Αφιερώματα

Pierre Cardin και Ελλάδα: Οι στολές της Ολυμπιακής του Ωνάση και η φιλία με τον Μίμη Πλέσσα

Ακούστε το άρθρο

O Pierre Cardin που άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο του Neuilly, δυτικά του Παρισιού είχε στενή σχέση με την Ελλάδα.

Ο διάσημος μόδιστρος, που έφυγε πλήρης ημερών στα 98 είχε, μεταξύ άλλων, σχεδιάσει τις στολές της Ολυμπιακής του Αριστοτέλη Ωνάση.

Ο Pierre Cardin, ο Γάλλος θρύλος της παγκόσμιας μόδας, είχε επισκεφθεί την χώρα μας τον Μάιο του 2011. Ο τότε 89χρονος μετρ έδωσε διάλεξη στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, προσκεκλημένος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Ακολούθησε γεύμα σε πολυτελές εστιατόριο της Αθήνας, όπου ο διάσημος σχεδιαστής συνοδευόταν από φιλική του παρέα. Ανάμεσά τους ο Μίμης Πλέσσας με την σύζυγό του, Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα.

Η σύντροφος του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη ανέβασε στο Twitter μία φωτογραφία τους με αφορμή τον θάνατο του σπουδαίου Pierre Cardin:

«Έφυγε ο σχεδιαστής μόδας Pierre Cardin. Γεννήθηκε στην Ιταλία το 1922 και μετακόμισε στο Παρίσι το 1945 όπου σπούδασε Αρχιτεκτονική και ασχολήθηκε με την Haute Couture το 1953. Στη φωτό σε μια συνάντηση μας – δεξιά μου ο Μίμης Πλέσσας και αριστερά μου ο Pierre Cardin».

Pierre Cardin: Η στολή που άφησε εποχή στην Ολυμπιακή Αεροπορία

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης δεν άφηνε τίποτα στην τύχη και ήθελε τα καλύτερα για την «κοπελιά του», όπως συνήθιζε να χαρακτηρίζει την Ολυμπιακή Αεροπορία. Για το λόγο αυτό εμπιστεύτηκε τις στολές του ιπτάμενου προσωπικού στον καλύτερο, τον Pierre Cardin.

Έτσι, μετά τον διάσημο Jean Dessès (ελληνιστί Γιάννης Ντεσσές, καθώς ήταν Έλληνας από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου), τον επονομαζόμενο «Βασιλιά της Μουσελίνας» και αργότερα την Coco Chanel, ο Ωνάσης επέλεξε το 1969 τον Pierre Cardin για να ντύσει τις αεροσυνοδούς του.

Εκείνος δημιούργησε ίσως την πιο πρωτότυπη στολή παγκοσμίως έως τότε στο χάρτη της αεροπορικής σκηνής. Εμπνευσμένος από τη «space age» μόδα που ήταν το trend της εποχής, ο διάσημος Γάλλος σχεδιαστής πλαισίωσε τη στολή με μια κάπα που άφησε εποχή και ένα καπέλο τύπου μπονέ, διαστημικής… αισθητικής.

Το παζλ της προσωπικής πινελιάς του, συμπλήρωσαν η μίνι φούστα και ο φωτισμός του χρώματος, με τη μετατροπή από μπλε σε γαλάζιο.

Ήταν η πιο φουτουριστική αμφίεση έως και σήμερα από κάποια ελληνική αεροπορική εταιρία. Για πολλούς παραμένει η πιο σικάτη στολή που φορέθηκε ποτέ στους αιθέρες.

Τη σκυτάλη από τον Pierre Cardin είχε πάρει ο Γιάννης Τσεκλένης.

via

Όλη η επικαιρότητα