Categories: Ηλεία

«Πικρός» ο καφές λόγω της ακρίβειας

Share

Όλο και πιο πικρός γίνεται για τους Έλληνες ο καφές, που από μία καθημερινή και αγαπημένη συνήθεια πλέον για πολλούς τείνει να αποτελέσει είδος πολυτελείας, καθώς οι τιμές του τόσο στα ράφια των σούπερ μάρκετ όσο και στα καταστήματα εστίασης έχουν πάρει την ανηφόρα.

Στην εστίαση, όπως εξηγούν οι επαγγελματίες του κλάδου, οι αυξήσεις έχουν πάρει την ανηφόρα ενώ και στην χονδρική ο καφές τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατά 40%, με τις τιμές αυτές να μην έχουν «περάσει» εξ’ ολοκλήρου, στον τελικό καταναλωτή, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων έχει απορροφηθεί από τους ίδιους τους επαγγελματίες. Το 2020 στον Πύργο ένας καφές freddo espresso σε πλαστικό κόστιζε 1,50 ευρώ ενώ πλέον κοστίζει 2 ευρώ, ένας freddo cappuccino ή ένας διπλός cappuccino κόστιζε 1,80 και πλέον κοστίζει έως και 2,50 ευρώ ενώ ο ελληνικός και ο φραπέ είναι γύρω στα 30 λεπτά του ευρώ πιο φθηνοί. Μάλιστα, η Ηλεία, μέχρι στιγμής έχει τον φθηνότερο καφέ σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, που η τιμή του έχει κυριολεκτικά εκτοξευθεί.

Τι φταίει και αυξήθηκε η τιμή του καφέ;

Η τιμή του καφέ, σύμφωνα με στοιχεία που έχει παρουσιάσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Γιάννος Μπενόπουλος, άρχισε να ανεβαίνει το 2021 λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που έπληξε την κύρια χώρα παραγωγής του, τη Βραζιλία και τους δύο παγετούς που ακολούθησαν. Αμέσως η τιμή χονδρικής του δημοφιλούς κόκκου Arabica εκτοξεύθηκε σε πάνω από 2 δολάρια ανά λίβρα. Από την πρώτη δε ημέρα του 2022 ο καφές take away που διατίθεται σε πλαστικό μιας χρήσης, έλαβε και «φορο-καπέλο» 10 λεπτά του ευρώ. Η ειδική εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος ύψους 4 λεπτών του ευρώ που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1 Ιανουαρίου του 2022 επιβάλλεται χωριστά για το ποτήρι και χωριστά για το καπάκι. Σε αυτά τα 8 λοιπόν στο σύνολο λεπτά του ευρώ προστίθεται ο ΦΠΑ με αποτέλεσμα η επιβάρυνση να φτάνει στα 9 λεπτά και με τη στρογγυλοποίηση το πράσινο «καπέλο» να ανεβαίνει στα 10 λεπτά.

Αβέβαιο το μέλλον των καταστημάτων

Απελπισμένοι οι καταναλωτές εκφράζουν φόβους ότι όσο περνά ο καιρός τα πράγματα θα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, καταλαβαίνουν όμως, όπως εξηγούν, πως και οι καταστηματάρχες αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες καθώς βλέπουν τα μαγαζιά τους να ερημώνουν και τα ταμεία τους να αδειάζουν. Κινδυνεύοντας με λουκέτο λόγω των υψηλών λειτουργικών εξόδων τους οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους τονίζουν πως οι ανατιμήσεις είναι για αυτούς αναπόφευκτες.

«Ο καφές είναι ένα είδος που κινείται πάρα πολύ, είναι ένα είδος που τα τελευταία τρία χρόνια από τις πιέσεις των τιμών σε όλα τα είδη από το εξωτερικό έχει ανέβει πάρα πολύ η τιμή του, είναι ένα είδος στο οποίο τα μαγαζιά κρατούν σταθερά την τιμή τα τελευταία τουλάχιστο πέντε χρόνια με ιδιαίτερο πρόβλημα για τα ίδια, για την λειτουργία τους. Κάποια στιγμή αυτό θα αλλάξει και πρέπει να αλλάξει γιατί με την τιμή που πουλάνε τον καφέ τα μαγαζιά λιανικής πώλησης, έχουν πρόβλημα και είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να αυξήσουν τις τιμές. Φανταστείτε η τιμή του καφέ έχει αυξηθεί στο κομμάτι της χονδρικής τα τελευταία χρόνια γύρω στο 40% και οι αυξήσεις των τιμών στα καταστήματα είναι μηδενικές. Και δυστυχώς δεν είναι η τιμή μόνο των προϊόντων που έχει αυξηθεί, αλλά έχει αυξηθεί και το κόστος λειτουργίας τους. Έχουν μειωθεί οι καταναλώσεις γιατί το πρόβλημα είναι στον τελικό καταναλωτή, που δυσκολεύεται στα καθημερινά του έξοδα», εξηγεί στην εφ. «Πατρίς», ο ιδιοκτήτης του καταστήματος χονδρικής πώλησης καφέ, «Coffee Flavor», Διονύσης Θωμόπουλος.

Ακριβός καφές σε όλη την Ευρώπη

Να σημειωθεί ότι η τιμή του καφέ δεν έχει εκτοξευθεί μόνο στην Ελλάδα. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τον Αύγουστο του 2022. Σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat η τιμή του καφέ στις χώρες της ΕΕ είναι κατά 16,9% υψηλότερη σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021, η οποία με τη σειρά της ήταν κατά 0,5% υψηλή από εκείνη του Αυγούστου του 2020 καθώς από τον Οκτώβριο του 2021 ο ετήσιος πληθωρισμός σημειώνει «άλματα».

Τάκης Σταματόπουλος, «Artisti café» Πύργος

«Πέρυσι ήδη είχαν ενημερώσει οι μεγάλες εταιρείες ανεπίσημα για την αύξηση που θα υπήρχε στον καφέ. Σε ένα συμβούλιο που συγκάλεσε ο ¨Διόνυσος¨ είχα αναφερθεί σε αυτό και στους υπόλοιπους επιχειρηματίες. Η αύξηση που είχε προβλεφθεί ήταν σε 3 στάδια και θα εξαρτιόταν από την αύξηση που θα πραγματοποιούσαν οι επιχειρήσεις πρώτα και μετά από τις εταιρείες προς δικό τους όφελος. Αυτή τη στιγμή προβλέπεται για το 2023 άλλη μια αύξηση η οποία θα είναι και η τελευταία η οποία θα πρέπει να φτάσει την τιμή στον καφέ σε πλαστικό στα 2,50 ευρώ μια τιμή που θα παραμείνει για πάρα πολύ καιρό. Οι επιχειρήσεις του Πύργου είναι οι μόνες που δεν πραγματοποίησαν ανατιμήσεις βάση των αυξήσεων και κρατάνε τις χαμηλότερες τιμές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτό θα έχει σαν αντίκτυπο ναι μεν ο πελάτης να λαμβάνει ένα προϊόν σε πολύ χαμηλή τιμή αλλά αναγκαστικά το επίπεδο και οι παροχές θα πέσουν για να καλυφθούν οι επιχειρήσεις. Οι πελάτες, στην μια και μοναδική ανατίμηση που έγινε από τα καταστήματα έδειξε ενόχληση εκ πρώτης και σίγουρα έχει επηρεάσει τις πωλήσεις του καφέ στο χέρι και όσο τα καταστήματα σάλας κρατάνε ίδιες τιμές με πριν η αναπόφευκτη σύγκριση φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στον καφέ στο σπίτι».

Αλέκος Τομαρόπουλος, «Black Rabbit cafe», Πύργος

«Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει αυξήσεις στο 95% των πραγμάτων. Ότι έχει σχέση με τον καφέ, τις πρώτες αυξήσεις τις δώσαμε στον πελάτη, αλλά τις δεύτερες και τρίτες αυξήσεις τις επωμιστήκαμε εμείς, τις απορροφήσαμε. Σιγά-σιγά κλείνει η ψαλίδα του κέρδους, τα πράγματα δυσκολεύουν όλο και περισσότερο».

Διονύσης Θωμόπουλος, «Coffee Flavor», Πύργος

«Ο καφές στο χέρι παραμένει πολύ φθηνός και σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ελλάδα επειδή έχω εικόνα, εδώ στην περιοχή μας ο καφές είναι πολύ φθηνότερος. Έχουμε από τις χαμηλότερες τιμές καφέ στο χέρι. Από την άλλη είναι ένα είδος που κινείται πάρα πολύ, είναι ένα είδος που τα τελευταία τρία χρόνια από τις πιέσεις των τιμών σε όλα τα είδη από το εξωτερικό έχει ανέβει πάρα πολύ η τιμή του, είναι ένα είδος στο οποίο τα μαγαζιά κρατούν σταθερά την τιμή τα τελευταία τουλάχιστο πέντε χρόνια».

Ανδριάνα Κομπορόζου, «Coffee Island», Πύργος

«Η αύξηση στον καφέ κυμαίνεται πάνω από 150%. Είναι πολύ δύσκολα. Σίγουρα ο κόσμος έχει μειώσει τους καφέδες, εμείς κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να απορροφούμε τις όποιες αυξήσεις. Αυτή τη στιγμή η τιμή του καφέ είναι στα 2 ευρώ ενώ ενάμιση χρόνο πριν κυμαινόταν μεταξύ 1,30 ευρώ με 1,50 ευρώ».

Τάσος Πανταζόπουλος, «The Café,é House» Πύργος

«Αυτή τη στιγμή ταλαιπωρείται ο κόσμος από τις αυξήσεις και από τα λειτουργικά έξοδα που επιβαρύνουν το κατάστημα με μια μικρή αύξηση στην τιμή του καφέ που όμως στο σύνολο του μήνα μπορεί να είναι ένα σοβαρό ποσό. Ο καφές πωλείται σήμερα στα 2 ευρώ με νερό ενώ πριν δύο περίπου χρόνια η τιμή κυμαινόταν στο 1,50 ευρώ. Ο κόσμος έχει μειώσει το ντελίβερι και ακούμε πως θα υπάρξουν κι άλλες αυξήσεις στα πλαστικά».

Γιάννης Παπαγιάννης, «Angolo Cafe», Πύργος

«Όλοι καταλαβαίνουμε πως όλα είναι δύσκολα. Ο κόσμος έχει κατανόηση και εμείς προσπαθούμε να απορροφήσουμε όσο το δυνατόν γίνεται τις αυξήσεις. Αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος πώλησης του καφέ είναι στα 2 ευρώ ενώ πριν από δύο χρόνια ήταν στο 1,50 ευρώ και κάποια είδη καφέ είχαν και 1 ευρώ. Τα λειτουργικά έξοδα έχουν αυξηθεί ενώ η μείωση της ζήτησης μας έχει οδηγήσει να σταματήσουμε το ντελίβερι».