Ελλάδα

Ποια είναι η 331 Μοίρα Παντός Καιρού όπου υπηρετούσε ο αδικοχαμένος σμηναγός

Ακούστε το άρθρο

Ο αδικοχαμένος σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος, έχασε τη ζωή του σήμερα μετά την πτώση του μοιραίου Mirage 2000-5 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το αεροσκάφος κατέπεσε το μεσημέρι της Πέμπτης, 9 μίλια βορειανατολικά της Σκύρου.

Ο Έλληνας στρατιωτικός υπηρετούσε στην 331η Μοίρα Παντός Καιρού, η οποία υπάγεται στην 114η Πτέρυγας Μάχης της αεροπορικής βάσης στην Τανάγρα.

Η Μοίρα έχει ως έμβλημα τον Θησέα, ο οποίος δείχνει το στόχο σε ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών.

Στις 18 Απριλίου 1988 ιδρύθηκε η 331η Μοίρα, με σκοπό την παραλαβή των νεοαποκτηθέντων αεροσκαφών Mirage 2000 EGM/BGM από την Πολεμική Αεροπορία.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Πολεμική Αεροπορία, τα πρώτα αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας στις 27 Απριλίου 1988 και αμέσως άρχισε η εκπαίδευση των πρώτων Ιπταμένων από Γάλλους εκπαιδευτές. Σε σύντομο χρονικό διάστημα η Μοίρα στελεχώθηκε από έμπειρους Ιπταμένους μαχητικών αεροσκαφών, οι οποίοι επελέγησαν από διάφορες Μοίρες της ΠΑ.

Ο κύριος ρόλος της 331 Μοίρας είναι η αναχαίτιση παντός καιρού. Για το σκοπό αυτό διαθέτει στο οπλοστάσιό της βλήματα Magic II καθώς και S-530D τα οποία σε συνδυασμό με το ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας ICMS, καθιστούν το Mirage 2000 EGM/Mk-I το πληρέστερο αποτρεπτικό όπλο του Αιγαίου. Επιπλέον, την άνοιξη του 1999 προστίθεται ακόμη ένα όπλο υπεροχής, το βλήμα AM-39 EXOCET και πλέον η Μοίρα αναλαμβάνει και τον ρόλο της προσβολής στόχων επιφανείας.

Την 1η Μαρτίου 2007 η Μοίρα ξεκίνησε η προετοιμασία της παραλαβής των νέων αεροσκαφών Mirage 2000-5. Στις 3 Μαΐου του ίδιου έτους τα πρώτα Μ2000-5 ICMS Mk-III προσγειώθηκαν στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα. Ακολούθησε η έναρξη εκπαίδευσης των Ελλήνων Ιπταμένων από Γάλλους Ιπταμένους της FAF και της DASSAULT έτσι ώστε τον Μαΐο του 2008 να πραγματοποιηθεί η επιχειρησιακή αξιολόγηση της Μοίρας. Η επιτυχής πορεία της Μοίρας συνεχίστηκε καθώς αναβαθμίστηκε με ακόμη πιο σύγχρονα όπλα όπως βλήματα MICA EM/IR και αλλά και το υποστρατηγικό βλήμα SCALP με το οποίο δύναται πλέον να εκτελέσει προσβολές στόχων εδάφους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Πηγή: newsbeast

Όλη η επικαιρότητα