Οικονομία

Ποιες αλλαγές μελετώνται για τις συντάξεις χηρείας

Ακούστε το άρθρο

Το φάκελο των συντάξεων χηρείας ανοίγει και πάλι το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να «θεραπεύσει» το σκληρή αντιμετώπιση που επιφύλαξε ο νόμος Κατρούγκαλου στις χήρες /ους που δεν πληρούν το ηλικιακό όριο των 55 ετών.

Ειδικότερα μελετάται η αναβολή του μέτρου, μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό, για παράδειγμα κάτω από 10%.

Το ηλικιακό όριο των 55 ετών που έθεσε ο νόμος Κατρούγκαλου αφορά συντάξεις για θανάτους ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που επήλθαν από 13 Μαΐου 2016 και μετά.

Οι επιζώντες σύζυγοι, οι οποίοι την στιγμή του θανάτου ήταν πάνω από 55 ετών δικαιώθηκαν την σύνταξη δια βίου. Όσοι ήταν κάτω από 55 αλλά έχουν ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή παιδιά σπουδαστές έως 24 ετών δικαιούνται να λαμβάνουν την σύνταξη χωρίς διακοπή για όσα χρόνια τα παιδιά είναι ανήλικα ή σπουδάζουν και σε κάθε περίπτωση για μια 3ετία τουλάχιστον.

Αντίθετα, όσοι χήρες/χήροι ήταν την στιγμή του θανάτου 52-55 ετών και δεν έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά – σπουδαστές έως 24 ετών, λαμβάνουν  τη σύνταξη χηρείας για μια 3ετία. Μετά την 3ετία η σύνταξή τους πρέπει να διακοπεί και να επαναχορηγηθεί όταν γίνουν 67. Το ίδιο σύστημα ισχύει και για χήρες / χήρους που ήταν κάτω από 55 την στιγμή του θανάτου, αλλά θα έχουν συμπληρώσει τα 55 όταν το παιδί τους ενηλικιωθεί ή όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του. Κι αυτοί θα δικαιούνται να λάβουν την σύνταξη δια βίου όταν γίνουν 67.

Δεδομένου ότι η ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου τέθηκε πρώτη φορά σε ισχύ για θανάτους που επήλθαν από 13 Μαΐου 2016 και μετά, η επίμαχη τριετία συμπληρώνεται για πρώτη φορά τον Μάιο του 2019. Μπροστά σε αυτό το δεδομένο, συζητείται η αναστολή του μέτρου με ρήτρα ανεργίας.

Έως και τον Αύγουστο του 2018 είχαν απονεμηθεί 67.000 συντάξεις χηρείας με το νέο σύστημα, ενώ εκκρεμούσαν τότε 21.000 αιτήσεις. Υπενθυμίζεται πως έχει τεθεί και ελάχιστο πλαφόν στο ποσό των συντάξεων χηρείας στα 360 ευρώ.

newmoney.gr

Όλη η επικαιρότητα