Εκλογές

Π.Λαφαζάνης: Η Λαϊκή Ενότητα τρίτη πολιτική δύναμη

sunenteuksi-tupou-laiki-enotita-panagiotis-lafazanis.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Άλλη λύση για τη χώρα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, ένα προοδευτικό πρόγραμμα ανόρθωσης και ανασυγκρότησης της Ελλάδας, το οποίο για να εφαρμοστεί χρειάζεται την έξοδο από την ευρωζώνη και το πέρασμα στο εθνικό νόμισμα» είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ΠΑΡΑΦΙΛΟΛΟΓΙΕΣ με τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Αν περιμένουμε από τρίτες χώρες, όπως η Ρωσία, η Κίνα κλπ, να βγάλουν το φίδι από την τρύπα για μας είναι πολύ μεγάλο λάθος. Θα βρούμε συμμάχους και χρηματοδοτήσεις εάν κάνουμε εμείς το βήμα. Εμείς πρώτα απ’ όλα πρέπει να το κάνουμε και να βγούμε μπροστά σε νέους εναλλακτικούς δρόμους. Αν δεν το κάνουμε εμείς, κανείς δεν θα το κάνει για μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας πως ήταν απαράδεκτη η μνημονιακή του στροφή. Χαρακτήρισε πολιτικό λάθος το να λέγεται πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος και τρομοκρατία το να λέγεται πως αν ακολουθήσουμε άλλους δρόμους θα πηγαίναμε σε εμφύλιο.

«Δυστυχώς ο Αλ. Τσίπρας με την πολιτική του αποφάσισε να συνομολογήσει το τρίτο μνημόνιο και πέρασε στην αντίπερα όχθη, εμείς δεν μπορούσαμε να συνυπάρχουμε στο ίδιο το σχήμα» ανέφερε.

Διερωτήθηκε μάλιστα «εάν όποιος βγαίνει από τη γερμανική φυλακή ύψιστης ασφαλείας του ευρώ καταστρέφεται;» και απάντησε πως αυτό είναι τρομοκρατία.

«Στόχος μας είναι να είμαστε η τρίτη πολιτική δύναμη στη Βουλή. Είναι ρεαλιστικός στόχος», εκτίμησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και συμπλήρωσε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν μεγάλα ποσοστά και το μετεκλογικό τοπίο θα αλλάξει ριζικά.


ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Ο Π. Λαφαζάνης εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στην πολιτική του σημειώνοντας ότι «είχαμε συμφωνήσει να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας την τελευταία στιγμή έκανε την στροφή» και συμπλήρωσε: Οι αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη δική μας διαφωνία, ήταν να μείνουμε στην ευρωζώνη, όχι όμως πάση θυσία. Το να μείνουμε στο ευρώ ήταν η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν είχαμε θέση την παραμονή στο ευρώ πάση θυσία. Το “ευρώ ή θάνατος” δεν ήταν άποψη του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Π. Λαφαζάνης εκτίμησε ότι οι καταθέσεις αυτή τη στιγμή χάνονται από τις τράπεζες και δεν θα χαθούν όταν θα πάμε σε εθνικό νόμισμα. «Κι αν συνεχίσουμε με τα μνημόνια, θα εξανεμιστούν όλες οι καταθέσεις. Ο λαός πληρώνει για τις τράπεζες. Ό,τι μας δίνουν οι δανειστές για να δώσουμε στις τράπεζες, κάποια στιγμή θα τα επιστρέψουμε στους δανειστές. 50 δισεκατομμύρια δώσαμε πριν από λίγο στις τράπεζες και τώρα θα δώσουμε άλλα 20 ή 30 δισεκατομμύρια δημόσιο χρήμα για να ανακεφαλαιοποιηθούν και πάλι οι τράπεζες. Πληρώνει ο πενόμενος λαός για να πηγαίνουν τα δις στη “μαύρη τρύπα” των τραπεζιτών. Τα μνημόνια είναι καταστροφικά. Δεν θα μείνει τίποτα».


ΜΝΗΜΟΝΙΟ

«Η Λαϊκή Ενότητα δεν θα αποσπάσει ούτε ένα ευρώ από τον πολίτη. Αντίθετα θα στηρίξει τις αποταμιεύσεις, τις καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών. Τώρα ξεπουλιούνται όλα. Και ο δημόσιος πλούτος και τα χρήματα του κάθε νοικοκυριού. Στόχος τους είναι να μην μείνει τίποτα. Αν δεν ανακοπεί η μνημονιακή πορεία, δεν έχουμε μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά για το Μνημόνιο, αλλά και για την τακτική που θα ακολουθήσει η Λαϊκή Ενότητα.


«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ»

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Λαϊκής Ενότητας ο κ. Λαφαζάνης τόνισε πως: «Μαγικά ραβδιά, το ξεκαθαρίζω, δεν έχουμε. Δεν πρέπει να λέμε ψέματα στον κόσμο. Όμως θα πρέπει να μην τρομοκρατούμε και τον κόσμο με δηλώσεις τύπου «δεν υπάρχει ζωή έξω από το ευρώ». Πόσες χώρες υπάρχουν στην Ευρώπη που δεν είναι στο ευρώ; Είναι απομονωμένες; Είναι κατεστραμμένες ; Όχι φυσικά. Η ευρωζώνη βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. Γιατί πρέπει ντε και καλά να μείνουμε και να ακολουθήσουμε το πείραμα της ευρωζώνης προς το αδιέξοδο; Εμείς θέλουμε να διευρύνουμε τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας, κι όχι να τις περιορίσουμε. Θέλουμε να καταστήσουμε την χώρα μας πιο ισχυρή και ανεξάρτητη, με μια πολυδιάστατη πολιτική εξωτερικών και πολιτικών σχέσεων. Δεν είπαμε, όμως, ότι ο δρόμος έξω από την ευρωζώνη θα είναι εύκολος. Εδώ που φτάσαμε και όχι με ευθύνη της Λαϊκής Ενότητας , δεν υπάρχουν ανθόσπαρτες επιλογές. Ο δρόμος που προτείνουμε θα έχει δυσκολίες αλλά είναι ο μόνος που προσφέρει ελπίδα και θετική προοπτική για τον τόπο.

 

Όλη η επικαιρότητα