Πολιτική

Πλαφόν και ελληνοτουρκικά στο τραπέζι της συνόδου της Πράγας – Πώς θα κινηθεί ο Μητσοτάκης

Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας η Ελλάδα θα ενημερώσει τους εταίρους της για την τουρκική προκλητικότητα, ενώ θα επιμείνει και στην θέση της για συνολικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Ακούστε το άρθρο

Ένα κρίσιμο διήμερο ξεκινά αύριο τόσο για τα ελληνοτουρκικά όσο και για το θέμα της ενεργειακής κρίσης. Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας η Ελλάδα θα ενημερώσει τους εταίρους της για την τουρκική προκλητικότητα, ενώ θα επιμείνει και στην θέση της για συνολικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την Παρασκευή που είναι και η δεύτερη ημέρα της Συνόδου ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί για τα ελληνοτουρκικά ενημερώνοντας τους ηγέτες της ΕΕ για το κρεσέντο προκλητικότητας και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία.

Για το ενδεχόμενο συνάντησης ή και «διασταύρωσης» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν θα βρεθούν σε χώρο όπου θα έχουν την δυνατότητα να πάρουν τον λόγο και να μιλήσουν και οι δυο.

Όσον αφορά στο θέμα του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι όχι μόνο τάχθηκαν με τις ελληνικές θέσεις οι ΗΠΑ και η ΕΕ αλλά καταγράφονται αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Λιβύης.

Αποφασισμένος να υπογραμμίσει την ανάγκη επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου είναι επίσης ο πρωθυπουργός. Υπενθυμίζεται ότι από την Σόφια όπου βρέθηκε το περασμένο Σάββατο άφησε αιχμές όσον αφορά στην στάση της Γερμανίας η οποία αντιδρά στην πρόταση αυτή.

Όπως εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές, η Γερμανία αντιδρά στην επιβολή πλαφόν γιατί έχει αγοράσει και έχει αποθηκεύσει φυσικό αέριο και σε υψηλότερες τιμές. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι στην Ελλάδα υπάρχει συγκράτηση των τιμών εξαιτίας του μηχανισμού που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση.

Πηγή: newsbeast.gr

Όλη η επικαιρότητα