Αχαϊα

Πλάτανος Ακράτας: Το χωριό που άλλαξε όψη – Ήταν όμορφο, έγινε κουκλίστικο (PHOTOS)

Εχει πάρει πολύ αέρα τον τελευταίο καιρό ο Πλάτανος! Δικαιολογημένα, όμως. Γιατί τα έργα ανάπλασης άλλαξαν την όψη του χωριού. Το ‘καναν κουκλίστικο. Το ‘καναν πολύ ελκυστικό. Για να λέμε την αλήθεια, ήταν όμορφο το χωριό, αλλά τώρα έγινε ακόμα πιο όμορφο! Και για τους κατοίκους του και για τους χειμερινούς και καλοκαιρινούς επισκέπτες του.
Η «Παναιγιάλεια» ρίχνει σήμερα έναν μικρό προβολέα στον Πλάτανο, με τη βοήθεια του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Ανδρέα Ρεκούτη, ενός προσώπου που ζει και αναπνέει για τον τόπο του, που έχει κάνει τόσα πολλά για το χωριό του και που οραματίζεται ακόμα περισσότερα.
Πάμε να τα δούμε:
1.Ανάπλαση πλατείας. Το έργο που έδωσε πνοή και χάρη στον Πλάτανο. Η ανακαίνιση ήταν να γίνει τον επόμενο χρόνο, αλλά τελικά βρέθηκε η φόρμουλα και έγινε μια ώρα αρχύτερα. Αποτέλεσμα; Βλέπεις μια εικόνα και νομίζεις πως είσαι σε μέρος εξωτικό! Η πλατεία έγινε ξανά το σήμα κατατεθέν του χωριού, με τα μαγαζάκια της, με την παιδική χαρά της. Εδώ, γι’ αυτό το τελευταίο, ας είναι καλά η Ελένη Ράλλη, που έκανε μια δωρεάν μνήμης στον Πλάτανο: στη μνήμη του πατέρα της, Ανδρέα Ράλλη, έκανε τη χορηγία για την πλήρη ανακατασκευή της παιδικής χαράς στην πλατεία.
Ο Ανδρέας Ρεκούτης έχει να το λέει: «Δεν είμαι υπερβολικός, ούτε τοπικιστής. Είμαι ρεαλιστής. Ο Πλάτανος είναι ένα από το τοπ χωριά της Αιγιάλειας, για να μην πω ολόκληρης της Αχαϊας. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα σε πολύ μικρή απόσταση, έχει σε μόνιμη βάση ένα ευεργετικό αεράκι που μας απογειώνει.
2.Υποστήλωση της γέφυρας Τσιβλού. Ηταν ετοιμόρροπη, δίχως υπερβολή, η γέφυρα, αλλά με παρέμβαση της δημοτικής αρχής και των ανθρώπων του Πλατάνου, με μπροστάρη τον πρόεδρο, έπεσε τσιμέντο, πλέγματα και θωρακίστηκε.
3.Το αθλητικό κομμάτι της περιοχής μεγάλωσε. Και μεγάλωσε εντυπωσιακά! Αφ’ ενός με πρωτοβουλία του Εκπολιτιστικού Συλλόγου και με την καθοριστική βοήθεια χορηγών, φτιάχτηκε γήπεδο μπάσκετ στο προαύλιο του σχολείου του Πλατάνου. Το γήπεδο μετατρέπεται και σε γηπεδάκι 5Χ5!
4.Ενεργοποίηση της δεξαμενής της περιοχής για δημιουργία νερού σε «μόνιμη« βάση. Αλλαγή και εκσυγχρονισμός της μεγάλης γεώτρησης σε επίπεδο υλικών: από σιδερένια, σε πλαστικά. Εμπλουτισμός της λίμνης Τσιβλού. Με φυσική ροή πέφτει νερό στη λίμνη από πηγή της Ακράτας, αλλά για να γίνει αυτό, χρειάστηκε και καίριος σχεδιασμός και άμεση ενεργοποίηση πολλών φορέων του Πλατάνου.
Τι λείπει απ’ το χωριό; Ποια είναι τα βασικά αιτήματα του Πλατάνου;
-νερό, νερό και νερό! Στο δυτικό τμήμα του χωριού. Περίπου 40.000 δέντρα μένουν απότιστα. Μειώνεται κάθε μέρα και πιο πολύ η αξία των περιουσιών σ’ αυτό το κομμάτι του χωριού. Ο Πλάτανος χρειάζεται εδώ και τώρα γεώτρηση για να βρεθεί λύση επιβίωσης του δυτικού τομέα. Θα ‘ναι από τις βασικές, αν όχι η πιο βασική, απαίτηση των Πλατανιωτών έναντι της δημοτικής αρχής.
-να φτιαχτεί, επιτέλους, ο δρόμος από την Καλαμιά ως την Ποταμιά. Μια απόσταση 13 χιλιομέτρων σε χωμάτινο δρόμο. Δεν μπορεί να παραμείνει αυτή η κατάσταση. Πρέπει να γίνει πιο προσβάσιμο το χωριό. Ο λόγος για τον δρόμο που ξεκινάει από την Παραλία Πλατάνου και διασχίζοντας Πλάτανο, Καλαμιά, Βούτσιμο, καταλήγει στην Ποταμιά…
Για το φινάλε, ο κ. Ρεκούτης κράτησε τα ευχαριστήρια. «Είναι κάποιοι άνθρωποι που αξίζουν πάρα πολλά, γιατί έχουν κάνει πάρα πολλά για τον Πλάτανο. Αναφέρομαι στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Πλατάνου ο Πήγασος, στον Σύλλογο Εθελοντών Πυροσβεστών Πλατάνου ο Πήγασος και σε μερικούς ευεργέτες του χωριού. Μη με πιέσετε να πω ονόματα, ούτε οι ίδιοι θα ‘θελαν. Απλώς θα πω για τον Α.Σ. και τον Π.Μ. Αρκεί…».
* Ο Πλάτανος αποκτά και το δικό του δημοτικό γυμναστήριο! Για μικρούς και μεγάλους. Μια αίθουσα του κοινοτικού καταστήματος, έχει ήδη μετατραπεί σε γυμναστήριο, με όργανασ, διάδρομο, βάρη! Από δωρεές συμπολιτών.
Πηγή: pelop.gr 

Όλη η επικαιρότητα