Categories: Υγεία

Pirola: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού

Share

Η Pirola έχει τοποθετηθεί από τον ΠΟΥ στη λίστα των «στελεχών ενδιαφέροντος» κάτι που σημαίνει ότι πως οι γενετικές της ιδιότητες, της δίνουν πλεονέκτημα επικράτησης.

Η BA.2.86 είναι υποστέλεχος της Όμικρον και κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε τέσσερις ηπείρους, αλλά οι ειδικοί υποψιάζονται ότι είναι πιο διαδεδομένη.

Οι πολλές μεταλλάξεις της αποτελούν λόγο ανησυχίας για την επιστημονική κοινότητα. Πολλές από αυτές βρίσκονται στην πρωτεΐνη ακίδα, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα αλλά και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, για να τον αναγνωρίσει.

Σύμφωνα με τον Jesse Bloom, καθηγητή στο Fred Hutchinson Cancer Center που ειδικεύεται στην εξέλιξη των ιών, οι μεταλλάξεις στο BA.2.86 αντιπροσωπεύουν «ένα εξελικτικό άλμα παρόμοιο σε μέγεθος» με εκείνο που είχε κάνει η Όμικρον – σε σχέση και με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού.

Τα δεδομένα που έγιναν γνωστά από την Κίνα δείχνουν πως η Pirola ξεφεύγει εύκολα από τα αντισώματα – ιδίως εκείνα που αναπτύσσονται μετά από μόλυνση του ατόμου.  Άγνωστο παραμένει και το επίπεδο αποτελεσματικότητας του επικαιροποιημένου εμβολίου.

Ωστόσο, από την έως τώρα έρευνα φαίνεται πως μπορεί να είναι λιγότερο μολυσματική από άλλες παραλλαγές.

Η επιδημιολόγος Catherine Bennett δήλωσε στο ABC News ότι, παρόλο που γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η BA.2.86 έχει μειωμένη ικανότητα να μολύνει ανθρώπους και είναι λιγότερο πιθανό να γίνει η επόμενη κυρίαρχη παραλλαγή, παραμένει σημαντικό να «παρακολουθούμε και να περιμένουμε».

Παράλληλα, επιστήμονες στη Σουηδία δημοσίευσαν τα αποτελέσματα έρευνας που έκαναν σε εργαστήριο για την Pirola που υποδηλώνουν πως τα αντισώματα που παράγονται από το νέο εμβόλιο δεν θα παντελώς ανίσχυρα έναντι της παραλλαγής.

Υπάρχουν μερικές θεωρίες για το από πού προήλθε, αλλά οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι πιθανότατα εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών σε κάποιον με χρόνια λοίμωξη, δήλωσε ο James Wood, μαθηματικός του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Όσον αφορά στα συμπτώματα, δεν διαφέρουν από εκείνα των προηγούμενων στελεχών. Κυρίαρχα είναι η ο πυρετός και ο πονόλαιμος.

Πέντε κρούσματα Pirola στην Ελλάδα

Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημέρωσε την Πέμπτη πως στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί συνολικά πέντε κρούσματα της Pirola.

Η υπο-παραλλαγή έχει ανιχνευτεί έως τώρα σε 20 χώρες, αλλά οι παγκόσμιος υγειονομικές αρχές πιστεύουν πως έχει μεταδοθεί παγκοσμίως. Η Ελλάδα, μαζί με την Αυστραλία, ήταν από τις τελευταίες χώρες που επιβεβαίωσαν κρούσματα.

Σε συνέντευξή της στο Mega, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εξήγησε πως αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι πως «έχει πάνω από 30 μεταλλάξεις».

«Αυτό μας φοβίζει, γι’ αυτό προβληματιζόμαστε και προετοιμαζόμαστε. Πλέον ο κορωνοϊός είναι γνωστός στον ιατρικό κόσμο και οι μεταλλάξεις του και μπορούμε να τον διαχειριστούμε σε σχέση με πριν από 2 χρόνια» επεσήμανε η ίδια.

Πηγή: lifo.gr

Tags: PIROLA