Ηλεία

Ποινική δίωξη για την υπεξαίρεση στον Δήμο Ήλιδας

ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΓΙΑ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ & ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ  ΟΙ ΤΟΤΕ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ ΤΗΣ

Ποινική δίωξη για υπεξαίρεση κατά υπαλλήλου του δήμου Ήλιδας ασκήθηκε τις προηγούμενες μέρες από την Εισαγγελία Αμαλιάδας για την υπόθεση της υπεξαίρεσης των 223.000 ευρώ από τα Ταμεία του δήμου, ενώ ασκήθηκε δίωξη για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, κατά των προϊσταμένων της υπαλλήλου που διώκεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ποινική δίωξη φέρεται να βασίζεται στο πόρισμα ελέγχου από ειδικούς ελεγκτές και στα αποτελέσματα της ΕΔΕ, που διενεργήθηκε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τα όσα αναγράφονται στην απόφαση, «Η ταμειακή υπηρεσία και τα όργανα είσπραξης των εσόδων του Δήμου δεν ενεργούσαν σύννομα ως προς την είσπραξη των εσόδων».

Σύμφωνα πάντα με το αποτέλεσμα της ΕΔΕ γίνονταν διαγραφή  των διπλοτύπων είσπραξης και των υπηρεσιακών βεβαιωτικών, τα οποία στη συνέχεια εκδίδονταν παράτυπα ως αποδεικτικά είσπραξης, παρακρατούνταν το χρηματικό ποσό για ιδίον όφελος.

Για να μην εμφανίζεται το έλλειμα στην χρηματική διαχείριση του φορέα, γίνονταν διαγραφή του παραστατικού είσπραξης από το μηχανογραφικό σύστημα και η θέση τους είτε έμενε κενή στην αύξουσα ενιαία αρίθμηση του μηχανογραφικού συστήματος ή αντικαθίσταντο από άλλον ταυτάριθμο για άλλη συναλλαγή με διαφορετικό ποσό και άλλον συναλλασσόμενο.

Στα ελεγχόμενα οικονομικά έτη 2012 – 2013 – 2014 και 2015 συνολικά βρέθηκαν διαγραμμένα 689 Διπλότυπα Είσπραξης και 476 Υπηρεσιακά Βεβαιωτικά Σημειώματα, χωρίς να υπάρχει αιτιολόγηση από νόμιμη και προβλεπόμενη αιτία και χωρίς να ακολουθηθεί  η νόμιμη διαδικασία ώστε να ελεγχθούν, να αιτιολογηθούν και να κυρωθούν από τα αρμόδια όργανα.

Όλη η επικαιρότητα