Οικονομία

Ποια ακίνητα θα δοθούν στους νέους

Το πρόγραμμα θα αφορά όλη τη χώρα και θα διατεθούν έως 10.000 ακίνητα σταδιακά από τα μέσα του 2022
Ακούστε το άρθρο

Το Εθνικό Σχέδιο για την Νεολαία – σύμφωνα με πληροφορίες – θα δίνει και τη δυνατότητα σε νέα ζευγάρια να αποκτούν κατοικία δωρεάν ή έναντι μικρού τιμήματος από το Δημόσιο, προκειμένου να βοηθηθούν στο ξεκίνημα της νέας ζωής τους. Το πρόγραμμα θα αφορά όλη τη χώρα και θα διατεθούν έως 10.000 ακίνητα σταδιακά από τα μέσα του 2022.

Το σχέδιο για την παροχή σπιτιών σε νέους όμως περνάει μέσα από ένα πιο δύσκολο αυτό της καταγραφής και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Σχετική αναφορά για την αξιοποίηση των δημόσιων κτιρίων έκανε τις προηγούμενες ημέρες σε ομιλία του και ο υπουργός Οικονομικών. Το υπουργείο Οικονομικών και το Υπερταμείο – σύμφωνα με πληροφορίες – σχεδιάζουν τη δημιουργία μίας ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας για την αξιοποίηση του συνόλου των ακινήτων που διαθέτουν. Στα ακίνητα εξετάζεται να ενταχθούν τα ακίνητα που διαθέτουν υπουργεία, δημόσιοι οργανισμοί, το Υπερταμείο και η ΕΤΑΔ που διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 72.569 τίτλων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ περιλαμβάνει μεγάλες εκτάσεις και ακίνητα κατάλληλα για τουριστική, βιομηχανική ή αγροτική ανάπτυξη, καθώς επίσης και μεγαλύτερα ή μικρότερα ακίνητα που προσφέρονται για εμπορική ή οικιστική χρήση.

Στο χαρτοφυλάκιο εντάσσονται επίσης και αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως οι εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών αγώνων «Αθήνα 2004». Στην ακίνητη περιουσία της εταιρείας συμπεριλαμβάνονται εμπορικά ακίνητα που προσφέρονται για την ανάπτυξη εμπορικών χρήσεων, όπως καταστήματα, γραφεία, χώροι στάθμευσης, βιομηχανικοί και αποθηκευτικοί χώροι. Επίσης πληθώρα μεγάλων εκτάσεων σε όλη τη χώρα, κατάλληλες για την ανάπτυξη αγροτικών παραγωγών. Τέλος στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται μικρά αστικά ακίνητα οικιστικού χαρακτήρα. Στην όλη διαδικασία της καταγραφής θα συνεισφέρει και ο και ο ιδιωτικός τομέας με στόχο την σωστή εκτίμηση της αξίας τους και την αναγνώριση των προβλημάτων τους, με στόχο να μπορέσουν να αξιοποιηθούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό.

Μετά και την πλήρη καταγραφή των ακινήτων ειδικά αυτών που μπορούν να αξιοποιηθούν θα «βρεθούν» και τα ακίνητα εκείνα που μπορούν να δοθούν σε νεαρά ζευγάρια.

Εξοικονομώ για το Δημόσιο

Ένα από τα έργα του Ταμείου Ανακαμψης αποτελεί και η ενεργειακή αναβάθμιση κτιριών του Δημοσίου. Η επένδυση αφορά την ενεργειακή ανακαίνιση τουλάχιστον 210 ιδιόκτητων ή μακροπρόθεσμων συμφωνιών μίσθωσης (μείωση περίπου 40%-50%, άμεσες και έμμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου).

Για τα κρατικά κτίρια προβλέπεται η διάθεση 200 εκατ. για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και κτιρίων του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης και ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού, με την σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα. Το «Εξοικονομώ στο δημόσιο» πέρα από τις επενδύσεις, τη μόχλευση οικονομικής δραστηριότητας και την επακόλουθη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που επιβαρύνει σήμερα τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πηγή: moneyrewiew.gr

Όλη η επικαιρότητα