Κόσμος

Πιλοτικές εφαρμογές της τετραήμερης εργασίας σε αρκετές χώρες

Στο Ηνωμένο Βασίλειο 70 εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει σε εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας, ενώ και σε άλλες χώρες έχουν ξεκινήσει πιλοτικές εφαρμογές.
ΓΡΑΦΕΙΟ
Ακούστε το άρθρο

Στην κατεύθυνση της εφαρμογής εργασιακού μοντέλου τετραήμερης εργασίας χωρίς μισθολογικές μειώσεις, κινούνται αρκετές επιχειρήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν αύξηση της παραγωγικότητας και ικανοποίηση των εργαζόμενων από τη δουλειά τους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο 70 εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει σε εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας, ενώ και σε άλλες χώρες έχουν ξεκινήσει πιλοτικές εφαρμογές. Η Ισλανδία εφάρμοσε από το 2015 έως το 2019 ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν 2.500 εργαζόμενοι, χωρίς μισθολογικές μειώσεις. Παρατηρήθηκε αύξηση της παραγωγικότητάς τους.

Ελληνίδα πολιτική μηχανικός στη Βρετανία που εργάζεται υπό το νέο καθεστώς μιλά για την εμπειρία της στην εκπομπή “Με νέα ματιά”.

Στην Ιρλανδία ξεκίνησε πιλοτικό πρόγραμμα πριν λίγους μήνες με αρχικό στάδιο εφαρμογής στο 6% των επιχειρήσεων. Ενθαρρυντικά στοιχεία κατέγραψαν Σκανδιναυικές χώρες. Ανάλογο πείραμα έγινε στη Νέα Ζηλανδία με θετικά στοιχεία με χαμηλότερα επίπεδα στρες για τους υπαλλήλους και περισσότερη ικανοποίηση για τη δουλειά. Ακολούθησαν και άλλες εταιρίες της χώρας.

Σε Γερμανία και Ιαπωνία, επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να υιοθετούν την επιλογή αυτή.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλη η επικαιρότητα