Ηλεία

Πλάνο ανάπτυξης και αξιοποίησης για αλιευτικό Παλουκίου

Ακούστε το άρθρο

Οι εργασίες εκβάθυνσης του διαύλου, αλλά και των σημείων εντός του λιμένος που παρουσιάζουν πρόβλημα, ξεκίνησαν χθες το πρωί στο Αλιευτικό Καταφύγιο Παλουκίου.

Πρόκειται για προσωρινή αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος των προσχώσεων στο καταφύγιο, που συμβαίνει κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω των δυνατών ανέμων, ένα ζήτημα που έθιξε στο προχθεσινό της φύλλο,  μέσω σχετικού ρεπορτάζ, η εφ. «Πατρίς της Κυριακής».

Σύμφωνα με την δημοτική αρχή, θα υπάρξει μια νέα μελέτη μέσω της ΔΕΠΑΝ, μέσω της οποίας θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των προσχώσεων, ενώ θα αναπτυχθούν και διάφορες λειτουργικές δομές.

Κατά την χθεσινή εγκατάσταση του εργολάβου και την έναρξη των εργασιών, στο Αλιευτικό Καταφύγιο βρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Αβραάμ Μπούρας και ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ο Ηλείος» κ. Γιώργος Μπακέλας, οι οποίοι τόνισαν ότι οι συγκεκριμένες εργασίας εκβάθυνσης δεν αποτελούν μόνιμη λύση του προβλήματος, ωστόσο η δημοτική αρχή έχει προβεί σε έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό, όχι μόνο για την οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου των προσχώσεων, αλλά για την γενικότερη ανάπτυξη και αναβάθμιση του καταφυγίου και στην ξηρά.

Αρχικά, ο κ. Μπούρας ανέφερε ότι η καθυστέρηση έναρξης των εργασιών εκβάθυνσης οφείλεται στην πανδημία του κορονοϊού και στην ανάγκη εξασφάλισης σχετικής άδειας από την υπηρεσία αλιέων αρχαιοτήτων:

«Είχαμε να αντιμετωπίσουμε κάποιους  σκοπέλους. Με την σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ενδιάμεση λύση της εκβάθυνσης λύνεται το πρόβλημα, όχι όμως στο 100%, γιατί πάντα υπάρχει πρόβλημα κάθε χρόνο με το καταφύγιο, όπου γίνεται μια εργολαβία εκβάθυνσης ώστε οι ψαράδες να μπορούν να κάνουν την δουλειά τους», δήλωσε ο κ. Μπούρας.

«Πλήρης εξωραϊσμός»

Από την πλευρά του ο κ. Μπακέλας μίλησε για μια συνολική και πραγματική ανάπτυξη και αξιοποίηση του Αλιευτικού Καταφυγίου Παλουκίου τόσο προς όφελος των αλιέων και των ιδιοκτητών τουριστικών σκαφών, αλλά και των πολιτών που αγαπούν την θάλασσα και την περιοχή.

«Αυτά που είχαμε εξαγγείλει αρχίζουν σταδιακά να γίνονται πραγματικότητα. Μιλήσαμε για μια βελτίωση των φωτιστικών στο καταφύγιο η οποία ήδη έχει επιτευχθεί, μιλάμε για έναν λειτουργικό διακανονισμό της εισόδου και των αβαθών του λιμανιού, που θα εξασφαλίσει απρόσκοπτα την είσοδο και έξοδο των ανθρώπων που εργάζονται και όσων έχουν έρθει με τα σκάφη τους για τουρισμό».

Φυσικά δεν είναι αυτά τα πλάνα μας και τα σχέδια μας. Θα είμασταν παρωχημένοι αν μόνο αυτές ήταν οι σκέψεις μας. Όλο το αλιευτικό καταφύγιο θα «περάσει» μέσω της ΔΕΠΑΝ από μια καινούργια μελέτη, η οποία θα βοηθάει πλήρως στην διέλευση των σκαφών. Θα αλλάξει ο προσήνεμος προβλήτας και όλα τα άλλα που χρειάζονται για να είναι λειτουργικό, αλλά πολύ βασικό είναι ότι θα αναπτυχθούν στην ξηρά δομές, όπως γραφεία, αποθηκευτικοί χώροι, ψυγεία κλπ, ώστε αυτό το λιμανάκι να πάρει αξία διαχρονική και εάν είναι δυνατό, σύμφωνα με το πλάνο μας, και τουριστική.

Θα υπάρξει ένας πλήρης εξωραϊσμός του λιμανιού, όπως με διάφορα γκράφιτι που δρομολογούμε και με διάφορα δρώμενα με δεδομένο τους περιορισμούς λόγω κορονοϊού και τις τροποποιήσεις του Φεστιβάλ Αρχ. Ήλιδας το οποίο όπως έχω εξαγγείλει για φέτος δεν θα γίνει με τον τρόπο τον κανονικό.

Απευθυνόμενος σε όσους αγαπούν την θάλασσα και το Παλούκι, ζητώ  να δώσουν ένα περιθώριο υπομονής για να μπούμε πραγματικά στην ουσιαστική διαδικασία  της ανάπτυξης».

Όλη η επικαιρότητα