Παιδί

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην νταντά και την babysitter;

Ακούστε το άρθρο

Όταν μια οικογένεια ξεκινά την αναζήτηση του ατόμου που θα αναλάβει την φροντίδα του παιδιού ή των παιδιών, πρέπει να είναι ξεκάθαρο αν θέλουν να προσλάβουν μια νταντά ή μια babysitter. Αρκετοί νομίζουν εσφαλμένα πως πρόκειται για μια ίδια δουλειά, έναν ίδιο ρόλο, με ίδιες αρμοδιότητες και χαρακτηριστικά. Κάτι τέτοιο είναι λάθος. Θα πρέπει, λοιπόν, και η οικογένεια να έχει ξεκάθαρο στο μυαλό της αν θέλει να προσλάβει μια νταντά ή μια babysitter αλλά και το άτομο που ενδιαφέρεται για μια σχετική θέση, να γνωρίζει τις διαφορές για να ξέρει τι ρόλο αναλαμβάνει.

Τι είναι η babysitter;

Μια babysitter είναι το άτομο εκείνο που προσωρινά φροντίζει τα παιδιά για λογαριασμό των γονέων ή των κηδεμόνων τους άλλης μορφής. Οι περισσότερες δουλειές για babysitter είναι part-time δουλειές, δηλαδή ημιαπασχόλησης. Συνήθως για 3 ή 4 ώρες ημερησίως -όχι σταθερά κάθε μέρα- και σε έκτακτες περιπτώσεις όπως είναι ένα Σαββατόβραδο που το ζευγάρι θέλει να βγει έξω το βράδυ ή να πάει σε μια κοινωνική υποχρέωση.

Η ευθύνη της babysitter περιορίζεται στο να φροντίσει τα παιδιά ώστε να είναι ασφαλή κατά την απουσία των γονέων. Σαφώς και πρέπει να τα κρατήσει απασχολημένα παίζοντας μαζί τους ή διαβάζοντάς τους. Η babysitter δεν έχει την υποχρέωση να ταϊσει τα παιδιά και να επιμεληθεί το φαγητό τους, να τα διαβάσει, να τα κάνει μπάνιο και να τα βάλει για ύπνο. Δεν είναι δηλαδή στις υποχρεώσεις της να λειτουργεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για τα παιδιά. Είναι ένας πιο light ρόλος σε σχέση με εκείνον της νταντάς.

Τι είναι η νταντά;

Η νταντά είναι κάτι σαν «μέλος της οικογένειας»… Η νταντά έχει σημαίνοντα ρόλο στη ζωή των παιδιών και στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Ευθύνη της είναι να φροντίζει ώστε τα παιδιά να είναι καλά και υγιή και να μην έχουν ατυχήματα. Όμως η ντναντά ασχολείται πιο πολλές ώρες με τα παιδιά. Δεν είναι ένα πρόσωπο που θα τα κρατήσει σε έκτακτες περιπτώσεις. Η δουλειά της νταντάς είναι δουλειά πλήρους απασχόλησης. Η νταντά θα ασχοληθεί με όλα όσα αφορούν το παιδί.

Στις υποχρεώσεις της νταντάς είναι να ετοιμάσει τα γεύματα των παιδιών, να τα ταΐσει, να τα συνοδεύσει στο σχολείο, να διαβάσει μαζί τους, να τα βάλει για ύπνο. Η νταντά θα παίξει με τα παιδιά, θα τα χαϊδέψει και θα τα νταντέψει. Η νταντά θα μάθει τα παιδιά και τα παιδιά εκείνην. Είναι σαν ένα “άλλο” μέλος της οικογένειας. Μια άλλη θεία με ευθύνες ή κάπως έτσι. Πολλά παιδιά δένονται συναισθηματικά με τη νταντά τους και αντίστοιχα και εκείνες με τα παιδιά που μεγαλώνουν.

Τυπικά, λοιπόν, μια νταντά έχει περισσότερες ευθύνες και υποχρεώσεις σε σχέση με μια babysitter. Ακόμη, η νταντά έχει την ευκαιρία να αναπτύξει δεσμούς με τα παιδιά και την οικογένειά τους. Υπάρχουν και οι νταντάδες που ζουν στα σπίτια των οικογενειών που τις έχουν προσλάβει. Είναι οι «εσωτερικές» όπως τις ονομάζουμε στην Ελλάδα. Η αμοιβή για μια τέτοια νταντά είναι συνήθως μεγαλύτερη, αφού ασχολείται με τα παιδιά κυριολεκτικά όλη τη μέρα. Αν αποφασίσετε να προσλάβετε μια τέτοια νταντά να έχετε υπόψιν ότι θα πρέπει να έχετε στο σπίτι σας έναν χώρο δικό της. Ένα δωμάτιο που θα είναι το δωμάτιό της και θα αισθάνεται άνετα σ’ αυτό.

Πηγή: nanny

Όλη η επικαιρότητα