Υγεία

Ποιες τροφές προλαμβάνουν το κρυολόγημα και δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Ακούστε το άρθρο

Το Φθινόπωρο, είναι μεταβατική περίοδος από την υψηλή προς τη χαμηλή θερμοκρασία του Χειμώνα και ο οργανισμός είναι ευάλωτος σε κρυολογήματα.

Η ισορροπημένη διατροφή και η ξεκούραση είναι σημαντικοί παράγοντες για την προστασία και την οχύρωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Καθημερινά πρέπει να τροφοδοτείται ο οργανισμός με ενέργεια, από λαχανικά, φρούτα και άλλες τροφές, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα.

Στην άμυνα του οργανισμού, δεν βοηθά το λίπος από βούτυρο και τα αλλαντικά, που μπορούν να αντικατασταθούν από άπαχες πρωτεΐνες που βρίσκονται στο κοτόπουλο ή στη γαλοπούλα, με αμινοξέα ευεργετικά για το ανοσοποιητικό.

Τα άπαχα κρεατικά, έχουν επίσης σίδηρο και ψευδάργυρο που είναι απαραίτητα για να ανταποκριθεί ο οργανισμός, ενάντια σε μικρόβια που συμβάλλουν στο κρυολόγημα και στη γρίπη.


Φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό και οι επιστήμονες ενημερώνουν ότι καθημερινά χρειάζεται η κατανάλωση 5 μικρομερίδων.
Τα πορτοκάλια και οι πιπεριές είναι πλούσιες τροφές σε βιταμίνη C, που προλαμβάνει το κρυολόγημα.
Έρευνα του πανεπιστημίου του Ελσίνκι, έδειξε ότι η βιταμίνη C, είναι πολύτιμος σύμμαχος κατά του κρυολογήματος και σε περίπτωση που ο οργανισμός νοσήσει, τα συμπτώματα γίνονται ανώδυνα και διαρκούν λιγότερο.

Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ψευδάργυρο, που καταστέλλει τα συμπτώματα των εποχιακών ιώσεων.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι η κατανάλωση τροφών με ψευδάργυρο είναι πολύ αποτελεσματική κατά του κρυολογήματος, έως και απαραίτητη.


Μανιτάρια
«Ασπίδα» κατά των εποχιακών ιώσεων είναι και τα μανιτάρια.
Περιέχουν β-γλυκάνες, ουσίες που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό και μπορούν να συνδυαστούν εύκολα σε διάφορες συνταγές.

Γιαούρτι
Το γιαούρτι και ειδικά το πρόβειο, περιέχει προβιοτικά που προστατεύουν από τους ιούς και τα μικρόβια.
Έρευνες έδειξαν, ότι η συχνή κατανάλωση γιαουρτιού, μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της γρίπης ή του κρυολογήματος, κατά δύο μέρες.
Εάν στη διατροφή δεν περιλαμβάνεται γιαούρτι, μπορεί να αντικατασταθεί από συμπληρώματα διατροφής και κάψουλες προβιοτικών.

Κοτόσουπα
Η κοτόσουπα περιέχει κυστείνη, ουσία που καθαρίζει τους πνεύμονες και το διάφραγμα της μύτης.
Επίσης, προλαμβάνει τις μολύνσεις του λαιμού.

Πηγή: valueforlife

Όλη η επικαιρότητα