Ηλεία

Πλήθος κόσμου στην ημερίδα της ΕΠΑΣ και του ΙΕΚ ΟΑΕΔ Πύργου: Διατηρούν ζωντανό το θεσμό της μαθητείας

Ακούστε το άρθρο

Σημαντική ημερίδα με βασικό αντικείμενο τις δεξιότητες των σπουδαστών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ηλείας. Θέμα της εκδήλωσης ήταν οι «Δεξιότητες σπουδαστών ΕΠΑΣ και ΙΕΚ ΟΑΕΔ Πύργου», με διοργανώτρια αρχή να είναι η ΕΠΑΣ και ΙΕΚ ΟΑΕΔ Πύργου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο. Το παρόν από πλευράς κόσμου ήταν τεράστιο.

Τεράστια ήταν η παρουσία του κόσμου στην ημερίδα, στην οποία παρευρέθηκαν και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γεώργιος Γεωργιόπουλος, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζιάς και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος.

Από νωρίς ο χώρος του Επιμελητηρίου είχε κατακλυστεί από σπουδαστές της ΕΠΑΣ και ΙΕΚ ΟΑΕΔ Πύργου, από διάφορες ειδικότητες όπως μηχανικοί αυτοκινήτων, εργαλειομηχανές, ύφανση-ένδυση, κομμωτική και υδραυλική. Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Διευθυντής ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Πύργου Παναγιώτης Κανελλάκης, ο Διευθυντής του ΙΕΚ ΟΑΕΔ Πύργου Γιάννης Πένταρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γεώργιος Γεωργιόπουλος, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζιάς και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία της μαθητείας τη σημερινή εποχή, καθώς οι θεωρητικές γνώσεις και η πρακτική άσκηση βοηθούν τα παιδιά να βγουν στην αγορά εργασίας με αξιώσεις.

Στο στόχο της εκδήλωσης αλλά και σε όσα προσφέρει η μαθητεία, εστίασε ο κ. Κανελλάκης τονίζοντας πόσο ευεργετική μπορεί να αποδειχθεί για τους σπουδαστές: «Πρόκειται για σεμινάριο όλων των ειδικοτήτων με σκοπό την προβολή της μαθητείας, μιας και τελευταία το θέμα ξεκίνησε να παίρνει άλλες διαστάσεις. Είναι ένα αντικείμενο που συνδυάζει την εκπαίδευση στο χώρο του σχολείου, θεωρητικά εργαστηριακά μαθήματα και συγχρόνως τα παιδιά εργάζονται σε επιχειρήσεις, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Τελευταία, βλέπουμε την πρακτική άσκηση που κάνουν μετά το τέλος του σχολείου, να βαφτίζεται μαθητεία. Καλό θα είναι να ισχύσει για όλους τους μαθητές, γιατί πράγματι δίνει διέξοδο και τα παιδιά ή δημιουργούν τις δικές τους επιχειρήσεις ή απασχολούνται σε επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Από την πλευρά του, ο κ. Πένταρης τόνισε πως η μαθητεία είναι ανάγκη να επεκταθεί σε όλο το νομό: «Η εκδήλωση έχει στόχο να προβάλει τις δεξιότητες των σπουδαστών. Θα παρουσιασθεί ένα μικρό δείγμα της δουλειάς που γίνεται στις σχολές και πιστεύουμε θα είναι ικανό να τους κερδίσει όλους, έτσι ώστε να βοηθήσουν να επεκτείνουμε το θεσμό της μαθητείας στο νομό μας και τις θέσεις της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών μας».

Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβαν ο εκπαιδευτικός Μηχανολόγος Νικόλαος Καραλής και εκφωνήτρια η προπτυχιακή φοιτήτρια στο ΤΕΙ Πύργου Μαίρη Μπακογιάννη.

Στη συνέχεια ακολούθησαν βίντεο με τις δράσεις και τις δραστηριότητες των παιδιών κατά το διάστημα της μαθητείας τους, καθώς και παρουσίαση ενός μικρού δείγματος της δουλειάς που γίνεται στις σχολές. Συντονιστής της εκδήλωσης στο τεχνικό κομμάτι ήταν ο εκπαιδευτικός Μηχανολόγος Νικόλαος Καραλής και εκφωνήτρια η προπτυχιακή φοιτήτρια στο ΤΕΙ Πύργου Μαίρη Μπακογιάννη.

Όλη η επικαιρότητα