Hobby

Ποια είναι η ευκολότερη γλώσσα για να μάθεις;

Ακούστε το άρθρο

Το πόσο εύκολη θα σου φανεί μια ξένη γλώσσα εξαρτάται από διάφορα πράγματα, που περιλαμβάνουν από αστάθμητους παράγοντες όπως το αν έχεις την τύχη να «το ‘χεις» με τις γλώσσες γενικώς, ή το αν είναι η μνήμη σου καλή, μέχρι πολύ συγκεκριμένες παραμέτρους, όπως ποια είναι η μητρική σου γλώσσα, και ποιες άλλες γλώσσες μιλάς ήδη.

Όπως σίγουρα θα υποψιάζεσαι, όσο καλύτερη «βάση» έχεις από την παιδική σου ηλικία, τόσο ευκολότερα μπορείς να μάθεις μια ξένη γλώσσα. «Βάση» όμως δε σημαίνει απαραίτητα να είσαι δίγλωσσος. Αρκετά καλή βάση είναι και τα αγγλικά που έκανες μικρός –ακόμα και αν δεν τα ξαναχρησιμοποίησες ποτέ από τότε. Όσο απίστευτο και αν ακουστεί, πολύ γερή βάση είναι και τα λατινικά του σχολείου: Ακόμα και αν τα έχεις ξεχάσει εντελώς, αν ξεκινήσεις να μαθαίνεις π.χ. ιταλικά ή ισπανικά, θα εκπλαγείς από το πόσα πράγματα θα καταλαβαίνεις ενστικτωδώς –από το τι σημαίνουν συγκεκριμένες λέξεις μέχρι πότε χρησιμοποιείται το γερούνδιο. Δεν είναι ένστικτο, στην πραγματικότητα είναι μια παλιά γνώση που την έχει πέσει και μισοκοιμάται κάπου στο λαβύρινθο του εγκεφάλου σου.

Αν μιλάς αγγλικά…

Κοίτα κάτι ωραίο:

That is my house.
Dat is mijn huis.
Das ist mein Haus.
Dit is my huis.

Αυτό το γλυκύτατο γκρουπάκι γλωσσών είναι οι δυτικές γερμανικές γλώσσες (από πάνω προς τα κάτω: Αγγλικά, Ολλανδικά, Γερμανικά και Αφρικάανς, γλώσσα που μιλιέται στη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια και τη Μποτσουάνα). Διάλεξε μία, και καλή διασκέδαση.

Αν έκανες στο σχολείο λατινικά…

Οι λατινογενείς γλώσσες λέγονται στα αγγλικά romance languages, πράγμα που δημιουργεί τη γλυκύτατη σύγχυση “romantic languages” που θα ακούσεις συχνά να χρησιμοποιείται ως όρος από ανθρώπους που δε μιλούν πολύ καλά την αγγλική. Λατινογενείς είναι σχεδόν όλες οι γλώσσες του βορρά της Μεσογείου, πλην της δικής μας (Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Καταλανικά, Πορτογαλικά και οι περισσότερες διάλεκτοί τους) συν κάποιες που δύσκολα θα μάντευες, όπως τα Ρουμάνικα. Δηλαδή, κοίτα:

esta es mi casa
questa è la mia casa
aquesta és la meva casa
esta é minha casa
aceasta e casa mea

(Από πάνω προς τα κάτω: Ισπανικά, Ιταλικά, Καταλανικά, Πορτογαλικά, Ρουμάνικα)

Αν δε μιλάς τίποτα…

Η καλύτερη ιδέα είναι, προφανώς, να ξεκινήσεις από τα Αγγλικά, γιατί αυτά θα σου φανούν πιο χρήσιμα. Τα καλά νέα πρώτα: Η γραμματική των αγγλικών είναι αστεία −τα ουσιαστικά δεν κλίνονται, τα ρήματα επίσης σχεδόν δεν κλίνονται, με μια-δυο εξαιρέσεις, οι ανώμαλοι πληθυντικοί είναι τόσο ελάχιστοι που πρακτικά δεν υπάρχουν. Και τα κακά νέα: Αν δεν «τριφτείς» για χρόνια, δεν θα μάθεις ποτέ να διαβάζεις. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία αντιστοιχία ανάμεσα στη γραφή και τη φωνολογία των Αγγλικών –αν έχεις έστω και την παραμικρή ιδέα από τη γλώσσα, αυτό εδώ το ποιηματάκι που καυτηριάζει το εν λόγω θέμα, θα σε διασκεδάσει πολύ.

Μετά τα αγγλικά (που είναι και πολύ χρήσιμα και πολύ εύκολα από άποψη γραμματικών και συντακτικών κανόνων) παγκοσμίως διάσημα για την ευκολία με την οποία μαθαίνονται είναι τα Ισπανικά. Εδώ πραγματικά ισχύει το «όπως το βλέπεις έτσι το διαβάζεις» που σχεδόν όλοι οι άνθρωποι πιστεύουν για τη δική τους γλώσσα (έχουμε ακούσει ακόμα και Έλληνες να τολμούν να το ξεστομίσουν, με όλα τα ει, οι, αι και ε τους): Το a θα είναι πάντα α και το e πάντα ε, διπλά γράμματα για λόγους ορθογραφίας δεν υπάρχουν πουθενά, οι δίφθογγοι δεν αλληλοκαλύπτονται ποτέ, και από εξαιρέσεις nada (=τίποτα) για να σε μάθουμε και την πρώτη σου λέξη. Η γραμματική είπαμε θα σου φανεί γνώριμη αν έχεις κάνει λατινικά, αλλά και αν δεν έχεις κάνει είναι σχετικά απλή –τα ρήματα κλίνονται, τα ουσιαστικά όχι.

Πολύ θα θέλαμε να σου πούμε πως υπάρχει μια γλώσσα που μοιάζει πολύ με τα ελληνικά, και άρα θα τη μάθεις εύκολα, όπως όλα αυτά τα ενδιαφέροντα infographics που βρίσκεις γκουγκλάροντας “what is the easiest language to learn”, αλλά πολύ φοβόμαστε πως θα πρέπει να ζήσεις χωρίς αυτό το προνόμιο. Αλφάβητο να μοιάζει (ή να θεωρούν οι ξένοι πως μοιάζει, όπως θα διαπιστώσεις αν επιχειρήσεις να το μάθεις) υπάρχει, το Κυριλλικό, αλλά δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη αν επιχειρήσεις να μάθεις οποιαδήποτε από τις γλώσσες που γράφονται με αυτό. Θα είμαστε, όμως, εξαιρετικά υπερήφανοι –να μας γράψεις να μας το πεις.

Πηγή: in2life 

Όλη η επικαιρότητα