Ηλεία

Πίεση για τα Λουτρά και αντιπλημμυρικά έργα – Διαρκής επαφή δήμου Ζαχάρως με την ΕΤΑΔ για τα θέματα του Καϊάφα

Ακούστε το άρθρο

Ζητούμενο είναι και η απεμπλοκή από γραφειοκρατία για υδατοδρόμιο

Στην ανάπτυξη σημαντικών δράσεων για την επίλυση προβλημάτων αλλά και την περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η ευρύτερη περιοχή, βρίσκεται από την πρώτη στιγμή η Δημοτική Αρχή Ζαχάρως.

Αυτό επισημαίνεται και από τον Δήμαρχο Κώστα Αλεξανδρόπουλο, ο οποίος το περασμένο χρονικό διάστημα βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί εκεί με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη αλλά και με υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να εξεταστεί από κοινού η προοπτική η δημιουργίας σταθμού υδατοδρομίου στη λίμνη Καϊάφα.

Όπως επισήμανε με δηλώσεις του ο κ. Αλεξανδρόπουλος η δημιουργία σταθμού υδατοδρομίου, αντιμετωπίζεται θετικά από το Υπουργείο, αφού η ευρύτερη περιοχή του Καϊάφα είναι ένα σημείο παγκοσμίως γνωστό, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τουριστικές δράσεις και επενδύσεις, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα αναξιοποίητο.

Επαφές με ΕΤΑΔ

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος η δημοτική αρχή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ΕΤΑΔ για την προώθηση ζητημάτων που αφορούν την περιοχή της Λίμνης και των Λουτρών Καϊάφα, αφού μεγάλο μέρος της περιοχής ανήκει στην συγκεκριμένη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου.

Το πρώτο ζήτημα είναι η γραφειοκρατική εμπλοκή της ΕΤΑΔ για την δημιουργία του υδατοδρόμιου, αφού είναι απαραίτητη η θετική της γνωμάτευση αλλά και παραχώρηση της χρήσης, προκειμένου να καταστεί δυνατό να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες απαιτούμενες διαδικασίες και αδειοδοτήσεις.

Δεύτερο σημαντικό ζήτημα όπως σημείωσε ο κ Αλεξανδρόπουλος είναι ότι στις αρχές του νέου έτους πρέπει να δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες προκειμένου να καταστεί εφικτό την νέα χρονιά να λειτουργήσουν τα Λουτρά Καιάφα κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις.
«Θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την ΕΤΑΔ αλλά και όποιον άλλο αρμόδιο φορέα χρειαστεί, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι τεράστιες καθυστερήσεις στην έναρξη λειτουργίας των Λουτρών που παρατηρήθηκαν φέτος και είχαν τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην τοπική οικονομία».

Επίσης ένα ακόμα θέμα που έθεσε η δημοτική αρχή Ζαχάρως προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ Στέφανο Βλαστό είναι η αναγκαιότητα εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων, αφού σύμφωνα με αυτοψία της Τεχνικής Υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι η λιμνολεκάνη του Καϊάφα υπερχείλισε, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε ο δίαυλος επικοινωνίας της λίμνης προς τη θάλασσα ή δεν επαρκούσε για τη διοχέτευση των νερών προς τη θάλασσα λόγω της μεγάλης θαλασσοταραχής και των προσχώσεων.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι στην περίμετρο της λίμνης Νότια και Νοτιοανατολικά είχαν φραχθεί τα στόμια εκβολής των ρεμάτων προς τη λίμνη.

Ως συνέπεια των παραπάνω, τα νερά της βροχής κατέκλισαν τις γειτονικές με τη λίμνη, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά κυρίως προκάλεσαν πολύ μεγάλες ζημιές σε οικίες και λοιπές εγκαταστάσεις, των κατοίκων

Όλη η επικαιρότητα