Αγροτικά

Ποιοι φόροι και εισφορές «καίνε» τους αγρότες

Ακούστε το άρθρο
Σημαντικές επιβαρύνσεις από φόρους και εισφορές έρχονται να επιβαρύνουν φέτος 
χιλιάδες νέους συνταξιούχους, οι οποίοι ενισχύουν τις ετήσιες αποδοχές τους εισπράττοντας εισόδημα από κάποια αγροτική δραστηριότητα.

Οι συνταξιούχοι που θα εμφανίσουν φέτος στη φορολογική τους δήλωση ότι απέκτησαν πέρυσι αγροτικό εισόδημα, π.χ. από πώληση ελαιολάδου ή πορτοκαλιών, κινδυνεύουν, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων καθώς:

  • Θα δουν τη σύνταξή τους, κύρια και επικουρική, να περικόπτεται δραματικά κατά 60%.
  • Θα κληθούν να πληρώσουν ασφαλιστική εισφορά στον ΕΦΚΑ περίπου 22% στο εισόδημα που απέκτησαν από την αγροτική δραστηριότητα.
  • Θα πληρώσουν φόρο 22% από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος χωρίς να δικαιούνται έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο εισοδήματος.

Τον κίνδυνο περικοπής κατά 60% της σύνταξής τους αντιμετωπίζουν όλοι οι νέοι συνταξιούχοι, πλην ΟΓΑ (π.χ. Δημοσίου, πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.ά.), οι οποίοι συνταξιοδοτούνται από 13 Μαΐου 2016 και μετά και παράλληλα ασκούν αγροτική δραστηριότητα. Το συγκεκριμένο μέτρο πλήττει χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι χωρίς να είναι επαγγελματίες αγρότες ασχολούνται με καλλιέργειες ή πώληση αγροτικών προϊόντων σε μόνιμη βάση ή περιστασιακά για να ενισχύσουν τα πενιχρά εισοδήματά τους.

Οι συνταξιούχοι αυτοί, δεν θα δουν μόνο τη σύνταξή τους να κόβεται κατά 60% αλλά θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν στον ΕΦΚΑ τις εισφορές που αντιστοιχούν στο αγροτικό εισόδημα που εισέπραξαν, ενώ η χαριστική βολή θα έρθει για αυτούς την άνοιξη κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Τα εισοδήματα από την αγροτική τους δραστηριότητα θα προστεθούν στο εισόδημα από τις συντάξεις, αλλά το αφορολόγητο θα εφαρμοστεί μόνο στο τμήμα που αφορά τις συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο, ενώ στην περίπτωση που το συνολικό τους εισόδημα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, θα επιβαρυνθούν και με ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα