Πολιτική

Πέτσας: Θα βρούμε λύση με την Εκκλησία – «Όχι» σε καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας το Πάσχα

Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι θα βρεθεί λύση με την Εκκλησία, ύστερα από την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για τη Μεγάλη Εβδομάδα, δίχως να χρειαστεί παρέμβαση της κυβέρνησης εξέφρασε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας.

Χαρακτήρισε, επίσης, ως υπεύθυνη τη στάση της Εκκλησίας το τελευταίο διάστημα και τόνισε ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία και συνεργασία με την Εκκλησία «σε πολύ καλό επίπεδο», με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να περιμένει θετική απάντηση από την πλευρά της.

Πάντως, ο Στέλιος Πέτσας παραδέχθηκε ότι υπάρχει προβληματισμός για το ενδεχόμενο συνωστισμού πιστών ακόμη και στον προαύλιο χώρο των εκκλησιών, όμως επισήμανε ότι αυτό που επιτρέπεται ήδη από το ισχύον πλαίσιο είναι η «ατομική λατρεία», δηλαδή ν’ ανάψει κάποιος ένα κερί μόνος του ή να προσκυνήσει.

Σε ό,τι αφορά το Άγιο Φως, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την παραλαβή και διανομή του σε όλη την επικράτεια, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας την ημέρα του Πάσχα, εμμένοντας στην αστυνόμευση στις εθνικές οδούς και την αυστηροποίηση ελέγχων και προστίμων κι επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει ανταπόκριση στα μέτρα από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, για μία ακόμη φορά ότι «η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι αργή και μακρόσυρτη και δεν θα γίνει άμεσα», ενώ εξαρτάται από την πιστή τήρηση των μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, σχολίασε ότι τα δημοσιεύματα με ημερομηνίες για άρση των περιορισμών είναι ανυπόστατα και εμπίπτουν – όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά – στο νόμο περί διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Πέτσας: Δεν ασχολούμαστε με τις φοβίες του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, αφού ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρων εκλογών γιατί η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τις φοβίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης», για την οικονομία, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι η κρίση αφορά ολόκληρο τον πλανήτη και όχι μόνο την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, προσδοκία της Αθήνας από τη σημερινή σύνοδο του Eurogroup είναι ν’ αποδειχθεί στην πράξη η αλληλεγγύη της Ευρώπης. Τόνισε δε ότι αυτό που εξετάζεται ως πρόταση χρηματοδότησης είναι το 2% του ΑΕΠ κάθε κράτους-μέλους από τον ESM, με προϋποθέσεις το σεβασμό των ευρωπαϊκών συνθηκών και τη χρήση αυτών των χρημάτων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού και μόνο, διαψεύδοντας έτσι ότι έχει τεθεί ζήτημα μνημονίου ή άλλων σκληρών όρων.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι ώρα ευθύνης και σύνεσης και όχι εύκολης πλειοδοσίας ή ανεύθυνων υποσχέσεων και πως δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν από τώρα όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια, όταν ουδείς γνωρίζει το χρονικό εύρος της κρίσης. «Κρατούμε εφεδρείες για να πυροδοτήσουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, τόνισε πως η απόφαση της κυβέρνησης ν’ απαγορεύσει τις απολύσεις αποδεικνύει έμπρακτα – σε σύγκριση και με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες όπου υπάρχει έκρηξη της ανεργίας – ότι υπηρετείται ο στόχος της επανεκκίνησης της οικονομίας μετά το lockdown και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αντί της απώλειάς τους.

Σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας και το ενδεχόμενο παράτασης μετά τις 30 Απριλίου, ο κ. Πέτσας παρέπεμψε σε αποφάσεις σε συνεννόηση με τους εταίρους την εβδομάδα μετά το Πάσχα, ενώ παραδέχθηκε ότι η ανταπόκριση των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν είναι το επιθυμητό από την κυβέρνηση, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να σπεύσουν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα.

newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα