Ηλεία

Πλήρωσε τον αγώνα για τον δρόμο με την ίδια του τη ζωή – Πέπλο πένθους για τον μαχητή Τάκη Αντωνόπουλο

Ακούστε το άρθρο

Το έκτο θύμα της Εθνικής Οδού Πύργου-Πατρών μέσα σε μόλις δεκαπέντε ημέρες έμελλε να αποτελέσει ο γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός Πυργιώτης Τάκης Αντωνόπουλος, καθώς απεβίωσε χθες το πρωί στην κλινική «Ιπποκράτης» στον Πύργο, στα 84 του, βυθίζοντας στο πένθος την τοπική κοινωνία.

Ο άτυχος Τάκης Αντωνόπουλος είχε τραυματιστεί στα τέλη του περασμένου Μαΐου σε τροχαίο ατύχημα στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου, (με τα φανάρια να υπολειτουργούν) όταν το τζιπ που οδηγούσε, συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με νταλίκα, με συνέπεια να υποστεί πολλαπλά τραύματα και να διακομιστεί αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου και από εκεί, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Χάρη στη γερή του κράση, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και επέστρεψε θαρραλέος, αν και λαβωμένος, στο γραφείο του στην οδό Πατρών, απέναντι από το ξενοδοχείο «Τα Λέτρινα», όπου και καθημερινά συναντούσε τους φίλους και πλήθος πολιτών. Τα τραύματά του όμως επιβάρυναν το τελευταίο διάστημα την υγεία του, με συνέπεια χθες να υποκύψει και να αφήσει την τελευταία του πνοή.

Πατέρας του γνωστού δικηγόρου Θοδωρή Αντωνοπούλου και της Ζωής Αντωνοπούλου-Σταυροπούλου, υπηρέτησσε με ζήλο και ανιδιοτέλεια την τοπική αυτοδιοίκηση, και ένα μεγάλο μέρος της ζωής του το είχε αφιερώσει στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ήταν από εκείνους που είχαν συμβάλει καθοριστικά στο να γίνουν τα πρώτα έργα διαμόρφωσης ΧΥΤΑ στην Τριανταφυλλιά. Επίσης, χάρη στον προσωπικό αγώνα που είχε δώσει, κατασκευάστηκε ο νέος δρόμος που συνδέει τον Πύργο με το Κατάκολο.

Μια πρωτοπόρα πρόταση του που δεν εισακούσθηκε, ήταν η ίδρυση ενός μοναδικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου στο Μεσολογγάκι, το οποίο θα έφερνε πιο κοντά τον Πύργο και την Αμαλιάδα. Παράλληλα, έδινε τον δικό του αγώνα για την κατασκευή της Ε.Ο. Πατρών – Πύργου, που έμελλε τελικά να του στοιχείσει την ίδια του τη ζωή.  Στον Πύργο ήταν ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός, ενώ ως επιχειρηματίας δραστηριοποιούνταν στο χώρο του αυτοκινήτου και για πολλά χρόνια διέθετε επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων.

Η ζωή του

Ο Τάκης Αντωνόπουλος γεννήθηκε στο Κουζούλι Αμπελώνα το 1933. Από πολύ μικρός ασχολήθηκε με το χώρο του αυτοκινήτου. Μαθήτευσε κοντά στον πρωτομάστορα της εποχής Βασίλειο Πλαστουργό και στη συνέχεια ίδρυσε ιδιόκτητο συνεργείο, απ’όπου ξεπήδησαν άριστοι τεχνίτες που δραστηριοποιούνται σήμερα με επιτυχία στον Πύργο και στην ευρύτερη περιφέρεια. Για 40 περίπου χρόνια ήταν αντιπρόσωπος του «Ομίλου Σαρακάκη» στο Ν.Ηλείας, προωθώντας  αυτοκίνητα, τρακτέρ και μηχανήματα μεγάλων εταιριών. Έγινε ευρύτερα γνωστός στην Ηλεία μέσα από την συμμετοχή του σε πολλά συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης. Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος για 16 χρόνια με τους συνδυασμούς των αειμνήστων Δημάρχων Μιχάλη Ξυστρή και Γεωργίου Δημητρακόπουλου. Επί της θητείας του τελευταίου εξελέγη 1ος Δημοτ.Σύμβουλος Πύργου και ορίσθηκε Αντιδήμαρχος.

Παράλληλα ήταν Νομαρχιακός Σύμβουλος για 2 τετραετίες (1974-1978 και 2002-2006). Διετέλεσε Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ηλείας από το 1972 έως το 1976 και Αντιπρόεδρος του Πανηλειακού στην περίοδο 1971-1972, όταν για πρώτη φορά ο Πανηλειακός ανέβηκε στην Β΄Εθνική. Είχε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τα θέματα του τόπου, όπως η ύδρευση η αποχέτευση και ο βιολογικός καθαρισμός του Πύργου, εστιάζοντας τις προσπάθειές του στα θέματα περιβάλλοντος, με αιχμή την διαχείριση των στερεών αποβλήτων και υπήρξε ο εμπνευστής, «πατέρας» και ουσιαστικός δημιουργός της εγκατάστασης της «Τριανταφυλλιάς», που υλοποιείται σήμερα μετά από τεράστια καθυστέρηση και ατελείωτες παλινωδίες. Οι παρεμβάσεις του ήταν στοχευμένες και πρωτοπόρες, όπως η πρότασή του για ένα και μοναδικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο στο Μεσολογγάκι, που δυστυχώς δεν εισακούσθηκε. Τα ενδιαφέροντά του για τα θέματα του τόπου κάλυπταν ευρύτερους τομείς, όπως η υπαγωγή του Ειρηνοδικείου Ζαχάρως στο Πρωτοδικείο Ηλείας, στην οποία συνέβαλε καθοριστικά με διαρκή προσωπικό αγώνα και για το λόγο αυτό τιμήθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηλείας.

Προερχόμενος από το χώρο του αυτοκινήτου είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία για τα θέματα της οδικής ασφάλειας, αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες για την διαπλάτυνση του δρόμου Πύργου – Κατακόλου και την κατασκευή ποδηλατόδρομου – πεζόδρομου, για την τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών κ.λ.π., ενώ μέχρι τέλους εξέφραζε την ανησυχία του, με τον ιδιαίτερο μαχητικό του τρόπο, για την κατασκευή της Ε.Ο. Πατρών – Πύργου.

Ευτύχησε να δημιουργήσει μαζί με τη σύζυγό του Ελένη, μία σωστή και συγκροτημένη οικογένεια και να καμαρώσει τα παιδιά του, τη Ζωή, οικονομολόγο και σύζυγο του γνωστού πολιτικού μηχανικού και εργολάβου Σάκη Σταυρόπουλου και τον Θοδωρή, δικηγόρο και σύζυγο της εκπαιδευτικού Αμαλίας Θανοπούλου, οι οποίοι του χάρισαν τέσσερα εγγόνια, τον Μενέλαο, την Ελένη, τον Τάκη και την Ελένη – Βασιλική, που διαπρέπουν το καθένα στο δικό του επιστημονικό και μαθησιακό πεδίο.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεσθεί  από τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Πύργου σήμερα στις και 3:00 μ.μ. ενώ η σορός του εκλιπόντοε θα βρίσκεται στον ναό από τις 2:00 μ.μ.

Η εφ. «Πατρίς» και το Patrisnews, εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Το είχε προβλέψει πολλά χρόνια νωρίτερα…

Ένα «προφητικό» (ανάμεσα σε πολλά ακόμη) άρθρα του Τάκη Αντωνόπουλου για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ήταν αυτό που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 1992… Πριν από 25 χρόνια ο επίμονος και μαχητικός παράγοντας του τόπου είχε καταθέσει την άποψη και πρότασή του για τον χώρο της Τριανταφυλλιάς. Τότε την έκκλησή του δεν την άκουσε κανείς. Πολύ αργότερα την «ασπάστηκαν» όλοι. Ήταν η δικαίωση του διαρκούς αγώνα του για λύση στο πρόβλημα όλου του Νομού.

Τιμώντας τον αγώνα και την μνήμη του το δημοσίευμα αυτούσιο.

ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΚΚΛΗΣΗ

ΓΙΑ ΧΩΡΟ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΥ

Του Δημοτικού Συμβούλου Πύργου

κ. ΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Επειδή η ταφή των σκουπιδιών του Δήμου Πύργου και των κοινοτήτων που ανήκουν στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Πύργου γίνεται μέχρι σήμερα σε χώρο που κείται κοντά στην παραθαλάσσια περιοχή Επιταλίου, δημιουργείται το δυσμενές αποτέλεσμα της συνεχούς μόλυνσης των ακτών μας, η οποία είναι καταστροφική όχι μόνο για την υγεία όλως των κατοίκων της περιοχής, αλλά και για την παραπέρα ανάπτυξη του Νομού μας. Κατόπιν αυτού κρίνω σαν επείγουσα, απαραίτητη και επιβεβλημένη από τις μέχρι σήμερα βλαπτικές συνθήκες την εξεύρεση χώρου για σκουπιδότοπο σε περιοχή του Νομού, όπου, οι επιπτώσεις προς το περιβάλλον να είναι ασήμαντες ή ίσως ευεργετικές.

Ήδη, από τον Σεπτέμβριο του 1991 εντόπισα μαζί με συνεργάτες μου του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Πύργου, σε περιοχή μεταξύ της Μονής Φραγκαπηδήματος και της Κοινότητας Κορυφής έναν χώρο 300 περίπου στρεμμάτων, ο οποίος απέχει από την παραπάνω Μονή 2,5 km, από την Κοινότητα Κορυφής 3,5 km και από την πόλη του Πύργου 14 km περίπου, το οποίο υπέδειξα στον κ. Δασάρχη Πύργου, στην ειδική περιβαλλοντολόγο της Νομαρχίας, οι οποίοι μάλιστα τον επισκέφτηκαν, καθώς και σε άλλους αρμόδιους φορείς. Επίσης ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος υπέδειξε εγγράφως τον χώρο αυτό στον Δήμο Πύργου, από τον οποίο δεν έλαβε καμία σχετική απάντηση.

Ο συγκεκριμένος χώρος πλεονεκτεί όλως των προτεινόμενων λύσεων, διότι με την μέθοδο της υγειονομικής ταφής των σκουπιδιών θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Πύργου, καθώς και τις ανάγκες των κοινοτήτων του Αναπτυξιακού Συνδέσμου για 40 και πλέον χρόνια έτσι ώστε ο σκουπιδότοπος δεν θα λειτουργεί βλαπτικά για το περιβάλλον, αλλά θα γίνει και αιτία για την ανάπτυξη της περιοχής (κατασκευή δρόμων, ανάπτυξη δασών κ.λ.π.).

Επειδή λοιπόν, θεωρώ την παραπάνω θέση ιδανική τόσο από τεχνοοικονομική, όσο και από περιβαλλοντολογική άποψη για το Δήμο Πύργου και τις γύρω κοινότητες, προτείνω να ανατεθεί άμεσα η εκπόνηση σχετικής μελέτης σε ειδικό μελετητικό γραφείο, η οποία μελέτη θα εξετάσει όλες τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις του σκουπιδότοπου στις πλησιέστερες κατοικημένες περιοχές (Κορυφή, Αλποχώρι, Βούναργο, Ξυλοκέρα), όσο και ευρύτερα στα υπόγεια ύδατα της περιοχής, αλλά και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αφού δε θα ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία πιστεύω ότι θα είναι πολύ ενθαρρυντικά, προτείνω την άμεση υλοποίηση της πρότασής μου και είμαι σίγουρος ότι το πρόβλημα των σκουπιδιών του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής θα λυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για αρκετές δεκαετίες.

Τελειώνοντας κάνω έκκληση προς την Δημοτική Αρχή Πύργου καθώς και προς τους συλλόγους και φορείς της περιοχής μας (Νομαρχιακό Συμβούλιο, Τεχνικό Επιμελητήριο, Εργατικό Κέντρο, Ιατρικό Σύλλογο, Δικηγορικό Σύλλογο κλπ.) να συνεργαστούν με τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Πύργου και να στηρίξουν αυτή τον πρόταση για να λυθεί το πρόβλημα που για πολλές δεκαετίες μαστίζει τους κατοίκους της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής.

Πύργος 11.5.1992

ΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ-

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

Όλη η επικαιρότητα