Categories: WEB tvΗλεία

Πιστός στο έθιμο ο Σύλλογος Κρητικών Ν. Ηλείας – Ο Πύργος «μύρισε» Κρήτη στη γιορτή της τσικουδιάς

Share

Με άφθονη τσικουδιά, κρητικά τραγούδια, χώρους και μαντινάδες αλλά και παραδοσιακά φαγητά πραγματοποιήθηκε, μετά από δύο χρόνια λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού, η καθιερωμένη Γιορτή της Τσικουδιάς που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Κρητικών Νομού Ηλείας «Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ ΚΡΗΤΗ».

Το μεγάλο γλέντι στήθηκε χθες στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή, με τα μέλη του Συλλόγου και δεκάδες πολίτες όλων των ηλικιών να δίνουν το παρών για να τιμήσουν το παραδοσιακό απόσταγμα των κρητικών.

Φυσικά, όσοι παραβρέθηκαν στη γιορτή του Συλλόγου Κρητικών παρακολούθησαν από κοντά, βήμα-βήμα, την απόσταξη του θαυματουργού κρητικού ποτού, ως αναπόσπαστο κομμάτι της Κρήτης και του πολιτισμού της.

«Μετά από δύο χρόνια καραντίνας  ο σύλλογος μας προσπαθεί να συνεχίσει σιγά-σιγά τις εκδηλώσεις του, ξεκινώντας από αυτή τη γιορτή της τσικουδιάς, αναβιώνοντας ένα έθιμο που κυριαρχεί σε όλη την Κρήτη αυτή την εποχή μετά την περίοδο του τρύγου. Στην Κρήτη δεν είναι μια απλή παραγωγή τσικουδιάς για βιοπορισμό ή για ίδια χρήση, όπως μπορεί να συμβαίνει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, είναι μια ιεροτελεστία που διαρκεί πολλά μερόνυχτα, με πολύ γλέντι, μουσική, χορό και τραγούδι γύρω από ένα καζάνι, με γεμάτο τραπέζι όλο το 24ωρο, με κρητικά εδέσματα και φυσικά άφθονη ρακί» δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» η πρόεδρος του Συλλόγου Κρητικών Ν.Ηλείας «Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ ΚΡΗΤΗ» Μαντώ Καράμπελα-Σφυρογιαννάκη, ενώ ευχαρίστησε τα μέλη του συλλόγου που συμμετείχαν και βοήθησαν για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Φουντουλάκης, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Κρητικών Ν.Ηλείας τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ότι «κάθε χρόνο αυτή την περίοδο όλοι οι κρητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό διοργανώνουν τη γιορτή της τσικουδιάς. Για την Κρήτη η τσικουδιά είναι κάτι το ιδιαίτερο. Γίνονται πολλές εκδηλώσεις, γλεντάνε και θεωρούν ότι είναι μια γιορτή πολιτισμού, φιλοξενίας, φιλίας και ποίησης με τις γνωστές μαντινάδες».

Τέλος, ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, με δηλώσεις του στην εφ. «Πατρίς» ότι « η γιορτή απόσταξης τσίπουρου από το Σύλλογο Κρητικών Ν.Ηλείας είναι θεσμός πλέον και γίνεται στον  Πύργο εδώ και πολλά χρόνια, πάντα με επιτυχία. Ο Δήμος Πύργου συμμετέχει σε αυτή την όμορφη εκδήλωση με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επιχορηγήσαμε αυτή τη γιορτή. Συγχαρητήρια στο σύλλογο που αξίζει στήριξη και το κάνουμε» και υπογράμμισε πως σύντομα ο σύλλογος θα έχει δικό του μόνιμο χώρο στέγασης προσφοράς του Δήμου Πύργου.