Ελλάδα Υγεία

ΠΟΕΔΗΝ: Η εγκύκλιος Χουλιαράκη «απειλεί» όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία

Ακούστε το άρθρο

Η Ομοσπονδία καλεί τον υπουργό Υγείας να διευθετήσει άμεσα με το ζήτημα – Με ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ γιατρός του Νοσοκομείου Λάρισας καταδικάστηκε για ιατρικό λάθος, το νοσοκομείο αποζημίωσε την οικογένεια του θύματος και τώρα το δημόσιο ζητεί από τον γιατρό το ποσό της αποζημίωσης

Η ενεργοποίηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη όπως αποτυπώθηκε με τον καταλογισμό αποζημίωσης, την οποία είχε καταβάλει το νοσοκομείο Λάρισας, σε γιατρό που είχε καταδικαστεί για ιατρικό λάθος από αμέλεια, πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις στο σύνολο των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία – και όχι μόνο στους γιατρούς.

Υπενθυμίζεται πως ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αιτείται από το IV τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον καταλογισμό 850.666,66 ευρώ σε γιατρό ΩΡΛ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας – πρόκειται για το ποσό της αποζημίωσης, συν τους τόκους, που είχε καταβάλει στους συγγενείς του θύματος το νοσοκομείο Λάρισας όταν ο γιατρός καταδικάστηκε.

«Εκτεθειμένοι δεν είναι μόνο οι γιατροί, αλλά το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού. Οι νόμοι 3528/2007, άρθρο 38 και Ν.4129/2013, άρθρο 1 παρ.1 ενεργοποιήθηκαν στις 18.1.2018 με εγκύκλιο Χουλιαράκη, και ορίζουν ότι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι των ΝΠΔΔ για κάθε ζημιά από δόλο ή βαριά αμέλεια που προκαλούν, βαρύνονται οι ίδιοι και όχι τα ΝΠΔΔ» τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Ωστόσο, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως «με τέτοια εντατικοποίηση της εργασίας, τραγική έλλειψη προσωπικού, παλαιό εξοπλισμό και υποδομές είμαστε όλοι εκτεθειμένοι στα νοσοκομεία. Ο καθένας μπορεί να στραφεί σε βάρος του υγειονομικού προσωπικού και να του καταλογιστούν υπέρογκα ποσά». Για τον λόγο αυτό η Ομοσπονδία καλεί τον υπουργό Υγείας να διευθετήσει άμεσα με νομοθετική ρύθμιση το ζήτημα, σε διαφορετική περίπτωση επιφυλάσσονται για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Όλη η επικαιρότητα