πολύ υψηλές προσδοκίες για τον εντοπισμό και άλλων γεωλογικών δομών στις χερσαίες περιοχές της Δ. Ελλάδας και φυσικά στη θαλάσσια περιοχή του Β. Αιγαίου και Θρακικού Πελάγους.

Όλη η επικαιρότητα