Χωρίς κατηγορία

Ποια η σημασία της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου – Ρομποτική ή κλασική μέθοδος;

Ακούστε το άρθρο

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των παθήσεων όπου είναι κατεστραμμένος ο χόνδρος της άρθρωσης του ισχίου. Αυτό μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας της οστεοαρθρίτιδας, ωστόσο η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και σε μερικά κατάγματα του ισχίου.

Εκατομμύρια ασθενείς έχουν ωφεληθεί από την επέμβαση και πλέον πραγματοποιείται σε όλο τον κόσμο με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. Κάθε χρονιά που περνάει τα χειρουργικά υλικά αναπτύσσονται και οι τεχνικές ολοένα και αλλάζουν στις λεπτομέρειες, ώστε η τοποθέτησή τους να είναι τέλεια και στην σωστή θέση. Έχει αποδειχθεί ότι έμπειροι χειρουργοί, αν τοποθετήσουν σωστά το μόσχευμα μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο έως και 25 έτη.

Πολλές είναι οι μέθοδοι που έχουν σκοπό να μειώσουν τις πιθανότητες αποτυχίας και είναι ελάχιστα επεμβατικές. Αυτές είναι η AMIS, ASI, ALMIS και η ολική αρθοπλαστική ισχίου Superpath.

Ρομποτική

Η επαναστατική αυτή χειρουργική μέθοδος απευθύνεται σε ασθενή με κάθε τύπο αρθρίτιδας αλλά και με δυσπλασία του ισχίου. Κατά την επέμβαση, ο χειρουργός χρησιμοποιεί τον ρομποτικό βραχίονα για να αποκαλύψει την άρθρωση και με ακρίβεια χιλιοστού να τοποθετήσει τα εμφυτεύματα, ελαχιστοποιώντας το χειρουργικό τραύμα. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί με τις κλασικές μεθόδους.

Οι ασθενείς μετά την επέμβαση αναρρώνουν και στην συνέχεια επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες πιο γρήγορα απ’ ότι συνήθως. Λόγω της ακρίβειας τοποθέτησης των εμφυτευμάτων ο χρόνος της παραμονής τους στην άρθρωση είναι μεγάλος και ο ασθενής νιώθει το ισχίο του πιο φυσικό. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει η ρομποτική ΜΑΚΟ και στην αρθροπλαστική γόνατος.

Κλασική ολική αρθροπλαστική ισχίου

Όποιος ασθενής έχει εκτεταμένη βλάβη ή δεν πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές, θα χρειαστεί να κάνει χειρουργείο στο ισχίο με την κλασική μέθοδο. Σε αυτή την περίπτωση η τομή θα είναι περίπου 25 εκατοστά και για την ανάρρωση θα χρειαστούν περισσότερες μέρες.

Κωνσταντίνος Σαράντος

MD, FRCS (Tr &Orth)

Χειρουργός Ορθοπαιδικός – Τραυματολόγος

ksarantos.gr

Όλη η επικαιρότητα