Έρευνα

Ποια είναι η χειρότερη χώρα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα – Η θέση της Ελλάδας

Ποια χώρα έχει τα πρωτεία στην προστασία των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Ακούστε το άρθρο

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Πολωνία κατέχει το χειρότερο ρεκόρ όσον αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην ΕΕ πίσω από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης για τα δικαιώματα ILGA-Europe που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Όπως σημειώνει το in.gr, η έκθεση κατατάσσει τις ευρωπαϊκές χώρες με βάση μια αξιολόγηση των νόμων και των πολιτικών που επηρεάζουν τις λεσβίες, τους ομοφυλόφιλους, τους αμφιφυλόφιλους, τους τρανσέξουαλ και τους ίντερσεξ (ΛΟΑΤΚΙ). Σε κάθε χώρα αποδίδεται ένας βαθμός, που κυμαίνεται από 0 (σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) έως 100% (πλήρης ισότητα).

Όπως και το 2022, η Μάλτα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 89%, ακολουθούμενη από το Βέλγιο και τη Δανία, που ισοβαθμούν με 76% – όλες πολύ πάνω από την Πολωνία (15%), τη Ρουμανία (18%) και τη Βουλγαρία (20%).

«Παρά τις έντονες επιθέσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ σε αρκετές χώρες, η ισότητα εξακολουθεί να προωθείται σε όλη την Ευρώπη», μέσω της ψήφισης «νομοθεσίας που αναγνωρίζει την ταυτότητα φύλου», αναφέρει η ILGA-Europe σε δελτίο τύπου., ανέφερε η ILGA-Europe σε δελτίο τύπου, σύμφωνα με το Politico.

Αν και η Πολωνία παραμένει η χειρότερη στην κατηγορία της μεταξύ των χωρών της ΕΕ – κάτι που συμβαίνει από το 2020 – κέρδισε δύο μονάδες σε σύγκριση με πέρυσι.

Όλη η επικαιρότητα