Υγεία

Ποια φρούτα συνδέονται με την εμφάνιση μελανώματος

poia_froyta_syndeontai_me_tin_emfanisi_melanomatos.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τα φρούτα είναι θρεπτικά και απαραίτητα στη διατροφή μας, ωστόσο μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology δείχνει ότι κάποια από αυτά συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, της λιγότερο κοινής αλλά πιο επικίνδυνης μορφής καρκίνου του δέρματος.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπράουν ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε 100.000 ανθρώπους και κάλυπταν διάστημα 25 ετών και διαπίστωσαν ότι ορισμένοι από αυτούς αντιμετώπιζαν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο μελανώματος λόγω της κατανάλωσης μιας συγκεκριμένης κατηγορίας φρούτων.

Ο λόγος για το χυμό πορτοκαλιού και το γκρέιπφρουτ. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι εντόπισαν μια συσχέτιση μεταξύ της συστηματικής κατανάλωσης εσπεριδοειδών και του μελανώματος και σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους αποδεικνύουν σχέση αιτίας και αποτελέσματος, ωστόσο υπάρχει μια πιθανή εξήγηση για το φαινόμενο.

Τα εσπεριδοειδή περιέχουν φωτοενεργά συστατικά (psoralens, furocoumarins) που αποδεδειγμένα καθιστούν το δέρμα πιο ευαίσθητο απέναντι στον ήλιο.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Abrar Qureshi, δεν πρέπει να αποφεύγουμε τα θρεπτικά εσπεριδοειδή, απλώς πρέπει να γνωρίζουμε τους κινδύνους που κρύβει ο συνδυασμός τους με την ηλιακή ακτινοβολία.

 
Πηγή: onmed.gr

Όλη η επικαιρότητα