Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

«Πνίγεται» η Μεσσηνία από τα πυρηνελαιουργεία

pirinelourgia.jpg
Ακούστε το άρθρο

Χειρότερη ίσως από κάθε άλλη χρονιά είναι φέτος η κατάσταση που επικρατεί στην ατμόσφαιρα από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων.

Ένα ζήτημα που άρχισε να κάνει εντονότερα την εμφάνισή του από το 2008 και δυστυχώς ακόμα ταλαιπωρεί όλο και περισσότερο τους κατοίκους. Δεινοπαθούν οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά, ενώ και η Καλαμάτα βράδια ολόκληρα «κουκουλώνεται» από ένα βαρύ και αποπνικτικό πέπλο.

Προσπαθώντας να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, υπέγραψε σύμβαση με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος», προκειμένου να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί ένα σχέδιο δράσης με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων και κυρίως την υποβολή  προτάσεων τεχνικά αποδεκτών και οικονομικά βιώσιμων λύσεων σε επίπεδο ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων.
Ωστόσο, το ενδιάμεσο διάστημα μέχρι αυτό να υλοποιηθεί, αναμένεται να είναι μεγάλο.

Η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ερωτώμενη σχετικά από το «Θ» κάνει έκκληση στους πυρηνελαιουργούς να βοηθήσουν καθώς απόλυτα γνωρίζουν πώς να περιορίσουν το φαινόμενο αυτό, επισημαίνοντας παράλληλα πως δεν είναι τυχαίο που το φαινόμενο «φουντώνει» τα Σαββατοκύριακα που είναι κλειστές οι Υπηρεσίες.
 
Προσαρμογές 

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στην περιοχή μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ίδιο πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας.
Δυστυχώς, η αντιμετώπιση των οχλήσεων που δημιουργείται από τον κύκλο εργασιών ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων, αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που η κεντρική πολιτεία μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπίσει με την δέουσα προσοχή.

Οι μετρήσεις στα αιωρούμενα σωματίδια εξακολουθούν να γίνονται και, όπως διευκρίνισε η κα Αλειφέρη, αυτή τη φορά θα γίνει ανάλυση των σωματιδίων που καταγράφουν οι 4 μετρητικοί σταθμοί, με στόχο να καταγραφεί και η πηγή εκπομπής των ρύπων. Πόσοι δηλαδή, προέρχονται από αυτοκίνητα, πόσοι από τζάκια  και από τα εργοστάσια.

«Όλες οι μετρήσεις θα αξιοποιηθούν μαζί με τα μετεωρολογικά δεδομένα. Δεν θα είναι αποσπασματικές, θα γίνει συνδυασμός στοιχείων. Θα γίνει επίσης εκτίμηση των εγκαταστάσεων, της λειτουργίας των μονάδων σε σχέση με τις εγκρίσεις και τους περιβαλλοντικούς όρους  που έχουν και παρατηρήσεις επ’ αυτών. Θα γίνουν ακόμα και προτάσεις για ενδεχόμενη τεχνολογική προσαρμογή, αλλά προτάσεις για νομοθετικές βελτιώσεις ή διορθώσεις. Για παράδειγμα η νομοθεσία προβλέπει ότι ο χρόνος παραμονής για ξηρό πυρήνα είναι 5 ημέρες. Για την επεξεργασία όμως διφασικού ελαιοπυρήνα δεν προβλέπεται όριο παραμονής», σημείωσε η κα Αλειφέρη.
 
Μόνο αυτοί μπορούν

Οι πολίτες, ωστόσο, θα συνεχίζουν να υποφέρουν και αυτή την ελαιοκομική περίοδο.

«Είμαι από αυτούς που από την αρχή και ίσως κάποιοι το παρεξήγησαν, ήμουν λίγο σκληρή και κυνική, αλλά η απάντησή μου είναι, ότι δεν μπορώ να υποσχεθώ στους πολίτες ότι θα εκλείψει το πρόβλημα. Αυτό που προσπαθούμε όλοι εδώ, είναι τουλάχιστον να βελτιωθεί η κατάσταση και σε αυτό θέλουμε και την συνεργασία των πυρηνελαιουργών. Πιστεύω πραγματικά ότι οι πυρηνελαιουργοί μπορούν να βελτιώσουν με τον τρόπο λειτουργίας τους την κατάσταση, ώστε να μην είναι τόσο έντονο το πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα Σαββατοκύριακα η κατάσταση είναι αποπνικτική. Γιατί ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα η κατάσταση είναι χειρότερη; Επειδή, προφανώς, δεν δουλεύουν οι Υπηρεσίες.

Δε θέλω να μπω στη διαδικασία να απειλώ, αλλά όλοι πρέπει να κατανοήσουν κάποια πράγματα. Εμείς πάμε σε μια διαδικασία διαβούλευσης και συνεννόησης για να γίνει συστηματική και οργανωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το ενδιάμεσο διάστημα θα είναι ασύδοτο και χωρίς ελέγχους. Κάνω έκκληση σε όλους και ιδιαίτερα στους πυρηνελαιουργούς. Το πιστεύω πραγματικά, ότι λόγω της εμπειρίας τους μπορούν να καταλάβουν ποιοι είναι εκείνοι οι παράγοντες που θα ανακουφίσουν την όχληση που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Δεν είναι δυνατόν να ζουν έτσι οι πολίτες», υπογράμμισε η κα Αλειφέρη.

Πηγή: tharrosnews.gr

Όλη η επικαιρότητα