Ελλάδα

Ποιοι προτείνονται για αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Στο Υπουργικό Συμβούλιο, για την τελική κρίση, παραπέμπονται οι επιλεγέντες από την Διάσκεψη των Προέδρων για την θέση του προέδρου του Ελεγκτικού Συμβουλίου, καθώς και οι επιλεγέντες για τις πέντε θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

Η Διάσκεψη των Προέδρων Βουλής ολοκλήρωσε τις ακροάσεις των υποψηφίων και προχώρησε στις γνωμοδοτήσεις της.

Έτσι, μεταξύ των έξι υποψηφίων για την θέση του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως είχαν προεπιλεγεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η Διάσκεψη των Προέδρων προέκρινε τους τρεις μετά από ψηφοφορία μεταξύ των μελών της. Πρόκειται για τους: Ιωάννη Σαρμά, Σωτηρία Ντούνη και Κωνσταντίνο Κωστόπουλο.

Επίσης, για την πλήρωση των πέντε κενών θέσεων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, μεταξύ των δεκατεσσάρων συνολικά υποψηφίων, η Διάσκεψη γνωμοδότησε υπέρ των οκτώ αρεοπαγιτών Αλτάνας Κοκκοβού, Αβροκόμης Θούα, Ασπασίας Μαγιάκου, Γιώργου Κοντού, Γιάννη Μαγγίνα, Γιώργου Χοϊμέ, Διονυσίας Μπιτζούνη και Γιώργου Παπαηλιάδη.

Μεταξύ αυτών, η Διονυσία Μπιτζούνη, η οποία τελεί χρέη αντιπροέδρου αναπληρώνοντας μία εκ των έως τώρα κενών θέσεων, είχε βρεθεί πάλι ως προτεινόμενη από τη Διάσκεψη των Προέδρων για Πρόεδρος, αλλά και για Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τον περασμένο Μάιο. Είναι μια ιδιαιτέρως ικανή και εργατική δικαστική λειτουργός σύμφωνα με τους συναδέλφους της, ενώ χαίρει μεγάλης και ευρείας εκτίμησης σε όλο το δικαστικό κλάδο για το ήθος και τη στάση της σε κρίσιμες αποφάσεις.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο ρόλος της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής είναι γνωμοδοτικός και την τελική επιλογή θα κάνει το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο και θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες.

Όλη η επικαιρότητα