Ηλεία

«Ποια χώρα έχει Ολυμπία και δεν έχει αυτοκινητόδρομο;» – «Απασφάλισε» ο Γ.Γεωργιόπουλος, για το Πάτρα-Πύργος

Ακούστε το άρθρο

Τη διαρκή ανησυχία και επαγρύπνηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας επισήμανε χθες σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, όσον αφορά την πορεία υλοποίησης του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος και τη φημολογία περί απόρριψης του φακέλου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε ότι, ανεξαρτήτως των αριθμών και των δεδομένων, και μόνο η Αρχαία Ολυμπία καθαυτή είναι το ισχυρότερο επιχείρημα για την κατασκευή του έργου και τη χρηματοδότησή του με ευρωπαϊκούς πόρους.

«Δεν νομίζω ότι σύμπασα η Ευρώπη έχει να επιδείξει προορισμό μέσω ενός οδικού δικτύου τέτοιον σαν την αρχαία Ολυμπία. Ποια χώρα έχει Ολυμπία ή έστω “μισή” Ολυμπία σαν μπραντ νέιμ και δεν έχει σύγχρονο αυτοκινητόδρομο να την οδηγεί εκεί; Αν προσθέσουμε και τον κάμπο της Ηλείας με τα προϊόντα του, το λιμάνι της Κυλλήνης και το πλήθος ανθρώπων που διακινούνται για τα νησιά του νοτίου Ιονίου. Όλα αυτά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις σκοπιμότητας ενός τέτοιου έργου; Δεν τίθεται σοβαρός αντίλογος σε αυτά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιόπουλος και στη συνέχεια δήλωσε ότι έχει λάβει καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών για την απρόσκοπτη πορεία του έργου.

«Χθες (σ.σ. προχθές) επικοινωνήσαμε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και πήραμε καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται για τυπικά σενάρια που οφείλουν να συμπληρώσουν στον φάκελο. Επειδή όμως ακόμα απέχουμε πολύ από το να πάρουμε την τελική έγκριση για τη χρηματοδότηση, θα είμαστε ανήσυχοι και θα εκφράζουμε την πίεσή μας και μετά να δούμε τον “Γολγοθά” της συμβασιοποίησης του έργου για κάθε μία από τις συμβάσεις και να δούμε το έργο να ξεκινά», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, ενώ ακολούθως εξήγησε το πρόβλημα που έχει ανακύψει.

«Ο φάκελος, άτυπα ή τυπικά, έχει κατατεθεί ή έχει γίνει γνωστό στις Βρυξέλλες τι ακριβώς συμβαίνει με αυτό το έργο. Οι τεχνικοί σύμβουλοι της Jasper έχουν ζητήσει πληρότητα του φακέλου, κάτι που είναι λογικό, γιατί είναι μεγάλο έργο, με πολύ μεγάλη χρηματοδότηση και καλύπτει πάνω από το μισό των εθνικών πόρων για την προσπελασιμότητα,, άρα ο έλεγχος από πλευράς ΕΕ θα είναι πολύ πιο αυστηρός, δεδομένου ότι στο παρελθόν έχουν ενταχθεί έργα τα οποία προφανώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις», τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος, επισημαίνοντας ότι τόσο ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, όσο και ο ίδιος έχουν εκφράσει κατά καιρούς και με έντονο τρόπο την πολιτική διεκδίκηση αλλά και τις διαφωνίες της Περιφέρειας  για τον τρόπο δημοπράτησης του έργου, που επέφερε καθυστερήσεις 18 μηνών.

Ο κ. Γεωργιόπουλος δήλωσε κατηγορηματικά ότι οποιοδήποτε άλλο σενάριο οδηγεί στη ρήξη από πλευράς περιφέρειας, αναφέροντας ότι στην Ελλάδα έχουν κατασκευαστεί δρόμοι που δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις της ΕΕ και παρ’ όλα αυτά έχουν χρηματοδοτηθεί. Δεν είναι δυνατόν  να λέμε ότι δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το Πάτρα-Πύργος επειδή μπορεί να λείπει ένας μικρός αριθμός οχημάτων από την κίνηση που ως προϋπόθεση θέτει η ΕΕ», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας.

Όλη η επικαιρότητα