Υγεία

Ποια είναι είναι τα πρώιμα συμπτώματα του «μίνι εγκεφαλικού»

Το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, γνωστό ως «μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο», προκαλείται, όταν ένας θρόμβος αίματος δεν αφήνει το αίμα να πάει στον εγκέφαλο. Η απόφραξη αυτή είναι προσωρινή. Σε αντίθεση με το κανονικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το «μίνι» εγκεφαλικό δεν προκαλεί γενική βλάβη στον ιστό του εγκεφάλου.

Το «μίνι» εγκεφαλικό είναι σχετικά αθώο, αλλά αν γνωρίζετε τα συμπτώματα, μπορείτε να το ξεπεράσετε πιο γρήγορα και με ασφάλεια.
Τα συμπτώματα είναι σύντομα. Συνήθως διαρκούν μερικά λεπτά έως και μερικές ώρες, παρόλο που μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν συμπτώματα μέχρι και για μια ολόκληρη ημέρα.

Συμπτώματα
Τα πιο κοινά συμπτώματα του «μίνι» εγκεφαλικού περιλαμβάνουν κινητική δυσλειτουργία.
Τις περισσότερες φορές, η δυσλειτουργία αυτή εκδηλώνεται ως αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος, που ονομάζεται ημιπάρεση.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι ήπια, αλλά και σοβαρά.
Αν κάποιος βιώνει «μίνι» εγκεφαλικό, μπορεί να παρατηρήσει αδεξιότητα στα χέρια ή στα δάχτυλα.
Τα πιο σοβαρά συμπτώματα, είναι η πλήρης ανικανότητα του ατόμου να περπατήσει ή να αδυνατεί να μετακινήσει τα χέρια και τους μύες του προσώπου.
Είναι επίσης πιθανό για τον ασθενή να παραπονεθεί, ότι αδυνατεί να κουνήσει και τις δύο πλευρές του σώματός του. Ένα ακόμη σύμπτωμα είναι, όταν ο ασθενής περπατάει, να παραπονεθεί για πόνο στο ένα πόδι και το αντίστοιχο χέρι και να αδυνατεί να κουνήσει το πρόσωπό του.

Το»μίνι» εγκεφαλικό μπορεί να προκαλέσει και δυσκολία στην ομιλία, αλλά και προσωρινή τύφλωση στο μάτι.
Αρκετά άτομα που έχουν περάσει «μίνι» εγκεφαλικό, συχνά αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του εγκεφαλικού, δεν μπορούσαν να αρθρώσουν λέξεις ή και να τις καταλάβουν, δηλαδή έπασχαν προσωρινά από δυσφασία.
Η δυσφασία μπορεί να αποτελέσει το μοναδικό σύμπτωμα του «μίνι» εγκεφαλικού, χωρίς να παρουσιαστεί κάποιο από τα παραπάνω.

Σχετικά με την προσωρινή τύφλωση στο ένα μάτι, συνήθως διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι μερικά λεπτά. Ο ασθενής μπορεί να νιώσει έντονη ενόχληση στο μάτι, όταν εκτίθεται στο φως και να μην μπορεί να διαβάσει τις λέξεις σε λευκές σελίδες.

Η ζαλάδα, ο ίλιγγος και η απώλεια προσανατολισμού, είναι επίσης μερικά από τα συμπτώματα που βιώνει κάποιος, όταν παθαίνει παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο.

Τέλος, ένα άτομο που παθαίνει παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, είναι πολύ πιθανό να αισθανθεί ζαλάδα, ίλιγγο και απώλεια προσανατολισμού.

Πηγή: valueforlife 

Όλη η επικαιρότητα