Ηλεία

Πλημμύρισε ο Πύργος! (Βίντεο)

14620_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ένας κεραυνός λίγο μετά τη μία το μεσημέρι ήταν αρκετός για να φέρει τη δυνατή καταιγίδα που ξέσπασε στον Πύργο και σε άλλες περιοχές της Ηλείας. Λίγα λεπτά αργότερα, εικόνες απόλυτης καταστροφής άφησαν πίσω τους οι ανεμοστρόβιλοι που έπληξαν, το νομό και κατέστρεψαν μέσα σε λίγα λεπτά καλλιέργειες, επιχειρήσεις και ολόκληρες κτηνοτροφικές μονάδες.

Η έντονη κακοκαιρία που είχε προβλεφθεί για τη Δυτική Ελλάδα, ξέσπασε με μανία στην περιοχή της Ηλείας και οι δύο ανεμοστρόβιλοι που ξεκίνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από το Ιόνιο, μέσα σε λίγα μόλις λεπτά κατέστρεψαν ό,τι βρήκαν στο πέρασμά τους. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την ένταση του ανέμου, ήταν κυρίως αυτές που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του νομού, ενώ αρκετά μεγάλη καταστροφή, σημειώθηκε και στις παραθαλάσσιες περιοχές της περιοχής του Κατακόλου.

Σκεπές από κατοικίες, ολόκληρα θερμοκήπια ακόμα και ζώα, δεν γλίτωσαν από τους χθεσινούς ανεμοστρόβιλους ενώ πολύ σημαντικές ζημιές καταγράφηκαν και στα δίκτυα του ΟΤΕ και της ΔΕΗ με κολόνες ηλεκτροφωτισμού να έχουν κοπεί στην κυριολεξία στα δύο, ενώ οι βλάβες μέχρι αργά το απόγευμα αποκαθίσταντο από τους υπαλλήλους των τεχνικών υπηρεσιών.

Στον αέρα ολόκληρα μηχανήματα

Στα Λαστέικα ο ανεμοστρόβιλος που πέρασε από το σημείο, δεν άφησε τίποτα όρθιο ενώ η μανία του ανέμου «χτύπησε» μέχρι και σπίτια στις παραθαλάσσιες περιοχές του Κατακόλου, στο Καβούρι. Από τον άνεμο δεν γλίτωσε ούτε το ίδρυμα της Μητρόπολης «Νέα Βασιλειάς» που υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές στη σκεπή του. Οι εικόνες λίγα λεπτά μετά το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου στην περιοχή των Λαστεΐκων, θύμιζαν βομβαρδισμένο τοπίο καθώς η δύναμη του αέρα, «σήκωσε» ακόμα και μηχανήματα βαρέως τύπου όπου τα μετέφερε μέτρα μακριά. Συγκεκριμένα, ο ανεμοστρόβιλος, μετακίνησε ένα πλυντήριο αδρανών υλικών που βρισκόταν σε ιδιοκτησία επιχείρησης στα Λαστέικα, ενώ «πέταξε» μέσα στο κτήριο της ίδιας επιχείρησης ένα ολόκληρο σιδερένιο κοντέινερ προκαλώντας τεράστια καταστροφή.

Κεραμίδια και σκεπές

εξαφανίστηκαν

Κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων, ευτύχημα είναι που δεν τραυματίστηκε κανείς, καθώς στην Εθνική Οδό Πύργου ? Πάτρας, η κίνηση ήταν αρκετά αυξημένη. Κεραμίδια, τσίγκοι από σκεπές, σίδερα και κάθε είδους αντικείμενο, εκσφενδονίζονταν μέτρα μακριά ενώ από την δύναμη του ανέμου, κολόνες της ΔΕΗ κόπηκαν στη μέση, προκαλώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, σε αρκετές περιοχές του νομού. Σπίτια που βρέθηκαν μπροστά στη μανία του ανεμοστρόβιλου, υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές.

Βιβλική καταστροφή

στο Ανεμοχώρι

Ένας στάβλος με 160 περίπου ζώα, καταστράφηκε στο πέρασμα του ανεμοστρόβιλου με τους ιδιοκτήτες να μην πιστεύουν στα μάτια τους. Τοιχώματα που συγκρατούσαν τη σκεπή υποχώρησαν σαν τραπουλόχαρτα και δέντρα προκάλεσαν τεράστια ζημιά. Από τη μανία της φύσης δεν γλίτωσε ούτε το σπίτι της οικογένειας Πατσολιά που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το στάβλο, ενώ όπως αποκάλυψε η ιδιοκτήτρια, Μαρία Πατσολιά, την ώρα που είχε ξεσπάσει η καταιγίδα το μόνο που μπορούσε να δει ήταν ένα σύννεφο ομίχλης.

Εκριζώθηκαν ελαιόδεντρα

στην Αλφειούσα

Εξάλλου, η έντονη κακοκαιρία που κράτησε μερικά λεπτά της ώρας, ήταν αρκετή για να καταστρέψει ολόκληρες εκτάσεις με αγροτικές καλλιέργειες. Στην Αλφειούσα, λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό, ελαιόδεντρα ετών, εκριζώθηκαν και μετακινήθηκαν από λιοστάσι μέτρα μακριά από τον αέρα ενώ σε αρκετά σημεία τα δέντρα είχαν στην κυριολεξία βγει από τη ρίζα τους, σαν κάποιος να τα είχε ξεριζώσει. Στο ίδιο σημείο, σκεπές από σπίτια εκτινάχθηκαν στον αέρα με τους ιδιοκτήτες να βρίσκονται σε απόγνωση.

Πλημμύρισαν δρόμοι

στο κέντρο του Πύργου

Η έντονη βροχόπτωση που εκείνη την ώρα έπεφτε ακατάπαυστα και στο κέντρο του Πύργου, προκάλεσε έντονα προβλήματα καθώς τα όμβρια ύδατα πλημμύρισαν τους δρόμους ενώ σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και καταστήματα κινδύνεψαν από την νεροποντή. Τα φρεάτια που είχαν καθαριστεί πρόσφατα από την υπηρεσία του δήμου Πύργου, μπορεί να απέτρεψαν πιο σοβαρά προβλήματα ωστόσο δεν φάνηκαν ικανά να απορροφήσουν τον μεγάλο όγκο των υδάτων συνέπεια της μεγάλης νεροποντής.

Εικόνες καταστροφής

στο Κατάκολο

Ο ανεμοστρόβιλος που «επισκέφθηκε» περιοχές της Ηλείας, από το Ιόνιο, προκάλεσε σημαντικές καταστροφές σε παραθαλάσσια σπίτια και στο Κατάκολο με την περιοχή του Καβουρίου να πλήττεται περισσότερο από τους δυνατούς ανέμους. Έτσι, σκεπές, δέντρα και καλώδια από κολόνες, δεν άντεξαν τα ισχυρά μποφόρ. Ιδιοκτήτες που βρέθηκαν στο σημείο στο Καβούρι, δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους, όταν αντίκρισαν τις κατοικίες τους «γυμνές» από κεραμίδια.

Ακόμα πιο καταστροφικό ήταν το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου, που έγινε ορατός από το Λιμάνι, στο κέντρο του Κατακόλου, με βάρκες να αναποδογυρίζουν και να σπάνε σε μια στιγμή ενώ ζημιές υπέστησαν και οι κοινόχρηστοι χώροι του Λιμενικού Ταμείου και του Λιμεναρχείου της περιοχής.

Δεν είχε συμβεί ξανά

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων εκείνο που επικρατούσε ήταν απόλυτο χάος, ενώ η καταιγίδα συνοδευόταν από μια έντονη βοή (πιθανόν λόγω του ανέμου) που σε πολλές περιπτώσεις ήταν αρκετά δυνατή. Επίσης, την ώρα που η καταιγίδα ήταν σε εξέλιξη, η κυκλοφορία στους δρόμους είχε διακοπεί καθώς λόγω της περιορισμένης ορατότητας κανείς δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει στις οδούς.

15:00 Η δυνατή βροχόπτωση επηρέασε και τη λειτουργία των φαναριών. Στη Φιλοθέη αρχικά λειτουργούσε μόνο ένα φανάρι στην έξοδο από Πύργο, ωστόσο λίγο αργότερα τέθηκαν όλα εκτός λειτουργίας, όπως και τα φανάρια των Λαστεΐκων. Το αθλητικό κέντρο της Αγίας Βαρβάρας μετατράπηκε σε… κολυμβητήριο, ωστόσο εντός του Πύργου δεν καταγράφηκε σοβαρή καταστροφή, πλην μεμομονωμένων περιστατικών όπως ανέφεραν στο patrisnews.com αστυνόμοι που περιπολούσαν.

14.05… Πολλά τα προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση που έπληξε κυρίως κεντρικούς δρόμους της πόλης του Πύργου που πλημμύρισαν δημιουργώντας πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων. Υπήρχαν φόβοι για το νοσοκομείο του Πύργου (που είχε πλημμυρίσει στις καταιγίδες του περασμένου Φεβρουαρίου) όμως δεν σημειώθηκε κάποιο πρόβλημα.

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η καταιγίδα είχε μικρή διάρκεια αφού δεν ξεπέρασε την μισή ώρα όμως το ύψος της βροχής -που ξεπέρασε τα 250 mm- ήταν αυτό που δημιούργησε αρκετά προβλήματα και καταστροφές όπως πλημμύρες υπογείων, ‘ξήλωμα’ αποθήκης στην περιοχή της Κάστας Κατακόλου, αρκετά ‘σπασμένα’ δένδρα ενώ στο λιμάνι του Κατακόλου δεν καταγράφεται κάτι ιδιαίτερο έως τώρα όπως και περιμετρικά του Πύργου.

Πάντως οι πλημμυρισμένοι δρόμοι του Πύργου σύντομα ‘ξεφούσκωσαν’ κι αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις δημιούργησε άλλα προβλήματα με απορρίμματα και άλλα υλικά να παρασέρνονται και να ‘επισκέπτονται’ αυλές μονοκατοικιών…

13.25… Πολλά προβλήματα αλλά και καταστροφές προκάλεσε η καταιγίδα με ισχυρούς ανέμους που έπληξε τον Πύργο και τις γύρω περιοχές λίγο μετά τη μια το μεσημέρι της Πέμπτης. Διακοπές ρεύματος και πλημμυρισμένοι δρόμοι ενώ στο ίδρυμα της Βασιλειάδας στα Λαστείκα έχει αποκολληθεί μέρος της στέγης…

13.22… Πλημμύρισαν οι δρόμοι του Πύργου απο το ξαφνικό μπουρίνι. Ανεμοστρόβιλος σε Λαστέικα, Αγιο Ιώαννη και Κατάκολο προκάλεσε καταστροφές.

Περισσότερα σε λίγο…

Όλη η επικαιρότητα