Αγροτικά Ηλεία

Πήραν τζάμπα τα λιόπανα στην Τρυπητή – Σε απόγνωση οι παραγωγοί από το καταστροφικό χαλάζι

Στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί στην Τρυπητή του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, καθώς το προχθεσινό χαλάζι έριξε τον καρπό της ελιάς από τα δέντρα, προκαλώντας σοβαρή ζημιά στο αγροτικό εισόδημα.

Όπως δήλωσαν στην εφ. «Πατρίς» οι αγρότες της Τρυπητής, επικρατεί απογοήτευση καθώς η φετινή παραγωγή φαινόταν ικανοποιητική μετά την πενιχρή σοδειά πέρυσι, όμως το χαλάζι «γκρέμισε» τις προσδοκίες τους την ώρα που τα έξοδα και τα χρέη όλο και αυξάνονται.

«Έτσι όπως τα είδα, πρέπει να έχω χάσει ένα τσουβάλια από κάθε δέντρο. Πήρα τα πανιά και τα μηχανήματα τζάμπα, πέρυσι το ίδιο. Σαπίσανε οι ελιές. Τώρα ήρθε το χαλάζι και θέλουμε ένα μήνα ακόμα για να μαζέψουμε τις ελιές. Αν ρίξει άλλο ένα τελειώσαμε…», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο Παναγιώτης Βαλτεσινιώτης.

Ο Βασίλης Αγγελόπουλος τόνισε ότι τόσο έντονο χαλάζι δεν είχε δει ποτέ, κάνοντας λόγο για ζημιά κοντά στο 50% του προϊόντος.

«Είμαι 70 ετών και τέτοιο πράμα δεν έχω ξαναδεί. Σαν καρύδι ήταν το χαλάζι, δεν άφησε τίποτα όρθιο, ούτε ελιές ούτε κηπευτικα. Ο κόσμος περίμενε από το λάδι να πληρώσει τη φτώχεια του, αλλά τώρα έχει καταστραφεί τουλάχιστον το 50%. Μαζεύουμε με το φτυάρι τις ελιές. Να το δούν άμεσα οι αρμόδιοι γιατί δεν θα αντέξουμε, ο κόσμός υπολόγιζε με το λάδι να ξεχρεώσει», είπε ο κ. Αγγελόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΤΚ Τρυπητής, Αθαν. Τζίβας, εξέφρασε την απογοήτευση που νιώθουν οι ελαιοπαραγωγοί, βλέποντας να πηγαίνουν στράφι οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς.

«Προσπαθείς όλο τον χρόνο να πάρεις ένα εισόδημα και σε πέντε λεπτά χάνεις τα πάντα. Ήρθε το χαλάζι και μας τελείωσε. Πήρε το λάδι μέσα από το λιμπί, είναι μεγάλη η ζημιά, πάνω από 50%. Πέρυσι δεν μαζέψαμε και περιμέναμε αυτή τη χρονιά για να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και να περάσουμε τη χρονιά», επισήμανε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Τζίβας.

Όλη η επικαιρότητα