Υγεία

Ποια είναι τα «ανοιχτά μέτωπα»…

nosokomeio.jpg
Ακούστε το άρθρο

Εφημερίες Αυγούστου, αστικά απορρίμματα, καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών, λειτουργία των δυο Νοσηλευτικών Μονάδων και έναρξη νέου Ιατρείου Λοιμωξιολογίας είναι μερικά από τα «ανοιχτά μέτωπα» του Νοσοκομείου Ηλείας, στα οποία η Διοίκηση προσπαθεί να δίνει λύσεις και να προωθεί, πάντα με στόχο την ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

   Το «καυτό» θέμα των εφημεριών φαίνεται πως λύνεται και για τον Αύγουστο, με τη συνεργασία γιατρών των δυο Νοσηλευτικών Μονάδων. Έτσι, η Νοσηλευτική Μονάδα της Αμαλιάδας θα κάνει 12 εφημερίες με λειτουργία της Ορθοπεδικής, της Παιδιατρικής, της Μαιευτικής και του Αναισθησιολογικού ενώ στις 5 εφημερίες θα λειτουργεί και η Παθολογική και η Χειρουργική Κλινική. Οι υπόλοιπες εφημερίες θα καλυφθούν από τη Νοσηλευτική Μονάδα του Πύργου.

Λύση στη λειτουργία των Ν.Μ Πύργου – Αμαλιάδας

   Το θέμα των εφημεριών όμως, δεδομένης της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, δε θα πάψει να απασχολεί τη διοίκηση κάθε μήνα, αν δεν βρεθεί ένας τρόπος συμπληρωματικής λειτουργίας των δυο Νοσηλευτικών Μονάδων, οι οποίες λειτουργούν υπό κοινό οργανισμό. Κι αυτό είναι ένα θέμα που φαίνεται πως δρομολογείται, με τον διοικητή Βασίλη Δημόπουλο, να καταρτίζει ήδη πρόταση (σ.σ αναμένεται να είναι έτοιμη πριν τον Σεπτέμβρη, ώστε να τεθεί σε άμεση εφαρμογή) που θα δώσει οριστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι δυο Νοσηλευτικές Μονάδες, με αποδέκτες τους Ηλείους πολίτες αλλά και το «κουρασμένο» ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Εξωτερικά Ιατρεία με…προτεραιότητα

   Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, της εύρυθμης λειτουργίας όλων των τομέων και υπηρεσιών του Νοσοκομείου, εντάσσεται και η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης εισιτηρίων σειράς προτεραιότητας στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία. Το σύστημα εγκαταστάθηκε χθες και τα αποτελέσματα ήταν εμφανή, αφού…λιγόστεψαν οι φωνές και οι εκνευρισμοί από τους πολίτες που «μάλωναν» στις ουρές για τη σειρά.

Ιατρείο Λοιμωξιολογίας

   Εξάλλου, μετά την επιτυχημένη λειτουργία του Αγγειοχειρουργικού και του Ογκολογικού Ιατρείου που λειτουργούν στο Νοσοκομείο του Πύργου από τον περασμένο Μάιο, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται η λειτουργία και Ιατρείου Λοιμωξιολογίας. Το εν λόγω Ιατρείο θα λειτουργήσει με τη συνεργασία του αντίστοιχου τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών (ΡΙΟ) στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες, με στόχο την παροχή υπηρεσιών υγείας στους Ηλείους πολίτες χωρίς να απαιτείται η μετακίνησή τους προς την Αχαϊκή πρωτεύουσα και ταυτόχρονα την αποσυμφόρηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

«Καμπανάκι» για τα σκουπίδια

   Στο μεταξύ, η κατάσταση από τη μη αποκομιδή των απορριμμάτων έχει φτάσει στο «απροχώρητο» και στο Νοσοκομείο Πύργου, με τη διοίκηση και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να κρούουν το «καμπανάκι» του κινδύνου για την δημόσια υγεία, στο έγγραφο που απέστειλαν προς τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χ. Καφύρα, τον δήμαρχο Πύργου Μ.Παρασκευόπουλο και τον αντιδήμαρχο Π.Φραγκαντώνη. Στο έγγραφο που εστάλη στις αρχές της εβδομάδας, επισημαίνεται ότι η μη αποκομιδή των αστικών αποβλήτων του Νοσοκομείου Πύργου, εγκυμονεί αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων για την ήδη ευάλωτη υγεία των νοσηλευόμενων ασθενών και των επισκεπτών, θέτοντας σοβαρό ζήτημα για τη δημόσια υγεία, πέραν των διαρκών διαμαρτυριών ασθενών, συνοδών και επισκεπτών.


Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα