Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Πήγαν στην αιμοδοσία με… καρότσα!

07a9d758f554268b9bf80ef3e0b7eb72_l.jpg
Ακούστε το άρθρο

Πάνω στην καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας αναγκάστηκε να μετακινηθεί το προσωπικό του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου μαζί με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, προκειμένου να πραγματοποιηθεί προγραμματισμένη αιμοληψία στο Περδικονέρι. Αυτό συνέβη καθώς από την διοίκηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας το συγκεκριμένο όχημα εγκρίθηκε και δόθηκε για την μεταφορά του προσωπικού.

Οπως είναι φυσικό, η εικόνα του προσωπικού με όλο τον εξοπλισμό πάνω στην καρότσα ενός αυτοκινήτου μόνο θετικά σχόλια δεν προκάλεσε σε όσους την αντίκρισαν και κυριολεκτικά δεν πίστευαν σε αυτό που έβλεπαν μπροστά τους.

Η προγραμματισμένη αιμοδοσία έγινε την Κυριακή στο κοινοτικό ιατρείο του χωριού, μετά από πρωτοβουλία του συλλόγου και σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Ο σύλλογος ευχαριστεί όσους συμμετείχαν στην αιμοδοσία, ωστόσο καυτηριάζει την όλη κατάσταση, προσωπικό, εξοπλισμός και φιάλες αίματος να μεταφέρονται στην καρότσα ενός αυτοκινήτου. Χαρακτηριστικά σημειώνεται: «Μελανό σημείο αποτελεί η αντιμετώπιση που επιφύλαξε στο όλο εγχείρημα η διοίκηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, καθώς όπως αποτυπώθηκε στο φωτογραφικό φακό, επέλεξε να αποστείλει και να παραλάβει τόσο το επιστημονικό προσωπικό, όσο και τον εξοπλισμό αλλά και τις φιάλες αίματος που συγκεντρώθηκαν, στην καρότσα αγροτικού οχήματος!

• Επειδή θεωρούμε ότι αυτός ο χειρισμός από την πλευρά της διοίκησης του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας ευτελίζει τον ούτως ή άλλως ιερό θεσμό της αιμοδοσίας.

• Επειδή θεωρούμε ότι κατ’ αυτό τον τρόπο υποβαθμίζεται η επιστημονική υπόσταση του προσωπικού που εκπληρώνει τον ιερό αυτό σκοπό.

• Επειδή αυτή η πρακτική απαξιώνει τη συνολικότερη εικόνα του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, πλήττει το αίσθημα ασφάλειας και την εμπιστοσύνη των κατοίκων του δήμου μας, αλλά και των επισκεπτών, στις υπηρεσίες υγείας του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους διαμαρτυρόμαστε και κοινοποιούμε τη διαμαρτυρία μας σε όλους τους αρμόδιους φορείς της ελληνικής Πολιτείας και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Οπως επισημαίνει και ο σύλλογος, το πρωτόγνωρο αυτό περιστατικό γεννά σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από την διοίκηση η όλη διαδικασία της αιμοδοσίας και σημαντικά τμήματα του νοσοκομείου όπως είναι αυτό της αιμοδοσίας, καθώς αποτελεί την καρδιά στη λειτουργία μιας νοσηλευτικής μονάδας. Σίγουρα απαξιώνεται το προσωπικό αλλά και ο θεσμός της αιμοδοσίας που οι τοπικές κοινωνίες έχουν αγκαλιάσει και σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας στηρίζουν. Την στιγμή μάλιστα που είναι γνωστές οι ανάγκες που υπάρχουν σε αίμα στα περιφερειακά νοσοκομεία, και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα περιστατικά πολλαπλασιάζονται. Ενώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το ίδιο το υπουργείο Υγείας από την αρχή του καλοκαιριού είχε ζητήσει από τα τμήματα αιμοδοσίας όλων των νοσοκομείων την ενεργοποίησή τους για την κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών ώστε μέσω συλλόγων και φορέων να πραγματοποιούν ομαδικές αιμοληψίες και ζητά μάλιστα από τις διοικήσεις την στήριξη αυτών των προσπαθειών. Μ’ αυτό τον τρόπο άραγε, με το να στέλνουν το προσωπικό πάνω στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου, που προς τιμή του έστω και έτσι δεν αρνήθηκε να μεταβεί στο χωριό, η διοίκηση του νοσοκομείου στηρίζει αυτές τις προσπάθειες;

Κ.Μπ.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Όλη η επικαιρότητα