Ηλεία

Κακοκαιρία: Πνίγηκε ο Δήμος Πύργου (PHOTOS-VIDEO)

Ανέτοιμος για ακόμα μια φορά να ανταπεξέλθει στα καιρικά φαινόμενα ήταν ο δήμος Πύργου, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν χθες την περιοχή προκάλεσαν τρομερά προβλήματα και τεράστια αγανάκτηση στον κόσμο, που είδε χιλιάδες στρέμματα να γίνονται μια απέραντη λίμνη και καλλιέργειες να καταστρέφονται, ενώ δεν ήταν λίγες και οι περιπτώσεις που κατοικίες γέμισαν νερό, ζώα παγιδεύτηκαν και δρόμοι αποκόπηκαν από την ορμητικότητα των νερών.

Τα προβλήματα στο δήμο παρατηρήθηκαν κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες σε περιοχές λίγο έξω από την πόλη του Πύργου και ακόμα περισσότερο τις βραδινές ώρες εντός της πόλης όπου τα φαινόμενα ήταν πιο έντονα. Δεκάδες ήταν οι κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου για αντλήσεις νερών κυρίως στη βραδινή κακοκαιρία.

Έντονα φαινόμενα το βράδυ

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου Θοδωρή Κονδύλη, οι ισχυρές βροχοπτώσεις που επέμεναν τις βραδινές ώρες στον Πύργο έφτασαν μέχρι και τα 120 χιλιοστά ύψος βροχής. Όπως ανέφερε, τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών έδειχναν ένταση πλημμυρών κυρίως όσον αφορά υπερχειλίσεις ρεμάτων, ενώ επιπλέον τόνισε πως τα φαινόμενα θα συνεχίζονταν με αυξομειώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, στάθηκε ιδιαίτερα στον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών και της προσοχής τους, προκειμένου να μη βρεθούν σε δύσκολη θέση.

Απέραντη θάλασσα!

Η πρωινή βροχή μετέτρεψε τις περιοχές Λιθαρακια, Ροφιάς και Κεραία σε μια απέραντη θάλασσα, με δεκάδες ιδιοκτήτες γεωργικών εκτάσεων να αντικρίζουν την καταστροφή για ακόμα μια χρονιά, μιας και η περιοχή εδώ και 19 χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα που δε φαίνεται ότι θα επιλυθούν άμεσα. Θεατής για ακόμα μια φορά στο «ίδιο έργο» ήταν ο αγροτοκτηνοτρόφος Ανδρέας Νικολούτσος, που πέραν του σπιτιού, του στάβλου και των εκτάσεών του, είδε και γειτονικά χωράφια να έχουν δημιουργήσει μια λίμνη. Τα δυνατά νερά στην περιοχή τόνισε πως φούσκωσαν τα αποστραγγιστικά, ενώ το πρόβλημα με τον αγωγό που παίρνει τις αποχετεύσεις και όχι τα όμβρια ύδατα της υποστήριξε πως αποτελεί το μελανό σημείο στην περίπτωση αυτή. Ιδιαίτερα αναστατωμένος ανέφερε πως πρόκειται για ένα πρόβλημα 19 και πλέον ετών, δείχνοντας την ανάγκη που έχει η περιοχή για ένα μεγάλο έργο που θα δώσει τη λύση, ενώ δεν παρέλειψε να εστιάσει σε μια και μοναδική ελπίδα για τον ίδιο που δεν είναι άλλη από το νέο δήμαρχο.

Πρόβλημα και στο Ποτόκι

Με βλέμμα γεμάτο απόγνωση αντίκρισε και τη δική του γη ο αγρότης Ανδρέας Καρυδάκης, το κτήμα του οποίου βρέθηκε κάτω από μια απέραντη θάλασσα. Είκοσι στρέμματα πορτοκαλιών καταστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό, ενώ και όμορες εκτάσεις αντιμετώπισαν παρόμοιο πρόβλημα. Μην μπορώντας να πιστέψει πως ένα βράδυ με άσχημο καιρό θα μπορούσε να έχει τέτοια εξέλιξη, δηλώνει απεγνωσμένος αφού η περιουσία του καταστράφηκε και ο εξοπλισμός του κινδυνεύει σε μεγάλο βαθμό. Βασική αιτία όπως ανέφερε ήταν οι πολλές βροχές και ο όχι σωστός καθαρισμός των τάφρων, μιας και ότι καθαρίστηκε τοποθετήθηκε στο πρανές και από εκεί βρέθηκε ξανά εντός της τάφρου φράζοντάς τη και δημιουργώντας το τεράστιο πρόβλημα.

Εντονότερα προβλήματα το βράδυ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως προκάλεσαν οι βραδινές βροχές, αφού η σφοδρότητά τους ήταν τέτοια που δημιούργησε προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, σε επιχειρήσεις, καθώς και σε σπίτια, ενώ «θύματα» της βροχής υπήρξαν και αρκετά ζώα που πνίγηκαν.

Στο Λαμπέτι ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού για αρκετή ώρα ο κεντρικός δρόμος του χωριού προς την Ε.Ο παρέμεινε αποκλεισμένος, με τα νερά από τα αρδευτικά αυλάκια και τα ρέματα να έχουν καλύψει τα πάντα. Μάλιστα αυτοκίνητα και οδηγοί εγκλωβίστηκαν για αρκετή ώρα και χρειάστηκε η επέμβαση των Πυροσβεστικών Δυνάμεων αλλά και της Αστυνομίας για να βοηθήσουν την κατάσταση. Δυο αυτοκίνητα χρειάστηκε να μεταφερθούν από το σημείο που βρίσκονταν με τη συνδρομή οδικής βοήθειας.

Εκτεταμένες ζημιές υπέστησαν και αγροκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, στις οποίες προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές τόσο στον εξοπλισμό τους όσο και σε ζωοτροφές που είχαν αποθηκευμένες εκεί. Οι κάτοικοι γεμάτη αγανάκτηση διαμαρτύρονταν για την παντελή έλλειψη καθαρισμού των ρεμάτων αλλά και των αρδευτικών αυλάκων, η υπερχείλιση των οποίων προξένησε τις εκτεταμένες ζημιές.

Μετά την εκδήλωση των πλυμμηρικών φαινομένων στο σημείο βρέθηκε και η πολιτική προστασία του Δήμου Πύργου για συνδρομή στα προβλήματα αλλά και για μία πρώτη καταγραφή των ζημιών. Στο δημαρχείο έγινε σύσκεψη του δημάρχου με τους αρμόδιους αντιδημάρχους για ενημέρωση της κατάστασης που επικρατεί στην πόλη και το συντονισμό δήμου και Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία.

Κλειστός ο δρόμος προς Κρεμαστή

Εκτεταμένες κατολισθήσεις σημειώθηκαν και στο δρόμο που οδηγεί στην Ιερά Μονή Κρεμαστής. Ο δρόμος σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Πύργου σήμερα θα παραμείνει κλειστός.

Δείτε φωτογραφίες από τις καταστροφές:

ΚΤΕΛ Ηλείας (Πύργος)

Λαμπέτι

Παράδρομος Κολιρίου
Παράδρομος Κολιρίου
Παράδρομος Κολιρίου
Παράδρομος Κολιρίου
Εργατικές Κατοικίες / Οδός Κατακόλου
Εργατικές Κατοικίες / Οδός Κατακόλου
Αγ. Σπυρίδωνας Πύργου
Αγ. Σπυρίδωνας Πύργου
Λαμπέτι   
Αγ. Σπυρίδωνας Πύργου
Αγ. Σπυρίδωνας Πύργου
Αγ. Σπυρίδωνας Πύργου
Αγ. Σπυρίδωνας Πύργου
Αμπελώνας
Αμπελώνας
Αμπελώνας

Ρεπορτάζ: Αντώνης Φώτης – Νίκος Λώλος

Όλη η επικαιρότητα