Πιο οργανωμένα η διεκδίκηση της τιμής για τη σταφίδα…

Share

Την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλα όσα συνέβησαν στις συσκέψεις των προηγούμενων ημερών για το ζήτημα της σταφίδας, αλλά και για να λάβουν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα ζωτικής σημασίας που θα κρίνουν εν πολλοίς τη συνέχιση της πορείας τους στον πρωτογενή τομέα, είχαν το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης οι αγρότες που έδωσαν το παρών στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας.

Στη συνάντηση το παρών έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος, ο Υπεύθυνος Τύπου Γραμματείας – Αυτοδιοίκησης ΝΔ Λευτέρης Βαρουξής, ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Αφοί Δ. Κοροντζή ΙΚΕ-1890» και γραμματέας του Ομίλου Φίλων Σταφίδας στο νομό Κωνσταντίνος Κοροντζής, ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Ηλιόπουλος Α.Ε» Ηλίας Ηλιόπουλος και αρκετοί παραγωγοί.

«Λάθος χειρισμοί»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος αρχικά αναφέρθηκε σε όσα έχουν οδηγήσει μέχρι τώρα την σταφίδα σε αυτή την κατάσταση και επεσήμανε πως θα έπρεπε ήδη να έχει βρεθεί λύση. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να τονίσει πως ακόμα και οι χειρισμοί του υπουργείου ήταν λάθος και πως όλη αυτή η κατάσταση έχει δημιουργηθεί λόγω της ανυπαρξίας μίας διεπαγγελματικής για την σταφίδα που να ενώνει τους σταφιδοπαραγωγούς, τους εμπόρους, τους μεταποιητές, τους συνδέσμους και τις ενώσεις.

Χαρακτήρισε δε ντροπή το γεγονός πως ο αριθμός των αγροτών που έδωσαν το παρών ήταν μικρός για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί όλο το νομό. Επιπλέον, εξήγησε πως δεν έχει προχωρήσει σε κάποια δημοσίευση όσων συζητήθηκαν στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής και αυτό διότι αποτελεί επιθυμία του να υπάρξει ξανά συνάντηση με τους μεταποιητές προκειμένου να βρεθεί οριστική λύση στο θέμα της κατώτερης τιμής. Τέλος, έριξε τα βέλη του προς όλους τους βουλευτές όλων των νομών και προς το επιμελητήριο και τους συνεταιρισμούς για την απραξία τους στο θέμα της σταφίδας, ενώ σημείωσε πως δε θα πρέπει να αφήσουν το εξαιρετικό αυτό προϊόν που είναι περιζήτητο στο εξωτερικό να αφανιστεί.

Πρόταση για οργάνωση σε ομάδες

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος εκτιμά πως θα είναι κρίμα να μην παλέψουν για να κερδίσουν την κατώτερη τιμή στο 1,50€, που όπως είπε θα βοηθήσει στη συνέχεια της κορινθιακής σταφίδας.

Μεταξύ άλλων, κατέθεσε και πρόταση στους παραγωγούς για οργάνωσή τους σε ομάδες και δημιουργία ενός φακέλου που να ζητά από το αποθεματικό κρίσης να ενισχυθεί η σταφιδοκαλλιέργεια, ενώ έθεσε ως στόχο πως σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη διασφάλιση του συγκεκριμένου προϊόντος που τόσα χρόνια έχει ζήσει χιλιάδες οικογένειες.

Εύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης

Στη συνάντηση το παρών έδωσαν και οι δυο μεταποιητές που βρέθηκαν στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής, ο Κώστας Κοροντζής και ο Ηλίας Ηλιόπουλος, οι οποίοι συζήτησαν με τους αγρότες προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση και για τις δυο πλευρές και να μην πάει χαμένο το προϊόν.

Διεκδίκηση κατώτερης εγγυημένης τιμής

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης υπογράμμισε πως η σταφίδα αποτελεί το προϊόν με το οποίο έχουν ζήσει τις οικογένειές τους πολλοί αγρότες για χρόνια και πλέον λόγω των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων έχει φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στους αγώνες που έχουν κάνει μέχρι τώρα για τη σταφίδα διεκδικώντας κατώτερη εγγυημένη τιμή που θα καλύπτει τα έξοδα και θα ζει τις οικογένειες των παραγωγών, ενώ σχολίασε πως σε πολλές περιπτώσεις δεν λειτουργούν οι αρμόδιοι φορείς με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Τέλος, επεσήμανε πως για ακόμα μια φορά οι αγώνες θα κερδίσουν όσα επιθυμούν οι αγρότες και ζήτησε να τεθεί κατώτερη εγγυημένη τιμή στα 2€ για την οποία και θα αγωνιστούν.