Ποιοι φορολογούμενοι με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς θα ανακτήσουν σταδιακά τον έλεγχό τους

Σε ακατάσχετο όριο δύο ταχυτήτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων, οι οποίοι έχουν ρυθμίσει ή θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία και θα παραμείνουν συνεπείς στην καταβολή των μηνιαίων δόσεων, οδηγεί η ρύθμιση της σταδιακής αποδέσμευσης των κλειδωμένων λογαριασμών.

Οι μικροοφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση ή θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και πληρώνουν μικρή μηνιαία δόση, η οποία δεν υπερβαίνει τα 400 ευρώ, θα δικαιούνται το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ που ισχύει σήμερα για όλους και για έναν τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος.

Όσοι όμως έχουν μεγαλύτερες ρυθμισμένες οφειλές και το ποσό των δόσεων που πληρώνουν κάθε μήνα υπερβαίνει τα 400 ευρώ θα κερδίζουν μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο, το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά. Έτσι, οι φορολογούμενοι με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς θα ανακτήσουν σταδιακά τον έλεγχο των λογαριασμών τους και θα μπορούν να κινούν κάθε μήνα ποσά μεγαλύτερα των 1.250 ευρώ.

Η σχετική διάταξη που προβλέπει την προοδευτική αύξηση του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ για τους συνεπείς οφειλέτες μπορεί να ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, αλλά το μέτρο θα καθυστερήσει και εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί στα τέλη του καλοκαιριού. Και αυτό γιατί οι τράπεζες δεν είναι ακόμα τεχνικά έτοιμες ώστε να ανταποκριθούν στις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, για να κερδίσουν ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ οι φορολογούμενοι με οφειλές προς το Δημόσιο θα πρέπει:  

Πρώτον, να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων.

Δεύτερον, να δηλώσουν τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης. Ειδικά γιαn τα φυσικά πρόσωπα, ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.

Τρίτον, να πληρώνουν με συνέπειαn τις δόσεις της ρύθμισης. Δεύτερη ευκαιρία δεν θα υπάρχει. Αν κάποιος χάσει τη ρύθμισή του, θα χάσει και το ευεργέτημα της σταδιακής αποδέσμευσης του λογαριασμού.

Το ακατάσχετο ποσό που θα κερδίζουν οι συνεπείς οφειλέτες θα χτίζεται σταδιακά, μήνα με τον μήνα. Με την έναρξη της διαδικασίας το ποσό της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 3 και το ποσό που θα προκύπτει θα αποτελεί το ακατάσχετο όριο που θα ισχύει για έναν μήνα.

Για παράδειγμα, φορολογούμενους ο οποίος έχει υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση και πληρώνει 500 ευρώ μηνιαία δόση από τον πρώτο μήνα θα δει το ακατάσχετο όριο του λογαριασμού του να αυξάνεται σε 1.500 ευρώ (500 x 3 = 1.500 ευρώ). Στη συνέχεια και όσο είναι συνεπής στη ρύθμιση θα εφαρμόζονται μεγαλύτεροι συντελεστές που θα αυξάνουν σταδιακά το ύψος του ακατάσχετου ορίου με ανώτατο συντελεστή το 4,5. Δηλαδή στο παραπάνω παράδειγμα ο φορολογούμενος με την προτελευταία μηνιαία δόση θα δει το ακατάσχετο όριο στον λογαριασμό του να φθάνει στο ποσό των 2.250 ευρώ.

Με την πλήρη εξόφληση της οφειλής αποδεσμεύεται πλήρως και ο τραπεζικός λογαριασμός. Για τους φορολογουμένους που έχουν ενταχθεί σε περισσότερες από μία ρυθμίσεις, το ακατάσχετο ποσό θα υπολογίζεται για κάθε ρύθμιση ξεχωριστά. Η κλίμακα με τους συντελεστές που θα προσδιορίζουν το μηνιαίο ακατάσχετο όριο θα διαφέρει ανάλογα με τη ρύθμιση. Για παράδειγμα, στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων το ακατάσχετο όριο θα αυξάνεται κάθε μήνα, ενώ για τους οφειλέτες που θα ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις το ακατάσχετο όριο θα αυξάνεται κατά 5 ή 6 μήνες.

Το μέτρο θα ευνοήσει, όπως λένε οι ειδικοί, τους οφειλέτες με μεγάλες οφειλές, κυρίως τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση οφειλών και θα επιλέξουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους σε μικρό αριθμό δόσεων, κερδίζοντας ταυτόχρονα και μεγαλύτερη έκπτωση στις προσαυξήσεις. Ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός αφορά έναν μοναδικό λογαριασμό, εφόσον:

-Έχουν τακτοποιηθεί στο σύνολό τους με ρύθμιση ή με αναστολή πληρωμής οι ατομικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του καθ’ ου η κατάσχεση προς τη Φορολογική Διοίκηση καθώς και αυτές για τις οποίες έχει ευθύνη καταβολής και τηρούνται οι όροι των ρυθμίσεων αυτών.

-Έχει εξοφληθεί εμπρόθεσμα η δόση της ρύθμισης του δεύτερου ημερολογιακού μήνα που προηγείται του μήνα χορήγησης του περιορισμού της κατάσχεσης.

-Προκειμένου για φυσικά πρόσωπα, έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η αίτηση για τη δήλωση μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού.

 

cnn.gr