Υγεία

ΠΟΕΔΗΝ: 25.000 υγειονομικοί πάσχουν από βαριά νοσήματα ή μυοσκελετικά προβλήματα, λόγω των συνθηκών εργασίας

3.000 υγειονομικοί, όλων των ειδικοτήτων, παραιτήθηκαν από την δουλειά προς συνταξιοδότηση την τελευταία πενταετία αλλά δεν πρόλαβαν να πάρουν την σύνταξη.
Ακούστε το άρθρο

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζουν την κατάσταση των υγειονομικών από τις συνέπειες των συνθηκών εργασίας που αντιμετωπίζουν.

Eπιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών στάλθηκε από την ΠΟΕΔΗΝ με βασικό αίτημα να μην μείνει κανείς εργαζόμενος του κλάδου, εκτός του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ: «Δεν νοείται υπάλληλος που με βάση τον κανονισμό του ΙΚΑ το επάγγελμά του να είναι ενταγμένο στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα να μην βρίσκεται στην Α κατηγορία.

Είναι αυτονόητο ότι οι τροποποιήσεις και οι νέες εντάξεις ειδικοτήτων που προτείνουμε θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1/1/2023. Ζητάμε συνάντηση με την Επιτροπή για περισσότερες διευκρινήσεις».

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζουν την κατάσταση των υγειονομικών από τις συνέπειες των συνθηκών εργασίας που αντιμετωπίζουν. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΟΕΔΗΝ:

«Με το ΦΕΚ 2611 21/04/2023 “καθορισμός Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας του άρθρ. 18 του ν.4354/2015 (Ά 176) των υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας και εποπτευόμενων φορέων του”, καθορίστηκαν πέντε κατηγορίες και εντάχθηκαν οι υγειονομικοί υπάλληλοι με μεγάλες αδικίες και αποκλεισμούς μη λαμβάνοντας υπόψιν τα ασκούμενα καθήκοντα, την επικινδυνότητα και ανθυγιεινότητα των χώρων που εργάζεται το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού των Νοσοκομείων και των άλλων φορέων του Υπουργείου Υγείας.

Κατά την περίοδο της πανδημίας χάσαμε 35 συναδέλφους από κορονοϊό και 50 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και σώθηκε η ζωή τους. Ήταν υγειονομικοί όλων των ειδικοτήτων.

5.000 Υγειονομικοί όλων των ειδικοτήτων πάσχουν από βαριά νοσήματα διαπιστωμένα από υγειονομικές επιτροπές με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% που σχετίζονται με την επικινδυνότητα και ανθυγιεινότητα των ασκούμενων καθηκόντων και των χώρων που εργάζονται (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ.).

20.000 υγειονομικοί όλων των ειδικοτήτων πάσχουν από μυοσκελετικά προβλήματα διαπιστωμένα από τους γιατρούς εργασίας και τις υγειονομικές επιτροπές.

3.000 υγειονομικοί, όλων των ειδικοτήτων, παραιτήθηκαν από την δουλειά προς συνταξιοδότηση την τελευταία πενταετία αλλά δεν πρόλαβαν να πάρουν την σύνταξη.

Κατόπιν όλων τούτων δεν κατανοούμε με ποιο επιστημονικό κριτήριο και με ποια τεκμηρίωση έγινε η κατηγοριοποίηση των υγειονομικών που περιλαμβάνει τέτοιες εξόφθαλμες αδικίες.

Αποκλείστηκαν των πέντε κατηγοριών οι Διοικητικοί υπάλληλοι χωρίς να αναγνωρισθεί ότι εργάζονται στους επικίνδυνους και ανθυγιεινούς χώρους των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των άλλων Μονάδων Υγείας.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr ο θάνατος και οι αναπηρίες από βαριά νοσήματα εκατοντάδων Διοικητικών Υπαλλήλων συνδέεται με την ανθυγιεινότητα και επικινδυνότητα του χώρου εργασίας τους».

Όλη η επικαιρότητα