Lifestyle

Πλήθος επωνύμων στην επίσημη πρεμιέρα της Παπαληγούρα στο θέατρο «Βέμπο»

Στο θέατρο μεταφέρθηκε για πρώτη φορά το αριστούργημα του Στρατή Μυριβήλη «Η Δασκάλα με τα Χρυσά Μάτια» με πρωταγωνιστές την Λένα Παπαληγούρα και τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη και το θέατρο Βέμπο γέμισε από επώνυμες παρουσίες. Η ξεχωριστή παράσταση, σε διασκευή και σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κοινού και έκλεψε τις εντυπώσεις.

Το «παρών» στη βραδιά έδωσαν μεταξύ άλλων, ο γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Νικόλαος, η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Ντόρα Μπακογιάννη με τον σύζυγό της Ισίδωρο Κούβελο, ο Δάνης Κατρανίδης, η Κατερίνα Λέχου, η Μαρινέλλα, η Χρυσούλα Διαβάτη, η Κοραλία Καράντη, ο Άλκης Κούρκουλος, ο Γιάννης Μπέζος, η Ευαγγελία Μουμούρη, η Τζένη Ρουσσέα, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης με την σύζυγό του Έφη Μουρίκη, ο Αιμίλιος Χειλάκης, ο Γιώργος Καπουτζίδης και πολλοί ακόμη.

Νικόλαος, Όλγα Κεφαλογιάννη
Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Λένα Παπαληγούρα, Γιάννης Μπέζος
Κατερίνα Λέχου, Αιμίλιος Χειλάκης
Μάρω Κοντού, Νίκη Παληκαράκη
Ντόρα Μπακογιάννη, Ισίδωρος Κούβελος
Γιώργος Κωνσταντίνου, Τζένη Ρουσσέα
Δάνης Κατρανίδης, Γιούλικα Σκαφιδά
Μαρινέλλα, Γιώργος Γιαννόπουλος, Ρίκα Διαλυνά
Δάνης Κατρανίδης, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Πέτρος Ζούλιας, Σπύρος Μπιμπίλας
Γιάννης Μπέζος, Ταμίλα Κουλίεβα, Ευαγγελία Μουμούρη
Μαρινέλλα, Πέτρος Ζούλιας
Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Πέτρος Ζούλιας, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου
Νικόλαος, Αγάπη Πολίτη
Ιώβη Φραγκάτου, Νάντια Κοντογεώργη
Έφη Μουρίκη, Βλαδιμηρος Κυριακίδης, Χριστίνα Τσάφου, Μαρία Αντουλινάκη
Τζένη Ρουσσέα, Λένα Παπαληγούρα, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Λένα Παπαληγούρα, Κοραλία Καράντη
Γιώργος Καπουτζίδης, Γιώργος Αρμένης
Άλκης Κούρκουλος
Σόλων Τσούνης
Χρυσούλα Διαβάτη
Σάρα Εσκενάζυ με τον πατέρα της Αλμπέρτο Εσκενάζυ
Γιώργος Καπουτζίδης, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου
Νίκος Βερλέκης, Γιώργος Αρμένης
Ταμίλα Κουλίεβα, Κωνσταντίνος Μάνος
Μαρία Ψαθά, Λένα Νίτσου
Βίκυ Καρατζόγλου, Φιόνα Γεωργιάδη
Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιώργος Αρμένης

Λίγα λόγια για την παράσταση:

«Η Δασκάλα με τα Χρυσά Μάτια» δημοσιεύτηκε σε μέρη στην εφημερίδα «Καθημερινή» την περίοδο 1931-1932 και κυκλοφόρησε ως αυτόνομο ολοκληρωμένο βιβλίο το 1933.

Στο επίκεντρο του συγγραφέα είναι μια απαγορευμένη ερωτική σχέση, με φόντο την κλειστή επαρχιακή ζωή στη Μυτιλήνη του Μεσοπολέμου. Ο έφεδρος ανθυπολοχαγός, Λεωνής Δρίβας (Κωνσταντίνος Ασπιώτης), μετά την εθνική τραγωδία της Μικρασιατικής εκστρατείας, φτάνει στην πατρίδα του και συναντά τη νεαρή χήρα του αδελφικού του φίλου, Σαπφώ Βρανά (Λένα Παπαληγούρα). Μεταξύ των δύο πολύ ιδιαίτερων χαρακτήρων δημιουργείται ένα δυνατό πάθος, που έχει σαν εμπόδιο από τη μια την ενοχή απέναντι στον αδικοχαμένο νεκρό και από την άλλη τα ήθη της συντηρητικής κοινωνίας του νησιού.

Ο συγγραφέας ωθεί τους ήρωες του σε μια ακροβασία αισθημάτων, με βασικό μοχλό τη διαχρονική αντιπαράθεση της ανθρώπινης ύπαρξης ανάμεσα στο «θέλω» και το «πρέπει». Ο Μυριβήλης, βαθύς γνώστης της ψυχολογίας, στήνει ένα ερωτικό θρίλερ, όπου ο απόντας σύζυγος είναι παρών και το μεταφυσικό στοιχείο εναλλάσσεται με το ρεαλιστικό, σε αυτή τη μοιραία συνάντηση.

Διαποτισμένο με τις πικρές μνήμες των χαρακωμάτων και της εθνικής χρεοκοπίας της Μεγάλης Ιδέας, το μυθιστόρημα αναζητά λύση και διέξοδο για τους νέους ανθρώπους του μεσοπολέμου, που ατενίζουν το μέλλον το δικό τους και της πατρίδας τους με αβεβαιότητα και αγωνία.

Πρωταγωνιστούν: Λένα Παπαληγούρα, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Γιούλικα Σκαφιδά, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Χριστίνα Τσάφου, Γιώργος Γιαννόπουλος, Μιχάλης Λεβεντογιάννης Στο ρόλο του Δημάρχου, ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος

via

Όλη η επικαιρότητα