Ποιο είναι το νησί-«κιθάρα» που ήθελαν να αγοράσουν οι Beatles στην Ελλάδα (VIDEO – DRONE)

Share
Στις 23 Ιουλίου του 1967, οι Beatles επισκέφθηκαν την Ελλάδα, με σκοπό να αγοράσουν ένα νησί και να το μετατρέψουν σε χίπικη κοινότητα. Η ιδέα πιθανότατα ήταν του John Lennon.

Πηγή video: haanity

Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του Paul McCartney, ο λόγος που θέλησαν να αγοράσουν το νησί, ήταν γιατί εκεί «κανένας δεν θα μπορούσε να σου πει να μην καπνίζεις».

«Τα ναρκωτικά ήταν πιθανώς ο κύριος λόγος που θέλαμε να αγοράσουμε κάποιο νησί. Ήταν μια επιθυμία που είχαμε λόγω των ναρκωτικών. Σκεφτόμασταν πως θα ήταν τέλεια. Είχε θάλασσα, θα παίζαμε στον ήλιο… Θα είχαμε και ένα στούντιο εκεί. Κάπως έτσι το φανταζόμασταν», γράφει ο Paul McCartney.

Μόλις έφθασαν στην Ελλάδα, πέρασαν από αρκετά μέρη, όπως τους Δελφούς και την Αράχωβα, που τράβηξαν και το διάσημο στιγμιότυπο με τους πλανόδιους οργανοπαίχτες.

Τις πρώτες ημέρες που ήρθαν, έκαναν κρουαζιέρα για λίγες ημέρες στις Κυκλάδες. Τότε συνειδητοποίησαν ότι στην Ελλάδα θα έβρισκαν ακριβώς αυτό που ζητούσαν.

Ο George Harrison έχει γράψει χαρακτηριστικά:

Νοικιάσαμε ένα πλοίο στην Αθήνα και αρχίσαμε να ψάχνουμε για νησί. Κάποιος είχε ρίξει την ιδέα να επενδύσουμε κάποια χρήματα για να αγοράσουμε ένα νησί και το είχαμε βρει σαν εξαιρετική ιδέα. Θα πηγαίναμε εκεί και θα ξεσαλώναμε.

Η βόλτα ήταν απίθανη. Εγώ κι ο John ήμασταν μαστουρωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια και καθόμασταν στο μπροστινό μέρος του πλοίου και παίζαμε γιουκαλίλι. Η ηπειρωτική Ελλάδα ήταν στα αριστερά μας και είδαμε ένα μεγάλο νησί στα δεξιά μας. Ο ήλιος έλαμπε και εμείς τραγουδούσαμε το ‘Hare Krishna’ για ώρες ατελείωτες.

Η διάσημη φωτογραφία των Beatles με τους πλανόβιους οργανοπαίκτες στην Αράχωβα.

Τελικά αποβιβαστήκαμε σε μια παραλία που είχε κοντά ένα χωριό, αλλά με το που κατεβήκαμε από το πλοίο άρχισε να βρέχει. Ήταν μια τρομερή καταιγίδα και έπεφταν κεραυνοί και το μοναδικό κοντινό σημείο για να προστατευτούμε ήταν το σπίτι ενός ψαρά. «Συγγνώμη κύριε, μπορούμε να μείνουμε για λίγο στο σπίτι σας;», του είπαμε.

Το νησί ήταν γεμάτο με βότσαλα αλλά ο Alex μας είπε, «Δεν πειράζει, θα φέρουμε το στρατό και θα τα αφαιρέσουμε». Εν τέλει φύγαμε και δεν ξαναπέρασε το νησί απ’ το μυαλό μας.

Ο καιρός περνούσε και η ιδέα να αγοράσουν το νησί, άρχισε να φεύγει από το μυαλό τους, όπου τελικά εγκατέλειψαν την ιδέα.

Ο Paul MacCartney είχε γράψει για την ιδέα:

«Ευτυχώς που δεν το αγοράσαμε. Συνειδητοποιήσαμε πως μια τέτοια αγορά σίγουρα θα έφερνε τσακωμούς μεταξύ μας, για διάφορους λόγους όπως το ποιος θα καθαρίσει. Και δεν νομίζω πως κάτι τέτοιο θα πέρναγε από το μυαλό οποιουδήποτε».

Το νησί που θέλησαν να αγοράσουν οι Beatles είναι η Αγία Τριάδα στην Εύβοια, κοντά στην Ερέτρια. Έχει σχήμα κιθάρας και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που το συγκρότημα ήθελε να το αγοράσει.

Πηγή: valueforlife