Ηλεία Πολιτική Συνεντεύξεις

Πιτσιόρλας: «Μέσα από τα ΣΔΙΤ περνά η ανάπτυξη»

Ακούστε το άρθρο

Έτος – τομή για τις επενδύσεις στη χώρα μας χαρακτηρίζει το 2017 ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πατρίς». Αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από το Ελληνικό και τις Σκουριές επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση έχει την ικανότητα να υλοποιεί τις επενδύσεις εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα το σεβασμό του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς». Παράλληλα επισημαίνει ότι διαρκώς δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και προβλέπει ότι έως το 2019 η ανεργία στη χώρα μας θα πέσει κάτω από το 20%. Όσον αφορά την αναπτυξιακή στρατηγική ο κ. Πιτσιόρλας σημειώνει ότι θα πρέπει να αλλάξει ο ρόλος του κράτους, αλλά και του ιδιωτικού και προκρίνει τα ΣΔΙΤ ως σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο. Μάλιστα ανακοινώνει ότι ένα από τα ΣΔΙΤ που θα υλοποιηθούν στο προσεχές μέλλον είναι η Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά. Στη συνέντευξη ο υφυπουργός μιλά και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις εκφράζοντας σαφή και ξεκάθαρη θέση για συνεργασία με το νέο φορέα της κεντροαριστεράς μέσα από προγραμματική συμφωνία, αρκεί να το θέλει και η άλλη πλευρά…

  • Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος. Υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις, όπως αυτές στην δεύτερη αξιολόγηση, ή θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν;

Απάντηση: Στόχος της κυβέρνησης είναι η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Βεβαίως αυτό δε σημαίνει ότι θα αποδεχθούμε συζήτηση για νέα μέτρα ή παράλογες απαιτήσεις. Όμως έχουμε όλα τα επιχειρήματα να πείσουμε ότι η Ελλάδα έχει πια μπει στο δρόμο της ανάπτυξης και θα πιάσουμε τους στόχους που έχουν τεθεί και ότι κάθε απόπειρα να ανοίξουν εκ νέου θέματα που έχουν κλείσει στην προηγούμενη φάση μόνο κακό θα κάνουν. Κινούμαστε λοιπόν προσεκτικά, αποφασιστικά και με την αισιοδοξία ότι θα πετύχουμε το στόχο μας.

  • Η κυβέρνηση είναι σε θέση να υλοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα όλα τα προαπαιτούμενα που είναι πολλά και δύσκολα;

Απάντηση: Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να παίρνει δύσκολες αποφάσεις και να διαχειρίζεται ζητήματα που στα χέρια οποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης θα αποτελούσαν βόμβες. Αυτό το αναγνωρίζουν πια όλοι και για αυτό η εκτίμηση της διεθνούς κοινότητας προς την παρούσα ελληνική κυβέρνηση ανεβαίνει διαρκώς. Όμως αυτή η ικανότητα δεν είναι τυχαία.

Η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και αυτό είναι που της επιτρέπει να είναι τόσο αποτελεσματική. Εμπιστοσύνη που στηρίζεται στην εκτίμηση ότι αυτή η κυβέρνηση λάθη μπορεί να κάνει όμως είναι σίγουρα με το πλευρό των πολλών και ότι είναι σίγουρα μια ηθική κυβέρνηση.

  • Είχατε πει σε παλαιότερη συνέντευξή σας ότι το 2017 θα είναι έτος – τομή για τις επενδύσεις. Συνεχίζετε να έχετε την ίδια άποψη μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τις Σκουριές και το Ελληνικό;

Απάντηση: Σε αντίθεση με ότι προσπαθεί να πει η αντιπολίτευση τόσο η εξέλιξη στο Ελληνικό, όσο και η εξέλιξη στο θέμα του Χρυσού αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση έχει την ικανότητα να υλοποιεί τις επενδύσεις εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα το σεβασμό του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς και εξασφαλίζοντας την κοινωνική συναίνεση. Η ΝΔ μας πιέζει να ακολουθήσουμε το δικό της αποτυχημένο δρόμο του να παρακάμπτουμε τους νόμους και τις διαδικασίες. Όμως αυτό ακριβώς είναι που τόσα χρόνια διώχνει τις επενδύσεις και δημιουργεί το αρνητικό κλίμα.

Η σημερινή κυβέρνηση βήμα-βήμα προωθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων αποκρούοντας ταυτόχρονα και τις ιδεολογικές αδιαλλαξίες και τη λογική της συναλλαγής και των πλαγίων δρόμων. Η Ελλάδα θα γίνει ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται τους κανόνες, σέβεται την επιχειρηματικότητα και αντιμετωπίζει το περιβάλλον και τον πολιτισμό της ως ισχυρά πλεονεκτήματα και όχι ως εμπόδια που πρέπει να παρακαμφθούν.

Επιμένω λοιπόν ότι το 2017 θα αποδειχθεί ως το έτος-τομή στην πορεία των επενδύσεων και ήδη τα στοιχεία για τις άμεσες ξένες επενδύσεις το αποδεικνύουν.

  • Δρομολογούνται συγκεκριμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες με τη Γαλλία μετά την επίσκεψη Μακρόν, για να έχει η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου και ουσιαστικό περιεχόμενο;

Απάντηση: Καταρχάς η επίσκεψη του προέδρου Μακρόν είχε τεράστια πολιτική σημασία. Το ίδιο και όλες οι άλλες διεθνείς πρωτοβουλίες και οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού. Η Ελλάδα παρά την κρίση τα δύο τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων και η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι εξαιρετικά σημαντική.

Στις 17 Οκτωβρίου 2017, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ στην Ουάσινγκτον. Προηγήθηκαν οι συναντήσεις -δύο φορές σε έναν χρόνο- με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι, οι συναντήσεις με τον Πρόεδρο Πούτιν, με τον Πρόεδρο Μακρόν κ.λ.π. Όλα αυτά δείχνουν ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει χαθεί, δεν είναι στο περιθώριο, αλλά ότι κερδίζει ένα δυσανάλογο ως προς το μέγεθός της μερίδιο στις διεθνείς διεργασίες.

Αυτό είναι μια τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Πρωθυπουργού που αποδίδει και πολύ σημαντικούς καρπούς στον τομέα της οικονομίας. Το ταξίδια του προέδρου Μακρόν λοιπόν στην Ελλάδα επιτάχυνε σημαντικές διεργασίες για την παρουσία γαλλικών εταιρειών στην Ελλάδα.

  • Σε ποιο ύψος θα φτάσουν οι επενδύσεις το επόμενο διάστημα; Μπορείτε να εκτιμήσετε πόσες νέες θέσεις εργασίας θα ανοίξουν;

Απάντηση: Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η μείωση της ανεργίας είναι ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης. Στα δυόμιση χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρά την κρίση, δημιουργήθηκαν 250.000 θέσεις εργασίας. Αυτό δεν έγινε τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιλογών. Πιστεύω ότι με τους ρυθμούς που προχωράμε θα πετύχουμε να πέσει η ανεργία κάτω από το 20% στο τέλος της τετραετίας. Σας θυμίζω ότι την παραλάβαμε στο 27%.

  • Για τη Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα για την Ηλεία υπάρχει κάποιος στρατηγικός σχεδιασμός; Να αναμένουμε συγκεκριμένο σχέδιο στο Περιφερειακό Συνέδριο που προγραμματίζεται για τις αρχές του άλλου μήνα;

Απάντηση: Η διαδικασία των Περιφερειακών Συνεδρίων είναι μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία. Στόχος μας είναι στο τέλος αυτής της διαβούλευσης με όλους τους παραγωγικούς φορείς κι όλους τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να διαμορφώσουμε την νέα Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική. Και θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα αποκτήσει κάτι τέτοιο.

Κεντρικός άξονας αυτής της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής είναι η επιδίωξη για τη διαμόρφωση δομών μιας οικονομίας ανοιχτής, εξωστρεφούς κι ανταγωνιστικής. Μιας οικονομίας που να επενδύει στην γνώση, στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Μιας οικονομίας που να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας στους μεγάλους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, της αγροδιατροφής, του τουρισμού, της Υγείας.

Ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα που θα πρέπει να αποτυπώνεται στην Αναπτυξιακή Στρατηγική είναι η αλλαγή νοοτροπίας σε σχέση με το ρόλο του κράτους, αλλά και του ιδιωτικού τομέα στην αναπτυξιακή διαδικασία. Για παράδειγμα, οι συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ελλάδα ήδη υλοποιούνται 12 έργα ΣΔΙΤ, εκ των οποίων τρία έργα διαχείρισης απορριμμάτων, σε Δυτική Μακεδονία, Σέρρες και Ήπειρο. Στην περίπτωση της Ηλείας, το έργο της Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων αναμένεται, με την ένταξη τμήματος της χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ, να αποτελέσει ένα από τα επόμενα έργα ΣΔΙΤ που θα υλοποιηθούν.

  

«Εμείς ξέρουμε τι θέλουμε, η Κεντροαριστερά ξέρει τι θέλει;»

  • Πως βλέπετε τις εξελίξεις για τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού φορέα στο χώρο της Κεντροαριστεράς; Φοβίζει αυτό το ΣΥΡΙΖΑ;

Απάντηση: Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς. Στη δική μας αντίληψη το θέμα των πολιτικών συμμαχιών είναι πάντα ένα κεντρικό θέμα. Για αυτό άλλωστε ήμασταν πάντα υπέρ της απλής αναλογικής και τώρα ως κυβέρνηση την ψηφίσαμε. Όχι μόνο δεν μας φοβίζει λοιπόν αλλά το αντιμετωπίζουμε θετικά.

  • Θα μπορούσε αυτός ο φορέας να είναι ο εταίρος σας σε μια μελλοντική κυβέρνηση ή τελικά θα βρεθεί πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία;

Απάντηση: Εμείς έχουμε κάνει απολύτως σαφή τη θέση μας. Επιδιώκουμε το διάλογο με την κεντροαριστερά με πολύ καθαρό και ειλικρινή τρόπο. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας που στηρίζονται σε προγραμματικές συμφωνίες είναι ο στόχος μας. Από εκεί και πέρα, πρέπει κι η κεντροαριστερά να αποφασίσει τι επιδιώκει. Θέλω να πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί στην πρόσκλησή μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποστείλει την κριτική της στην κυβέρνηση. Όμως στο ερώτημα με ποιον τρόπο επιλέγει να συνομιλήσει για μια πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την ΝΔ πρέπει να απαντήσει.

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ είπε ότι το 4ο μνημόνιο είναι ήδη εδώ με την υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου. Βλέπετε να συνεχίζεται αυτή η ιδιότυπη επιτροπεία στην οποία έχει μπει από το 2010 η χώρα μας;

Απάντηση: Ο κ. Μητσοτάκης το τελευταίο διάστημα σε κάθε του εμφάνιση κάνει και μια πρόβα νέας στρατηγικής απέναντι στην κυβέρνηση. Αδυνατώ να καταλάβω από ποια ακριβώς σκοπιά κάνει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και το αντιπροτείνει. Πιστεύω ότι τα επόμενα δύο χρόνια μέχρι τις εκλογές αυτό το πρόβλημα θα είναι ολοένα και πιο έντονο για την ΝΔ.

  • Η λήξη της τρίτης αξιολόγησης μήπως τελικά είναι το κατάλληλο τάιμινγκ για εκλογές. Γιατί από το 2019 θα αρχίσει η εφαρμογή των σκληρών μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί;

Απάντηση: Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών εκπορεύονται από τη ΝΔ η οποία δεν μπορεί να αντέξει την προοπτική των δύο χρόνων. Όμως αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Οι εκλογές λοιπόν θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019. Στα δύο χρόνια που μεσολαβούν μέχρι τότε η Ελλάδα θα έχει μεταμορφωθεί. Τα μνημόνια θα έχουν τελειώσει, η οικονομία θα κινείται με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ανεργία θα μειώνεται, το κράτος θα αναδιοργανώνεται. Ο ελληνικός λαός θα νοιώσει την αλλαγή πριν να πάει στις εκλογές κι αυτό θα καθοδηγήσει την ψήφο του.

 

Όλη η επικαιρότητα