Ελλάδα Περιβάλλον

Πλαστικά μιας χρήσης: «Τελειώνουν» από το καλοκαίρι του 2020!

Ακούστε το άρθρο

Τα πλαστικά μιας χρήσης θα αποτελούν παρελθόν από το καλοκαίρι του 2020 σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο νόμος που θα ψηφιστεί με σκοπό να εναρμονιστεί η Ελλάδα με την σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, αφορά μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, ξυλάκια φαγητού), πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών, τάπερ, κύπελα και ποτήρια, μπουκάλια ποτών, λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς.

Η Οδηγία της ΕΕ ψηφίστηκε στις 5 Ιουνίου 2019 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με σκοπό τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον και ορίζει:

  1. Τη μείωση και σταδιακή κατάργηση συγκεκριμένων κατηγοριών προϊόντων
  2. Την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης
  3. Την επαναχρησιμοποίηση ανακυκλωμένων υλικών ως πρώτης ύλης (π.χ. 25% έως 2025, 30% έως 2030)
  4. Τη συντεταγμένη μετάβαση στην κυκλική οικονομία Απαιτήσεις για συγκεκριμένα προϊόντα
  5. Απαιτήσεις σχετικά με τη σήμανση

Ποια προϊόντα αφορά η οδηγία

  1. Μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, ξυλάκια φαγητού), Πιάτα, Καλαμάκια, Αναδευτήρες ποτών
  2. Περιέκτες τροφίμων Κύπελα-Ποτήρια
  3. Περιέκτες ποτών
  4. Λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς
  5. Πακέτα και περιτυλίγματα από εύκαμπτο υλικό που περιέχουν τρόφιμα τα οποία προορίζονται για άμεση κατανάλωση

7 απλά βήματα μακριά από τα πλαστικά μίας χρήσης

  1.  Χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες αγορών
  2. Χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιούμενη κούπα – κύπελο για καφέ και ροφήματα
  3. Χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιούμενη φιάλη νερού (παγούρι) και μειώστε την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού
  4. Έχετε μαζί σας το δικό σας δοχείο όταν αγοράζετε τρόφιμα στο δρόμο, για σνακ ή για κολατσιό. Μεταφέρετε το μεσημεριανό σας και τα άλλα γεύματα σε ένα δοχείο που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Προϊόντα από ανοξείδωτο υλικό και από γυαλί κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά.
  5. Μη χρησιμοποιείτε πλαστικά μαχαιροπίρουνα και πιάτα μίας χρήσης. Μπορείτε πάντα να έχετε μαζί σας ένα σετ επαναχρησιμοποιούμενων μαχαιροπίρουνων.
  6. Πείτε όχι στο καλαμάκι
  7. Προτιμήστε αναψυκτικά και μπύρες σε επιστρεφόμενες φιάλες

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι ζητήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη να συντονίσει τον διάλογο με τους φορείς και την κοινωνία, καθώς και τις δράσεις για την πιο αποδοτική εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές επιταγές σχετικά με την πλαστική ρύπανση.

Είπε ακόμα ότι «Η εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας δεν θα γίνει με το στανιό, αλλά ως υποχρέωση απέναντι στη συνείδησή μας πρωτίστως. Γι’ αυτό και θέλουμε να εφαρμόσουμε την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης νωρίτερα από την καταληκτική προθεσμία της ΕΕ, που είναι ο Ιούλιος του 2021. Εμείς θέλουμε να το κάνουμε ένα χρόνο πιο πριν (Ιούνιος 2020)».

Που θα επιβληθεί ειδικό τέλος

Το υπουργείο Περιβάλλοντος σκέφτεται να επεκτείνει το περιβαλλοντικό τέλος 0,09 λεπτών και σε άλλους τύπους σακούλας που μέχρι σήμερα εξαιρούνταν. Υπενθυμίζεται ότι στις πλαστικές σακούλες με πάχος μέχρι 50 μm (μικρόμετρα) χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος. Πλαστικές σακούλες με πάχος από 50 μm έως 70 μm δεν επιβαρύνονται αλλά είναι υποχρεωτική η τιμολόγησή τους στον πελάτη. Για πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρομέτρων δεν χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος μόνο στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα τροφίμων. Παράλληλα, εξαιρούνται από το τέλος οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και στις λαϊκές.

newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα