Πλήρης διαλεύκανση των αιτίων της τραγωδίας, το μήνυμα της κυβέρνησης – Καμία ευθύνη να μην κρυφτεί, λέει η αντιπολίτευση

Share

Εντός της ημέρας θα συσταθεί η ανεξάρτητη αρχή εμπειρογνωμόνων που θα διερευνήσει τα αίτια της πολύνεκρης τραγωδίας των Τεμπών, είπε ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα.

Όπως είχε πει ο πρωθυπουργός, η αρχή θα διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας, αλλά και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στα σιδηροδρομικά έργα. Την πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας ζήτησε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Το «ποτέ ξανά» που άκουσα στη Λάρισα θα γίνει πράξη, διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός, στο μήνυμά του στη σκιά της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη. «Οι ευθύνες θα αποδοθούν»..«Η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανακοίνωσε τη σύσταση υπερκομματικής επιτροπής για τα αίτια της τραγωδίας.

«Θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων. Ταυτόχρονα, η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά (…) Θα πενθήσουμε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτή την τραγωδία. Και, μετά, θα σκύψουμε το κεφάλι και θα σφίξουμε τα δόντια. Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το «ποτέ ξανά» που άκουσα στη Λάρισα να μην μείνει λόγος κενός» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Η πατρίδα βιώνει εθνική τραγωδία.. Τίποτα δεν έχει σημασία μπροστά στις ζωές που χάθηκαν», δήλωσε βουρκωμένος ο Κώστας Καραμανλής μία ημέρα μετά την παραίτησή του και την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για το πολύνεκρο δυστύχημα.

Σε έντονα φορτισμένο κλίμα και σε μία εξαιρετικά σύντομη τελετή παράδοσης, ο απερχόμενος υπουργός ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και εξέφρασε για ακόμα μία φορά τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Πάντα οι απερχόμενοι υπουργοί κάνουν απολογισμό, αυτό θα μου επιτρέψετε να μην το κάνω, το αν έγιναν πολλά ή λίγα δεν θα το δούμε τώρα, μια τέτοια ημέρα πένθους. Το ότι στη θέση του υπουργού αναλαμβάνει ένας άξιος επιστήμονας, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ενισχύει ακόμα τη βεβαιότητα… ότι η έρευνα θα είναι ενδελεχής και τα αίτια του δυστυχήματος θα εντοπιστούν με ακρίβεια» ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής.

Συντετριμμένος δήλωσε ο νέος υπουργός. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν στα Τέμπη και δεσμεύτηκε ότι θα φέρει εις πέρας την τριπλή ειδική εντολή -όπως είπε- που του ανέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό … πρωτίστως για το πολιτικό υπόδειγμα, την ευθιξία που υπέδειξε να παραιτηθεί… αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη που συντρέχει σε τέτοιες περιπτώσεις (…) Σήμερα κιόλας, θα συσταθεί η επιτροπή εμπειρογνωμόνων (…) Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος κάνοντας μια συνολική αυτοκριτική» είπε χαρακτηριστικά.

Το μηχανεργοστάσιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στου Ρέντη επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συναντηθεί με τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής και να συμπαρασταθεί -όπως είπε- στο πένθος τους.

Όλη η αλήθεια πρέπει να βγει στο φως, ήταν το μήνυμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όλη η αλήθεια να βγει στο φως (…) Μου περιέγραψαν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας, τα αίτια της οποίας καμία σκοπιμότητα δεν μπορεί να κρύψει (…) Καμία ευθύνη να μη κρυφτεί, μονο έτσι θα έχουμε κάνει το χρέος μας ώστε να μην ξαναζήσουμε ποτέ μία τραγωδία σαν αυτή» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μιλάμε για μία εθνική τραγωδία και οφείλουμε, με ειλικρίνεια, να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να μην ξαναζήσουμε κάτι αντίστοιχο», σχολίασε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Η αλήθεια σώζει, κυρίως στις δύσκολες στιγμές. Και η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την αλήθεια αυτή, ελπίζω και κανείς άλλος (…) Και επίσης η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση ούτε πολιτικοποίησης, ούτε κομματικοποίησης, ούτε συγκρίσεων, ούτε συμψηφισμών».

Για ανείπωτη τραγωδία μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος βρέθηκε στα Τέμπη απευθείας από τις Βρυξέλλες, έχοντας προηγουμένως ακυρώσει κάθε προγραμματισμένη του δραστηριότητα για τις επόμενες ημέρες.

«Η πατρίδα μας βιώνει μια ανείπωτη τραγωδία και στη σκέψη όλων μας υπάρχει ένα τεράστιο “γιατί;” Γιατί ενώ υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες εδώ και πολλά χρόνια, να κρέμονται τόσες ζωές από ένα ανθρώπινο χέρι» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Οι ευθύνες όλων πρέπει να αποδοθούν και να μην παραγραφούν, δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, που επισκέφθηκε επίσης τον τόπο του φονικού δυστυχήματος

Ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, έκανε λόγο για προδιαγεγραμμένο έγκλημα.

«Δεν πρόκειται για δυστύχημα ή ατύχημα, πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Το είχαν καταγγείλει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, στους σιδηροδρόμους, το είχε καταγγείλει το ΚΚΕ από το βήμα της Βουλής, το είχαν καταγγείλει οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εδώ και μήνες. Είναι προδιαγεγραμμένο έγκλημα» είπε χαρακτηριστικά.

«Από το 2010, όλα τα κόμματα -ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ- έκαναν το έγκλημα των σιδηροδρόμων (…) Από το 2010, όλοι μαζί ξεπούλησαν τον ΟΣΕ» σημείωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Αιτία της αδιανόητης τραγωδίας η εγκληματική ιδιωτικοποίηση που δρομολόγησε το ΠΑΣΟΚ, ολοκλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ενίσχυσε η Νέα Δημοκρατία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25.

Τα συλλυπητήρια της κυπριακής κυβέρνησης και του κυπριακού λαού εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ανείπωτη τραγωδία (…) Είναι και ένα μήνυμα για … κάθε διακυβέρνηση σε κάθε χώρα, ότι θα πρέπει να γίνονται όλες εκείνες οι ενέργειες προηγουμένως για να μπορούν να αποφεύγονται τέτοιου είδους τραγικές εξελίξεις» σημείωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Κύπριο Πρόεδρο για την πορεία των ερευνών σε σχέση με τους δύο Κύπριους φοιτητές που εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε την ετοιμότητα της κυπριακής Δημοκρατίας να συνδράμει με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση της τραγωδίας.